Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Primarul de Drepcăuți ar fi deposedat țăranii de recolta de floarea-soarelui

Mai mulți cotași din satul Drepcăuți, raionul Briceni au rămas în acest an fără recolta de floarea-soarelui. Asta după ce primarul din localitate, Ghenadie Ioxa, ar fi băgat ilegal combinele în lanuri și ar fi strâns cultura agricolă, aducând un prejudiciu de aproape 300 de mii de lei.

Publicat

Oamenii nemulțumiți spun că vor depune o plângere la poliție, pentru a-l trage la răspundere pe alesul local. Incidentul s-a produs la 9 septembrie, iar în următoarea zi, întâmplător sau nu, pagiștea de la marginea acestui lot a luat foc, mistuind astfel și câteva rânduri de floarea -soarelui.

Deținătorii de cote de pe acest lot de pământ, pe care le dau în arendă companiei SRL „Drebozaci”, se plâng de acțiunile primarului, care i-a lipsit de o parte din roadă.

„S-o băgat pe bucata mea de pământ, ce drept a avut el să se bage pe bucata mea de răsărită, eu îmi apăr bucata mea de pământ, nu o avut dreptul să-mi ia bucata mea.Primarul își face interesul lui. „Tot are el în gând să distrugă satul nostru. Aveam să o strângem și aveam să dam la copii și nouă, că de pe asta trăim, de pe cotă”, spun cotașii.


„El nu face bine, ce face cu lumea asta din satul acesta, oi Doamne, dar ce să faci?… El s-a băgat și si-a bătut joc de pământul nostru.Nu i-am permis, nu, el s-a băgat, unde i-a fost lui mai bine”, se plânge femeia.

Reprezentantul „Farm Agro Prim”, companie care are un contract de colaborare cu SRL „Drebozaci” și care gestionează terenurile agricole date, afirmă că primarul Ghenadie Ioxa a recoltat în mod mod abuziv 20 de ha de cultură de floarea-soarelui, cauzând un prejudiciu de peste 300 de mii de lei.

La fața locului am depistat o combină care recolta și depozita în camion, se mai aflau în jur de șapte persoane acolo, care, la momentul când am ieșit din automobil, m-au batjocorit, m-au numit. Am stopat combina cu mașina personală. Am chemat poliția și s-a apropiat și primarul. Într-un fel, el spunea că face totul legal, printr-o procură, și că aceste terenuri aparțin oamenilor pe care el îi reprezintă. La care noi până acuma nici nu am văzut procura, ceva un temei juridic nu a fost prezentat nici mie, nici poliției”, povestește Sergiu Melnic.


Totodată, reprezentantul „Farm Agro Prim” a precizat că a depus o plângere la poliție în vederea investigării tuturor circumstanțelor.

Am chemat poliția, am scris o plângere, am mai prezentat niște documente care au fost solicitate, urmează să mai prezentăm. Așteptăm o decizie să aibă o continutate și o decizie corectă, legală în cadrul legii”, a mai adăugat Sergiu Melnic

Primarul de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, recunoaște că combinele sale au intrat în lanurile de floarea soarelui și au recoltat roadă de pe câmpurile SRL „Drebozaci”. Acesta afirmă că roada a fost strânsă de pe pământurile a 300 de cotași, care au reziliat contractele de arendă cu SRL „Drebozaci”.


Ei sunt niște minciunoși. Eu sunt gata să-mi aduc acuș mașina și să și mergem cu voi cu Jeepul. Vom merge pe porțiunea unde s-a recoltat floarea soarelui și punem parametrii și facem un cerc și veți vedea că acolo sunt 12 hectare. Combinele sunt moderne și îți arată câte hectare s-au recoltat acolo. Să epuizăm această problemă. Da putea să recolteze și tot țăranul acolo”, se justifică Ioxa.

Chiar în momentul când echipa noastră de filmare se afla în satul Drepcăuți, primarul Ghenadie Ioxa împreună cu două echipaje de poliție au oprit combinele care recoltau soia de pe un alt masiv. Șoferii și-au arătat nemulțumirea și spun că atunci când au loc lucrările agricole de pregătire a solului pentru semănat atât primarul cât și cotașii nu-și exprimă indignarea, dar când vine vremea recoltării, ei vin să-și ceara plata.


„Câmpurile acestea au fost prelucrate, aici a lucrat lumea și am venit la strâns, ce are el cu acest pământ, noi nu știm. Dar noi am sămănat, noi am cultivat, noi am pus ierbicide, tot am făcut. Când la lucru, nu o fost nimeni, când la strâns, toți au venit”, spune un șofer.

„Am ieșit la lucru și ne-a stopat, altceva ce să spun, nu pot să spun nimic”, afirmă un alt șofer.

„Este harta acordului de separare, unde câmpul cu numărul 29 cu 31 de hectare le aparține pentru anul 2019 la proprietari. Prin acest document este încalcat dreptul omului la proprietate. Cu aceste combine care se află aici, mai exact cine le-a adus, se va lămuri legea. Pentru că ei fură milioane din buzunarul statului și din buzunarul țăranului”, a declarat primarul.

Amintim că la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 consilierul sătesc din Drepcăuți, Vasile Proca, a fost bătut de către primarul satului, Ghenadie Ioxa, pentru că și-a apărat soția care trebuia, conform indicațiilor primite, să ștampileze buletine de vot în favoarea PDM. De asemenea, Ioxa s-a făcut remarcat prin faptul că la începutul lunii mai curent l-a atacat verbal pe jurnalistul portalului nordnews.md, Dumitru Pelin în timp ce acesta documenta un subiect privind tentativele alesului local de a deposeda un investitor străin de câteva loturi de teren agricol, printr-un posibil atac raider.

nordnews.md

Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii