Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Corupția, soră cu educația! În școli și grădinițe s-au început colectările de bani

A început noul an școlar, s-au înmulțit și cazurile de colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățământ. Practic, în fiecare zi părinții se plâng, pe rețelele sociale, că sunt impuși să achite bani pentru diferite servicii. Și Centrul Național Anticorupție și-a intensificat activitatea. A creat o celulă de criză, iar în prima săptămână de la reluarea anului, au fost înregistrate peste 20 de cazuri.

Publicat

Despre colectările de bani la grădinița 225 din sectorul Ciocana al Capitalei a scris o mamă, pe Facebook. Aceasta a arătat mesajele expediate în chat-ul comun al părinților. Oamenii sunt rugați să dea aproape 1900 de lei fiecare pentru cadouri educatorilor.

„Pentru fiecare profesor includem câte 1700 de lei și din rest să procurăm cutii de ciocolate, plicuri, șampanie. Fără flori”.

„Am mai procurat 3 sacoșe, pentru directoare, metodistă și profesoara de muzică, doar nu o să le dăm plicurile în mână și atât”.


Cu aceste mesaje, am bătut la ușa grădiniței. Administrația susține că totul este legal, iar banii sunt donați benevol de către părinți și încasați de asociație. Aceasta are și un oficiu propriu, chiar în interiorul grădiniței.

RODICA CERNAT, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI DE PĂRINȚI: „Este o cotizație, o donație benevolă prin aparatul de casă sau la bancă prin transfer. –Despre ce sumă este vorba? –Cotizația lunară e 400 de lei”.

AURELIA MORCOV, DIRECTOARE: „Educatorii nu primesc bani sau cadouri de la părinți? –Nu au voie să colecteze bani. Nu pot să mă exprim despre cadouri”.


Iar mătușa unui elev de la liceul Pro Succes ni s-a plâns că în școală sunt colectate sume impunătoare. Femeia afirmă că asociația de părinți o obligă să achite câte 3000 de lei anual pentru contractul de studii. Pe lângă acești bani, mai sunt percepute și alte sume de bani, care se ridică la câteva sute, pentru perdele, ceasuri de perete și altele.

„Pentru patru perdele – 1850 de lei. Un sac cu pământ de 80 de lei și vazoane – 450 de lei”.

„Dacă sunteți de acord, m-am gândit să strângem câte 200 de lei. Totul pentru binele copiilor noștri”.


ANONIM: „În afară de fața instituției, care a fost vopsită, nu s-a schimbat absolut nimic. De ce ei nu ar investi în clasele de studiu, nu ar cumpăra table interactive?”.

Conducerea liceului ne-a spus că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă de serviciu, dar a refuzat să ofere un comentariu la cameră: „Avem această contribuție din partea părinților, dar nu o să dăm niciun fel de interviu”.


Iar o profesoară din liceul Academia Copiilor a publicat mai multe înregistrări audio de la ședințele cu directoarea școlii. Femeia susține că salariul directoarei se ridică la 8500 de lei, iar pe lângă acești bani, mai primește și premiu anual în valoare de 40 de mii de lei, alocat din banii plătiți de părinți în contul asociației.

Am mers astăzi la liceu pentru a discuta cu directoarea, însă paznicul nu ne-a dat voie să intrăm, iar ea a refuzat să iasă în fața presei.

Pentru a preveni astfel de cazuri, Centrul Național Anticorupție a format o celulă de criză. În cadrul acesteia, plângerile părinților sunt examinate în regim de urgență în comun cu cei de la Ministerul Educației. Până acum au fost înregistrate 22 de plângeri.

ION PRUTEANU, ȘEFUL DIRECȚIEI EDUCAȚIEI ANTICORUPȚIE: „Multe se referă la colectări fie pentru echipament, fie pentru necesitățile școlii. Le putem cataloga anonime deoarece contactați de către colege, au refuzat să răspundă la întrebări sau să conlucreze”.

Majoritatea părinților doresc să rămână anonimi, ceea ce îngreunează mult lucrul ofițerilor. Datele centrului arată că cel mai des este vorba despre bani solicitați forțat de către asociațiile de părinți sau colectați în plic. Pentru astfel de acțiuni, profesorii riscă să se aleagă cu mustrări sau chiar să fie eliberați din funcție.

tv8.md

Moldova

Accident de coșmar, nu departe de intrarea în Bălți: O șoferiță de 40 de ani a decedat, iar alte 3 persoane au ajuns la spital

Accident cu consecințe fatale în raionul Sîngerei. O șoferiță de 40 de ani a murit după ce mașina în care se afla a fost tamponată în plin de un microbuz. Cazul tragic s-a întâmplat în dimineața zilei de 13 septembrie, pe traseul ce leagă municipiul Bălți de raionul Sîngerei.

