Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Primarul de Drepcăuți ar fi deposedat țăranii de recolta de floarea-soarelui

Mai mulți cotași din satul Drepcăuți, raionul Briceni au rămas în acest an fără recolta de floarea-soarelui. Asta după ce primarul din localitate, Ghenadie Ioxa, ar fi băgat ilegal combinele în lanuri și ar fi strâns cultura agricolă, aducând un prejudiciu de aproape 300 de mii de lei.

Publicat

Oamenii nemulțumiți spun că vor depune o plângere la poliție, pentru a-l trage la răspundere pe alesul local. Incidentul s-a produs la 9 septembrie, iar în următoarea zi, întâmplător sau nu, pagiștea de la marginea acestui lot a luat foc, mistuind astfel și câteva rânduri de floarea -soarelui.

Deținătorii de cote de pe acest lot de pământ, pe care le dau în arendă companiei SRL „Drebozaci”, se plâng de acțiunile primarului, care i-a lipsit de o parte din roadă.

„S-o băgat pe bucata mea de pământ, ce drept a avut el să se bage pe bucata mea de răsărită, eu îmi apăr bucata mea de pământ, nu o avut dreptul să-mi ia bucata mea.Primarul își face interesul lui. „Tot are el în gând să distrugă satul nostru. Aveam să o strângem și aveam să dam la copii și nouă, că de pe asta trăim, de pe cotă”, spun cotașii.


„El nu face bine, ce face cu lumea asta din satul acesta, oi Doamne, dar ce să faci?… El s-a băgat și si-a bătut joc de pământul nostru.Nu i-am permis, nu, el s-a băgat, unde i-a fost lui mai bine”, se plânge femeia.

Reprezentantul „Farm Agro Prim”, companie care are un contract de colaborare cu SRL „Drebozaci” și care gestionează terenurile agricole date, afirmă că primarul Ghenadie Ioxa a recoltat în mod mod abuziv 20 de ha de cultură de floarea-soarelui, cauzând un prejudiciu de peste 300 de mii de lei.

La fața locului am depistat o combină care recolta și depozita în camion, se mai aflau în jur de șapte persoane acolo, care, la momentul când am ieșit din automobil, m-au batjocorit, m-au numit. Am stopat combina cu mașina personală. Am chemat poliția și s-a apropiat și primarul. Într-un fel, el spunea că face totul legal, printr-o procură, și că aceste terenuri aparțin oamenilor pe care el îi reprezintă. La care noi până acuma nici nu am văzut procura, ceva un temei juridic nu a fost prezentat nici mie, nici poliției”, povestește Sergiu Melnic.


Totodată, reprezentantul „Farm Agro Prim” a precizat că a depus o plângere la poliție în vederea investigării tuturor circumstanțelor.

Am chemat poliția, am scris o plângere, am mai prezentat niște documente care au fost solicitate, urmează să mai prezentăm. Așteptăm o decizie să aibă o continutate și o decizie corectă, legală în cadrul legii”, a mai adăugat Sergiu Melnic

Primarul de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, recunoaște că combinele sale au intrat în lanurile de floarea soarelui și au recoltat roadă de pe câmpurile SRL „Drebozaci”. Acesta afirmă că roada a fost strânsă de pe pământurile a 300 de cotași, care au reziliat contractele de arendă cu SRL „Drebozaci”.


Ei sunt niște minciunoși. Eu sunt gata să-mi aduc acuș mașina și să și mergem cu voi cu Jeepul. Vom merge pe porțiunea unde s-a recoltat floarea soarelui și punem parametrii și facem un cerc și veți vedea că acolo sunt 12 hectare. Combinele sunt moderne și îți arată câte hectare s-au recoltat acolo. Să epuizăm această problemă. Da putea să recolteze și tot țăranul acolo”, se justifică Ioxa.

Chiar în momentul când echipa noastră de filmare se afla în satul Drepcăuți, primarul Ghenadie Ioxa împreună cu două echipaje de poliție au oprit combinele care recoltau soia de pe un alt masiv. Șoferii și-au arătat nemulțumirea și spun că atunci când au loc lucrările agricole de pregătire a solului pentru semănat atât primarul cât și cotașii nu-și exprimă indignarea, dar când vine vremea recoltării, ei vin să-și ceara plata.


„Câmpurile acestea au fost prelucrate, aici a lucrat lumea și am venit la strâns, ce are el cu acest pământ, noi nu știm. Dar noi am sămănat, noi am cultivat, noi am pus ierbicide, tot am făcut. Când la lucru, nu o fost nimeni, când la strâns, toți au venit”, spune un șofer.

„Am ieșit la lucru și ne-a stopat, altceva ce să spun, nu pot să spun nimic”, afirmă un alt șofer.

„Este harta acordului de separare, unde câmpul cu numărul 29 cu 31 de hectare le aparține pentru anul 2019 la proprietari. Prin acest document este încalcat dreptul omului la proprietate. Cu aceste combine care se află aici, mai exact cine le-a adus, se va lămuri legea. Pentru că ei fură milioane din buzunarul statului și din buzunarul țăranului”, a declarat primarul.

