Moldova
/FOTO/ Operațiunea GRIJA. Copiii din toată țara, informați cum să acționeze în situații de risc
În perioada vacanţei de vară, polițiști din toată țara desfăşoară măsuri de prevenire şi asigurare a protecţiei copiilor în comunitate prin demararea operaţiunii speciale „GRIJA”.

Scopul acțiunilor constituie:
-prevenirea delicvenţei juvenile şi reducerea victimizării acestora, cerşitului şi vagabondajului;
-asigurarea protecţiei eficiente a drepturilor copiilor;
-diminuării numărului de infracţiuni comise de către minori şi împotriva acestora;
-combaterea celor mai grave forme ale muncii copilului.
Astfel, în vederea consolidării dialogului polițiștilor cu minorii și creșterii gradului de siguranță în comunitate, poliţiștii intensifică activităţile orientate spre prevenirea incidentelor neplăcute şi de a-i determina pe cei mici să adopte un comportament civilizat, în orice situaţie.
De asemenea, sunt petrecute măsuri de prevenire individuală în rândurile minorilor aflaţi în vizorul poliţiei, celor predispuşi la comiterea delictelor, din familii vulnerabile, rămaşi fără îngrijirea unuia sau a ambilor părinţi pentru diminuarea riscului comportamentului antisocial al acestora, prin identificarea alternativelor şi aplicarea măsurilor de convingere conform legislaţiei.
Concomitent, în conlucrare cu administraţia publică locală polițiștii desfășoară razii pe timp de noapte, cu scopul depistării copiilor aflaţi în situaţii de risc, neadmiterii consumului de băuturi alcoolice, droguri şi alte substanţe psihotrope, precum şi documentarea cazurilor de comercializare către minori a produselor din tutun şi/sau băuturi alcoolice.
Deoarece pe parcursul vacanției, se atestă o creştere a încălcărilor admise din partea copiilor, cât şi împotriva acestora, Poliția recomandă părinţilor și reprezentanţilor legali:
-sporirea vigilenţei şi supravegherea în permanenţă a copiilor pentru a evita cazurile de dispariţii, accidente rutiere și vătămări corporale din neatenţie;
– să discute deschis cu copilul şi să-l instruiască cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte;
– să explice copiilor că plecarea de la domiciliu se admite doar cu permisiunea supraveghetorilor şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;
– să interzică copiilor să se joace în zonele aglomerate sau în adiacentul părţii carosabilului.
Amintim că, anual, în perioada 1 iunie – 31 august, Inspectoratul General al Poliţiei desfăşoară operaţiunea„GRIJA” pe întreg teritoriul ţării.
Moldova
„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.
Schemă de spălare de bani în proporții deosebit de mari deconspirată de oamenii legii. O femeie ar fi capul întregii grupări. Ofițerii de investigații, în comun cu procurorii, au efectuat zeci de percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale administratorilor și angajaților mai multor entități economice din țară, într-o cauză pentru spălarea banilor.

Conform materialelor anchetei, mai multe persoane fizice și juridice ar fi fost implicate într-o schemă frauduloasă de conversie și transfer de fonduri și produse cerealiere de proveniență dubioasă, în scopul legalizării și exportului acestora în afara țării. În cadrul investigațiilor s-a stabilit că doar în anul 2024, prin retrageri de numerar de la bancomate și oficii bancare, au fost lichefiate surse financiare în valoare totală de peste 57 de milioane de lei. În paralel, au fost introduse fictiv în circuitul economic național și ulterior exportate bunuri în valoare similară. Mijloacele bănești erau extrase de pe conturile de tip business-card ale mai multor companii nou înființate în acest scop. Retragerile erau efectuate de administratoarea uneia dintre companii, care coordona întreaga activitate infracțională. Prin urmare, în timpul perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, laptopuri, zeci de carduri bancare emise pe numele unor persoane terțe, un pistol funcțional cu gaz comprimat, precum și numeroase acte și documente utilizate de suspecți în activitatea ilegală. Actualmente, ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă acțiunile de stabilire a tuturor persoanelor implicate și a prejudiciului cauzat.
Moldova
Băuți și drogați la volan. Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale.
Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale și riscă sancțiuni usturătoare, după ce au fost prinși în timp ce conduceau mașinile fie sub influența drogurilor, fie a alcoolului.

