Moldova
/VIDEO/ Corupția, soră cu educația! În școli și grădinițe s-au început colectările de bani
A început noul an școlar, s-au înmulțit și cazurile de colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățământ. Practic, în fiecare zi părinții se plâng, pe rețelele sociale, că sunt impuși să achite bani pentru diferite servicii. Și Centrul Național Anticorupție și-a intensificat activitatea. A creat o celulă de criză, iar în prima săptămână de la reluarea anului, au fost înregistrate peste 20 de cazuri.
Despre colectările de bani la grădinița 225 din sectorul Ciocana al Capitalei a scris o mamă, pe Facebook. Aceasta a arătat mesajele expediate în chat-ul comun al părinților. Oamenii sunt rugați să dea aproape 1900 de lei fiecare pentru cadouri educatorilor.
„Pentru fiecare profesor includem câte 1700 de lei și din rest să procurăm cutii de ciocolate, plicuri, șampanie. Fără flori”.
„Am mai procurat 3 sacoșe, pentru directoare, metodistă și profesoara de muzică, doar nu o să le dăm plicurile în mână și atât”.
Cu aceste mesaje, am bătut la ușa grădiniței. Administrația susține că totul este legal, iar banii sunt donați benevol de către părinți și încasați de asociație. Aceasta are și un oficiu propriu, chiar în interiorul grădiniței.
RODICA CERNAT, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI DE PĂRINȚI: „Este o cotizație, o donație benevolă prin aparatul de casă sau la bancă prin transfer. –Despre ce sumă este vorba? –Cotizația lunară e 400 de lei”.
AURELIA MORCOV, DIRECTOARE: „Educatorii nu primesc bani sau cadouri de la părinți? –Nu au voie să colecteze bani. Nu pot să mă exprim despre cadouri”.
Iar mătușa unui elev de la liceul Pro Succes ni s-a plâns că în școală sunt colectate sume impunătoare. Femeia afirmă că asociația de părinți o obligă să achite câte 3000 de lei anual pentru contractul de studii. Pe lângă acești bani, mai sunt percepute și alte sume de bani, care se ridică la câteva sute, pentru perdele, ceasuri de perete și altele.
„Pentru patru perdele – 1850 de lei. Un sac cu pământ de 80 de lei și vazoane – 450 de lei”.
„Dacă sunteți de acord, m-am gândit să strângem câte 200 de lei. Totul pentru binele copiilor noștri”.
ANONIM: „În afară de fața instituției, care a fost vopsită, nu s-a schimbat absolut nimic. De ce ei nu ar investi în clasele de studiu, nu ar cumpăra table interactive?”.
Conducerea liceului ne-a spus că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă de serviciu, dar a refuzat să ofere un comentariu la cameră: „Avem această contribuție din partea părinților, dar nu o să dăm niciun fel de interviu”.
Iar o profesoară din liceul Academia Copiilor a publicat mai multe înregistrări audio de la ședințele cu directoarea școlii. Femeia susține că salariul directoarei se ridică la 8500 de lei, iar pe lângă acești bani, mai primește și premiu anual în valoare de 40 de mii de lei, alocat din banii plătiți de părinți în contul asociației.
Am mers astăzi la liceu pentru a discuta cu directoarea, însă paznicul nu ne-a dat voie să intrăm, iar ea a refuzat să iasă în fața presei.
Pentru a preveni astfel de cazuri, Centrul Național Anticorupție a format o celulă de criză. În cadrul acesteia, plângerile părinților sunt examinate în regim de urgență în comun cu cei de la Ministerul Educației. Până acum au fost înregistrate 22 de plângeri.
ION PRUTEANU, ȘEFUL DIRECȚIEI EDUCAȚIEI ANTICORUPȚIE: „Multe se referă la colectări fie pentru echipament, fie pentru necesitățile școlii. Le putem cataloga anonime deoarece contactați de către colege, au refuzat să răspundă la întrebări sau să conlucreze”.
Majoritatea părinților doresc să rămână anonimi, ceea ce îngreunează mult lucrul ofițerilor. Datele centrului arată că cel mai des este vorba despre bani solicitați forțat de către asociațiile de părinți sau colectați în plic. Pentru astfel de acțiuni, profesorii riscă să se aleagă cu mustrări sau chiar să fie eliberați din funcție.
Moldova
„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.
Schemă de spălare de bani în proporții deosebit de mari deconspirată de oamenii legii. O femeie ar fi capul întregii grupări. Ofițerii de investigații, în comun cu procurorii, au efectuat zeci de percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale administratorilor și angajaților mai multor entități economice din țară, într-o cauză pentru spălarea banilor.

