Moldova
Companii off-shore care tăinuiau peste 400 mii euro și 75 mii dolari, deconspirate de INI și PCCOCS
La 23 august 2019, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații din cadrul IGP al Ministerului Afacerilor Interne au destructurat o schemă de evaziune fiscală în cadrul unei cauze penale, inițiate în rezultatul analizei materialelor parvenite inclusiv de la Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor și Serviciul Fiscal de Stat.

Ca urmare a investigațiilor efectuate, a fost stabilit faptul că în perioada 2016-2017, beneficiarul conturilor unei companiei nerezidente, înregistrate în Marea Britanie și Gibraltar, cu conturi bancare în Letonia, a beneficiat de mijloace bănești în proporții deosebit de mari, fără ca să prezinte Declarațiile cu privire la impozitul pe venit către serviciile fiscale. Aceasta a generat obligații suplimentare față de bugetul privind impozitele și taxele, mai exact, eschivarea de la calcul și plată a impozitului pe venit pentru perioadele fiscale 2016-2017, în proporții deosebit de mari.
Astfel, conform acestei cauze penale, în perioada anilor 2016-2017, un grup criminal organizat, în scop de profit, a creat companii nerezidente în zonă off-shore, prin intermediul căreia a tăinuit, dispus și transmis peste 407 058 euro și 75 151 dolari americani la conturile personale ale membrilor grupului criminal organizat. Aceștia, însă, atunci când au creat companiile, știau cu certitudine că prestează servicii de traducere prin internet, fără înregistrarea în evidență contabilă și întocmirea documentelor primare contabile, în scop de a tăinui și deghiza originea serviciilor prestate și mijloacelor bănești menționate care sunt venituri ilicite.
În rezultatul efectuării a nouă percheziții la subdiviziunea economică a persoanei juridice vizate, domiciliile, automobilele și alte bunuri ce aparțin figuranților, au fost ridicate: 13 carduri bancare emise de bănci străine (HSBC, Unicredit Bank, American Express) și din țară (MAIB, Procreditbank), care au fost suplinite cu mijloace a căror proveniență nu este stabilită; acte contabile ce include date vădit denaturate; documente electronice și înscrisuri de ciornă ce includ date de evidență contabilă dublă (salariul „în plic”, venituri nereflectate, cheltuieli majorate); mijloace electronice de stocare a informației (HDD, notebook-uri, telefoane mobile) etc.
Astfel, în rezultatul acțiunilor procesuale, a fost reținut beneficiarul final al schemei și plasat în izolatorul MAI din Chișinău, care de fapt a și fost audiat în calitate de bănuit.
Actualmente, se întreprind acțiuni pentru acumularea materialului probatoriu, precum și pentru asigurarea prejudiciului cauzat bugetului public național.
PCCOCS continuă urmărirea penală pentru stabilirea corectitudinii și plenitudinii achitării impozitelor și taxelor la bugetul de stat de către persoanele juridice administrate de către grupul criminal organizat care a creat schema menționată de spălare a banilor.
Pe parcurs, PCCOCS va reveni cu detalii.
Moldova
A băut cât pentru șapte și a pornit la drum: șofer prins în Budești cu o alcoolemie uriașă de 1,06 mg/l
Un bărbat de 46 de ani, cetățean străin, a fost prins de poliție conducând un Audi cu o concentrație de 1,06 mg/l alcool în aerul expirat – de șapte ori peste limita legală admisă, care este de doar 0,15 mg/l.

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră, pe traseul din comuna Budești, unde angajații Secției Escortă și Misiuni Speciale din cadrul INSP au tras pe dreapta autoturismul condus de bărbat. Testarea alcoolscopică a confirmat bănuielile agenților: șoferul era într-o stare avansată de ebrietate.
Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal. Potrivit legii, el riscă o amendă de până la 125 000 de lei sau între 1 și 3 ani de închisoare, cu anularea permisului de conducere.
Poliția reamintește tuturor participanților la trafic: alcoolul și volanul nu fac casă bună. Un moment de inconștiență poate duce la tragedii ireversibile.
Moldova
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
O femeie de 42 de ani, împreună cu soțul său de 41 de ani și fiul acesteia de 18 ani, sunt cercetați penal pentru escrocherie, după ce ar fi deposedat un bărbat din raionul Sîngerei de 293.000 de lei.

Cazul este investigat de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților BPDS „Fulger”. Potrivit anchetei, suspecții ar fi obținut banii prin abuz de încredere, promițând victimei că, prin ritualuri și vrăji, îl vor ajuta să recâștige dragostea unei femei.
Pentru a spori credibilitatea în fața bărbatului, femeia ar fi recurs la practici oculte bizare și periculoase, folosind inclusiv reptile și păsări în ritualuri.
Ancheta a mai scos la iveală că femeia era condamnată anterior la 7 ani de închisoare pentru infracțiuni similare și se afla în căutare națională, ascunzându-se într-un apartament din Chișinău.
Cei trei au fost reținuți, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe numele lor au fost emise mandate de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 5 ani de închisoare.
Moldova
Motociclete de colecție legalizate cu acte false – Angajați ai ASP, vizați într-un dosar de fals și corupție
Agenția Servicii Publice, în vizorul anchetatorilor! Mai mulți angajați, printre care și un șef din cadrul instituției, sunt suspectați că ar fi legalizat fraudulos motociclete și automobile de colecție, folosind documente false.

Potrivit procurorilor, funcționarii ar fi emis acte confirmative cu date false privind proprietatea și caracteristicile tehnice ale unor vehicule de epocă, multe dintre ele cu valoare ridicată pe piața internațională. Actele ar fi permis modificarea istoricului mașinilor și motocicletelor, legalizând astfel introducerea lor în circuitul legal, deși proveniența și foștii proprietari figurau fictiv în documente.
La perchezițiile făcute în data de 20 mai, la domiciliile, automobilele și birourile angajaților vizați, anchetatorii au găsit probe relevante pentru dosar. Surpriza a venit însă dintr-un subsol – unde au fost descoperite 6 motociclete vechi, restaurate cu grijă, toate vizate în cadrul anchetei. Cazul este încadrat la falsificarea și utilizarea de documente oficiale, iar prejudiciul adus circuitului legal de înmatriculare este în curs de evaluare.
Anchetatorii spun că beneficiarii finali ai vehiculelor erau atât din țară, cât și din străinătate, unde aceste mijloace de transport pot fi vândute la prețuri de colecție. În prezent, suspecții sunt cercetați în stare de libertate. Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate și a numărului exact de vehicule introduse ilegal în sistem.
-
Moldova6 zile în urmă
Accident mortal, în Chișinău: O femeie a fost tamponată în plin de o mașină, pe Viaduct
-
Moldova5 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova5 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
Moldova6 zile în urmă
Tragedii în lanț, la Florești: Un tată ar fi murit de mâna propriei fiice, iar un alt bărbat s-ar fi strangulat.
-
Moldova22 de ore în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
În căutare5 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova2 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Doi moldoveni, judecați în Germania: Aceștia ar fi aruncat în aer 10 bancomate din care au furat 250 de mii de euro.