Amintim că la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 consilierul sătesc din Drepcăuți, Vasile Proca, a fost bătut de către primarul satului, Ghenadie Ioxa, pentru că și-a apărat soția care trebuia, conform indicațiilor primite, să ștampileze buletine de vot în favoarea PDM. De asemenea, Ioxa s-a făcut remarcat prin faptul că la începutul lunii mai curent l-a atacat verbal pe jurnalistul portalului nordnews.md, Dumitru Pelin în timp ce acesta documenta un subiect privind tentativele alesului local de a deposeda un investitor străin de câteva loturi de teren agricol, printr-un posibil atac raider.

nordnews.md

Moldova

Chișinău: Un cetățean român a urcat într-un copac, în fața Parlamentului și amenința că-și dă foc

Un bărbat a pus pe jar poliția, pompierii, dar și medicii de pe ambulanță, după ce a urcat într-un copac din fața Parlamentului și a amenințat că își dă foc. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de 18 aprilie, în centrul capitalei.

Publicat

foto: Unimedia.INFO

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, bărbatul este cetățean român și are 60 de ani. Acesta a urcat în copac, având cu el o sticlă cu benzină și o pancartă și ar fi amenințat trecătorii că se va stropi cu combustibil și se va auto-incendia.

Panicați, trecătorii au sunat imediat la numărul de urgență 112 și au sesizat autoritățile. La fața locului, au intervenit imediat poliția, pompierii, dar și o ambulanță.

După mai multe runde de discuții, pompierii au reușit să coboare bărbatul, iar o echipă de medici l-au transportat la spital pentru investigații medicale.


Deocamdată se cunoaște doar faptul că individul a urcat în copac în semn de protest, însă motivul exact dar și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

Moldova

Schema de spălare de bani prin „burse de valori internaționale”. Doi moldoveni au înșelat cu sute de mii de lei cetățeni străini

Au pus la cale o schemă de spălare de bani, prin care s-ar fi îmbogățit cu sute de mii de lei, iar acum vor fi obligați să răspundă pentru asta. Doi moldoveni cu vârste de 25 și 35 de ani sunt bănuiți de poliție că timp de câteva luni ar fi înșelat mai multe persoane cu sume mari de bani.

Publicat

Potrivit schemei, totul funcționa printr-un centru de apel din capitală, unde 50 de operatori ar fi contactat potențiali clienți din Rusia, Kazahstan, dar și din câteva state europene și i-ar fi convins să investească în acțiuni financiare de pe așa-numitele „burse de valori internaționale”. În realitate însă, banii investiți de către victime ajungeau în conturile administratorului centrului, dar și complicelui acestuia.

Mai mult, cei doi suspecți ar fi instalat un sistem de telefonie, prin care numerele de telefon de pe care apelau operatorii erau falsificate, iar platformele pe care erau invitați clienții, erau de asemenea gestionate de cei doi moldoveni.

În același timp, centrul de apel a fost înființat pe numele unei persoane interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.


Potrivit poliției, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. În timpul descinderilor, ofițerii de investigații au ridicat șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de ciornă. Oamenii legii continuă cercetările în acest dosar.

 


Citește mai departe

Moldova

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru șoferul în mașina căruia a urcat tânăra însărcinată din Orhei: Ana, de negăsit de o săptămână

Procuratura raionului Orhei va înainta astăzi, 18 aprilie, un demers de aplicare a măsurii de arest preventiv pe un termen de 30 de zile în privința șoferului Fordului, mașina în care a urcat Ana-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, care a dispărut fără urmă.

Publicat

Despre aceasta a declarat pentru UNIMEDIA, Violina Moraru, consultanta Procurorului responsabil de comunicare cu mass-media.

„Urmărirea penală este în desfășurare, fiind examinate toate circumstanțele”, a mai adăugat Violina Moraru.

Șoferul automobilului în care a urcat tânăra dată dispărută la Orhei, ar fi declarat polițiștilor că fata ar fi coborât la marginea drumului imediat după ce și-a dat seama că a urcat într-o mașină străină, iar el și-a continuat drumul.


Ieri, oamenii legii au anunțat că, șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută din Orhei a fost reținut. Potrivit poliției, fata este de negăsit în continuare, iar bărbatul nu colaborează cu ancheta.

Ion Mocanu, iubitul Anei, tânăra de 19 ani din Orhei, dispărută de cinci zile, după ce a urcat într-o mașină la o stație de așteptare din oraș, a făcut primele declarații pentru Canal 5 despre ce a discutat cu fata, înainte ca aceasta să dispară. Mai mult, tânărul a arătat ultimul mesaj al Anei în care aceasta spune că a urcat într-o mașină, după ce Ion ia scris că vine un amic de al său să o ia și să o ducă la cămin.

Momentul în care Ana-Maria Guja urcă într-un automobil a fost surprins de camerele de supraveghere.


Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani, dispărută fără urmă din Orhei, este însărcinată în a 6-a lună. Despre aceasta a declarat o rudă a acesteia într-un mesaj pe rețele. Fata este de negăsit, după ce în seara zilei de 12 aprilie, aceasta ar fi urcat într-un automobil de ocazie și ar fi plecat într-o direcție necunoscută.

Tânără de 19 ani, dintr-o localitate din Orhei, a dispărut fără urmă, după ce a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din oraș la data de 12 aprilie, ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Astfel, Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.


Citește mai departe

topul săptămânii