Conform materialelor anchetei, mai multe persoane fizice și juridice ar fi fost implicate într-o schemă frauduloasă de conversie și transfer de fonduri și produse cerealiere de proveniență dubioasă, în scopul legalizării și exportului acestora în afara țării. În cadrul investigațiilor s-a stabilit că doar în anul 2024, prin retrageri de numerar de la bancomate și oficii bancare, au fost lichefiate surse financiare în valoare totală de peste 57 de milioane de lei. În paralel, au fost introduse fictiv în circuitul economic național și ulterior exportate bunuri în valoare similară. Mijloacele bănești erau extrase de pe conturile de tip business-card ale mai multor companii nou înființate în acest scop. Retragerile erau efectuate de administratoarea uneia dintre companii, care coordona întreaga activitate infracțională. Prin urmare, în timpul perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, laptopuri, zeci de carduri bancare emise pe numele unor persoane terțe, un pistol funcțional cu gaz comprimat, precum și numeroase acte și documente utilizate de suspecți în activitatea ilegală. Actualmente, ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă acțiunile de stabilire a tuturor persoanelor implicate și a prejudiciului cauzat.
Moldova
Băuți și drogați la volan. Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale.
Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale și riscă sancțiuni usturătoare, după ce au fost prinși în timp ce conduceau mașinile fie sub influența drogurilor, fie a alcoolului.

Printre aceștia se numără un bărbat de 45 de ani, care circula cu mașina pe strada Valea Crucii din capitală, fără pic de remușcare. Șoferul a atras atenția unei patrule INSP prin modul haotic de deplasare. Acesta a fost tras pe dreapta și supus testării la consum de substanțe narcotice, iar rezultatul expertizei a arătat că șoferul se afla sub influența marijuanei. Mai mult, automobilistul mai era și băut- testul alcoolscopic a arătat o concentrație de 0,56 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.
Cercetat penal este și un alt șofer, de 59 de ani, după ce a fost depistat conducând sub influența substanțelor narcotice. Acesta a fost escortat la Dispensar pentru testare, rezultatul fiind pozitiv tot la marijuana.
De asemenea, la Copanca, Căușeni, polițiștii de patrulare au prins o șoferiță de 33 de ani, care se afla în stare de ebrietate. Testată alcoolscopic, aparatul Drager a indicat 0,62 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Șoferița a fost înlăturată de la volan, iar automobilul a fost ridicat la parcarea specială. Tot în raionul Căușeni, doar că în satul Tănătari, oamenii legii au surprins un șofer de 47 de ani, care circula pe drumurile din localitate, fiind în stare avansată de ebrietate.
În același timp, în satul Tocuz, un bărbat de 30 de ani a fost stopat, după ce a fost observat cum circulă de pe un sens pe altul. Și în acest caz șoferul se afla în stare avansată de ebrietate.
Acum, toate persoanele sunt cercetate conform legislației în vigoare.
Moldova
/VIDEO/ Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din Hîncești sunt cercetate penal pentru vânat ilegal.
Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din raionul Hîncești, cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, sunt cercetate penal pentru vânt ilegal.

Oamenii legii au descins cu mai multe percheziții în locuințele bănuiților, unde au găsit și ridicat arme deținute ilegal, muniții și alte probe ce ar demonstra acțiunile de braconaj.
Obiectele ridicate au fost transmise pentru expertiză la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, iar suspecții sunt cercetați penal.
Polițiștii continuă investigațiile sub toate aspectele legale, pentru a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt și alte persoane implicate.
De menționat că, persoana care predă benevol arma de foc, munițiile sau mijloacele explozive pe care le deține ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravențională.
-
Moldova5 zile în urmă
/VIDEO/ Accident tragic în județul Cluj din România. Trei moldoveni au murit, iar alți cinci au fost transportați la spital.
-
Moldova4 zile în urmă
Un bărbat și-ar fi violat sistematic fiica în vârstă de doar 7 ani. Acum el va sta 21 de ani în pușcărie.
-
Moldova18 ore în urmă
„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.
-
Moldova4 zile în urmă
La un pas de moarte. Noi detalii despre paznicul înjunghiat într-un magazin din capitală.
-
Moldova20 de ore în urmă
/VIDEO/Un bărbat a fost răpit în plină stradă, la Băcioi. S-a întâmplat sub ochii trecătorilor.
-
Moldova4 zile în urmă
S-a întrecut pe sine. Un șofer din Orhei a fost prins în timp ce conducea cu viteza de 235 km/h.
-
Moldova20 de ore în urmă
Sfârșit groaznic pentru un șofer. Tânărul de 20 de ani a ajuns cu mașina într-un copac, la Bălți.
-
Moldova5 zile în urmă
Le-a ars casa ca o torță. O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului din cauza unui incendiu.