Printre aceștia se numără un bărbat de 45 de ani, care circula cu mașina pe strada Valea Crucii din capitală, fără pic de remușcare. Șoferul a atras atenția unei patrule INSP prin modul haotic de deplasare. Acesta a fost tras pe dreapta și supus testării la consum de substanțe narcotice, iar rezultatul expertizei a arătat că șoferul se afla sub influența marijuanei. Mai mult, automobilistul mai era și băut- testul alcoolscopic a arătat o concentrație de 0,56 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.
Cercetat penal este și un alt șofer, de 59 de ani, după ce a fost depistat conducând sub influența substanțelor narcotice. Acesta a fost escortat la Dispensar pentru testare, rezultatul fiind pozitiv tot la marijuana.
De asemenea, la Copanca, Căușeni, polițiștii de patrulare au prins o șoferiță de 33 de ani, care se afla în stare de ebrietate. Testată alcoolscopic, aparatul Drager a indicat 0,62 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Șoferița a fost înlăturată de la volan, iar automobilul a fost ridicat la parcarea specială. Tot în raionul Căușeni, doar că în satul Tănătari, oamenii legii au surprins un șofer de 47 de ani, care circula pe drumurile din localitate, fiind în stare avansată de ebrietate.
În același timp, în satul Tocuz, un bărbat de 30 de ani a fost stopat, după ce a fost observat cum circulă de pe un sens pe altul. Și în acest caz șoferul se afla în stare avansată de ebrietate.
Acum, toate persoanele sunt cercetate conform legislației în vigoare.
Moldova
/VIDEO/ Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din Hîncești sunt cercetate penal pentru vânat ilegal.
Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din raionul Hîncești, cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, sunt cercetate penal pentru vânt ilegal.

Oamenii legii au descins cu mai multe percheziții în locuințele bănuiților, unde au găsit și ridicat arme deținute ilegal, muniții și alte probe ce ar demonstra acțiunile de braconaj.
Obiectele ridicate au fost transmise pentru expertiză la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, iar suspecții sunt cercetați penal.
Polițiștii continuă investigațiile sub toate aspectele legale, pentru a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt și alte persoane implicate.
De menționat că, persoana care predă benevol arma de foc, munițiile sau mijloacele explozive pe care le deține ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravențională.
-
Moldova5 zile în urmă
/VIDEO/ Accident tragic în județul Cluj din România. Trei moldoveni au murit, iar alți cinci au fost transportați la spital.
-
Moldova4 zile în urmă
Un bărbat și-ar fi violat sistematic fiica în vârstă de doar 7 ani. Acum el va sta 21 de ani în pușcărie.
-
Moldova18 ore în urmă
„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.
-
Moldova4 zile în urmă
La un pas de moarte. Noi detalii despre paznicul înjunghiat într-un magazin din capitală.
-
Moldova20 de ore în urmă
/VIDEO/Un bărbat a fost răpit în plină stradă, la Băcioi. S-a întâmplat sub ochii trecătorilor.
-
Moldova4 zile în urmă
S-a întrecut pe sine. Un șofer din Orhei a fost prins în timp ce conducea cu viteza de 235 km/h.
-
Moldova20 de ore în urmă
Sfârșit groaznic pentru un șofer. Tânărul de 20 de ani a ajuns cu mașina într-un copac, la Bălți.
-
Moldova5 zile în urmă
Le-a ars casa ca o torță. O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului din cauza unui incendiu.