Publicat

La volanul microbuzului se afla un bărbat de 36 de ani. În circumstanțe neclare deocamdată, șoferul a intrat cu viteză în automobilul condus de femeia de 40 de ani, originară din raionul Sângerei. Coliziunea a fost atât de puternică încât ambele autovehicule au ajuns pe câmpul din apropiere, la câteva zeci de metri distanță.

Potrivit imaginilor publicate de martori și polițiști, bucăți din caroseria celor două mașini au fost împrăștiate pe traseu, iar vehiculul tamponat a fost făcut zob.

Pe lângă polițiști și medici, la fața locului a fost solicitat și ajutorul pompierilor, care au intervenit pentru a descarcera o pasageră în stare de inconștiență dintre fiarele contorsionate ale unei dintre mașini. Femeia în stare critică, dar și un alt pasager din cealaltă mașină au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. De asemenea, șoferul microbuzului a fost transportat la spital pentru evaluare medicală. Bărbatul a fost supus testării alcoolscopice, iar rezultatul a arătat că acesta nu se afla în stare de ebrietate în momentul accidentului.


Poliția continuă investigațiile pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs tragedia.


Citește mai departe

Ediție TV

Copilul de 2 ani care a căzut în golul liftului, se află la IMC, la terapie intensivă în stare extrem de gravă. Toate ascensoarele din Ungheni au fost oprite

Copilul de doi anișori, care a căzut de la etajul 6 în tunelul liftului a fost transferat la Institutul Mamei și Copilului în stare extrem de gravă.

Publicat

În a doua parte a zilei de 11 septembrie, după ce a fost stabilizat, acesta a fost transportat de la Ungheni spre Chișinău cu o echipă de la Aviasan. Potrivit datelor oferite de către purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Maxim Cazacu, micuțul a fost internat în secția terapie intensivă, fiind diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral, leziuni ale oaselor bazinului și alte traume grave. Deocamdată, medicii sunt rezervații în a face careva prognosticuri privind evoluția stării micuțului.

Amintim că totul s-a întâmplat în dimineața de 11 septembrie, într-un bloc locativ din orașul Ungheni. Mama împreună cu ai săi trei copii ar fi ieșit din apartament pentru a-i duce la grădiniță. Cei mai mari copii, de 4 și, respectiv 6 anișori ar fi coborât pe scări, iar mama și cel de-al treilea micuț, de 2 ani, urmau să meargă cu ascensorul. La ușile deschise ale liftului, mama a reușit să împingă doar partea din fața a căruciorului în care se afla micuțul, și s-a întors pentru a lua o pungă, moment în care ușile s-au închis! Copilul a căzut în gol, în tunelul liftului, iar cabina ascensorului a urcat la nivelele superioare, blocându-se între etajele 8 și 9. Ușile liftului au fost deblocate la primul etaj de către pompieri, iar în golul ascensorului a fost depistat micuțul.

După acest incident de coșmar, la Primăria Ungheni a fost convocată o ședință de urgență în cadrul căreia s-a decis ca toate ascensoarele din oraș să fie oprite. Acestea vor fi repornite numai dacă, în urma verificărilor, se va constata că ar standardelor de securitate.


Citește mai departe

Moldova

Ar fi furat banii câștigați la nuntă de la un consătean și și-a cumpărat mașină și motocicletă. Ce riscă bănuitul

Polițiștii din Soroca au fost sesizați de către un bărbat de 26 de ani din localitatea Niorcani, care a comunicat că persoane necunoscute, ar fi intrat în locuința sa și i-ar fi sustras 130 000 lei, bani dobândiți la nuntă.

Publicat

Polițiștii au identificat suspectul. Acesta este un tânăr de 21 de ani, originar din aceeași localitate.

În rezultatul documentării, suspectul a declarat oamenilor legii că din banii sustrași, acesta și-ar fi procurat un automobil și o motocicletă.

Suspectul a fost reținut, iar pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru “furt”.


Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, riscă amendă între 32 500 și 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau pedeapsă cu închisoare de până la 4 ani.

Menționăm că bănuitul nu este la prima abatere de lege, acesta fiind anterior condamnat.


Citește mai departe

topul săptămânii