Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Șofer de 41 de ani, prins în timp ce megea cu 230 km/h.

Un șofer a fost depistat de polițiștii de patrulare în timp ce conducea pe traseul din Ștefan Vodă cu o viteză puțin spus periculoasă. Acesta a fost surprins de radar conducând cu 230 de km/h. 

Publicat

Mai mult, după ce a fost verificat s-a constatat că șoferul, în vârstă de 41 de ani, mai avea alte 4 încălcări ale prevederilor Regulamentului Circulaţiei Rutiere, tot pentru depășirea limitei de viteză.
În aceeași zi, pe același traseu, un alt conducător auto care conducea cu 163 km/h a fost depistat de #INP. Șoferul de 19 ani nu se află la prima abatere a RCR. În ultimul an a depășit limita de viteză, a parcat neregulamentar și a încălcat marcajul rutier.
Ambii conducători auto au fost sancționați conform Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Inspectoratul Național de Patrulare amintește că viteza rămâne a fi atât în topul încălcărilor comise de conducătorii auto, cât și factorul nr.1 de generare a accidentelor rutiere. Și asta din păcate, pentru că șoferilor le este frică mai mult de amenzi, decât de moarte. Având scopul de a reduce numărul de vieți omenești pierdute în accidente, Inspectoratul Național de Patrulare își propune expunerea în redacţie nouă a prevederilor ce reglementează depăşirea limitei de viteză. Astfel încît sancţiunea să fie graduală limitei de viteză depăşite.

Drept urmare, la cele 3 aliniate existente în art. 236 din Codul Cotravențional al RM ar urma să mai fie adăugate încă 4, în baza cărora va fi sancționat excesul de viteză.
Spre exemplu, aliniatul 3, care acum se referă la depășirea limitei de viteză de la 40 km/h și mai mult, în urma modificărilor acesta ar urma să se refere la depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul de drum respectiv de la 40 la 60 km/h, sancțiunea fiind de la 30 la 36 de unități convenționale și 4 puncte de penalizare.
În baza aliniatului 4 vor fi sancționați cei care depășesc limita admisibilă de viteză de la 60 la 80 km/h, cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale, 5 puncte de penalizare și privarea de permisul de conducere pe un termen de la 4 la 6 luni.
Depășirea cu mai mult de 80 km/h va fi sancționată în baza alin.5 cu o amendă de la 75 la 100 de unități convenționale, aplicarea a 6 puncte de penalizare și privarea de dreptul de a conduce vehicule timp de 6 luni.
Aliniatul 6 se va referi la săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii vitezei stabilite în alin.3, adică de la 40 la 60 km/h; amenda fiind de la 100 la 150 de unități convenționale și aplicarea a 6 puncte de penalizare.
Iar săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii limitei de viteză stabilită în aliniatele 4 și 5, adică de la 60 la 80 de km/h și de la 80km/h în sus, va fi sancționată cu 150- 200 de unități convenționale, aplicarea a 7 puncte de penalizare și privarea de permisul de conducere pe un termen de la 6 luni la 1 an.


Scopul final al #INP este de a reduce numărul celor care se cred „nemuritori” și din vina lor, zilnic, decedează oameni nevinovați. Or, fiecare ar trebui să-și asume greșelile pe care le comite cu maximă responsabilitate.


Moldova

Viol închipuit, pedeapsă reală: O tânără a ajuns în fața magistraților, după ce a inventat un viol din supărare.

Minciuna despre viol a trimis-o în instanță. O tânără de 24 de ani din capitală a fost condamnată la 6 luni de pușcărie cu suspendarea condiționatăa executări pedepsei pentru un termen de probă de doi ani după ce s-a plâns că ar fi fost violată. Sentința a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău.

Publicat

Potrivit procurorilor, în septembrie 2022, tânăra a reclamat în mod fals că ar fi fost victima unui viol. Deși a fost avertizată în scris cu privire la răspunderea penală pentru declarații neadevărate, aceasta a continuat să susțină acuzațiile, care ulterior s-au dovedit a fi nefondate.
Pe parcursul urmăririi penale, femeia și-a recunoscut vina și a declarat că a formulat plângerea din supărare, exprimându-și regretul pentru cele întâmplate. Ancheta a stabilit că întreaga situație a fost o înscenare, iar acțiunile acesteia au dus la deschiderea nejustificată a unei anchete penale împotriva unei persoane nevinovate.


Citește mai departe

Moldova

Femeie atacată și jefuită în plină stradă, la Buiucani. Suspectul are doar 14 ani

Un minor de 14 ani din capitală este cercetat penal, fiind bănuit de comiterea unui jaf în sectorul Buiucani.

Publicat

Potrivit Poliției, o femeie în vârstă de 35 de ani a anunțat că, în timp ce se afla pe o stradă din sector, un individ necunoscut s-a apropiat de ea, a îmbrâncit-o și i-a smuls telefonul din mână, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

În urma măsurilor operative întreprinse de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de Poliție Buiucani, suspectul a fost identificat, iar bunul sustras urmează să fie recuperat.


Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal deschis pentru jaf, infracțiune care, conform legislației în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

/AUDIO/ Corupție, fraude și delapidări: Directorul și directorul adjunct al unui unui centru de reabilitare de la Vadul lui Vodă , dar și un intermediar au fost reținuți.

Zeci de descinderi pe întreg teritoriul țării. Directorul și directorul adjunt al unui centru de reabilitare a persoanelor vârstnice și persoanelor cu dizabilități din orașul Vadul lui Vodă, dar și un intermediar au fost reținuți pentru 72 de ore de ofițerii CNA. Aceștia au ajuns pe mâna ofițerilor anticorupție în urma a peste 50 de percheziții desfășurate pe întreg teritoriul țării în cadrul mai multor dosare de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine cu folosirea situației de serviciu în procesul de achiziții publice.

Publicat

Potrivit CNA, directorul și directorii adjuncți ai instituției, aflate în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale și finanțate din bugetul de stat, ar fi pus la cale o schemă prin care pretindeau sume cuprinse între 10.000 și 40.000 de lei, bani destinați fraudării licitațiilor publice pentru achiziționarea diferitor bunuri și servicii în beneficiul sanatoriului. Mai mult, conducerea nu ar fi înregistrat în contabilitate sumele încasate de la pacienții care plăteau pentru tratamentele balneo-sanatoriale, folosind banii în scopuri personale. Centrul Național Anticorupție a pus la dispoziția presei interceptări audio dintre suspecți.
Ancheta vizează și 12 agenți economici, suspectați că ar fi implicați în aceste fapte ilegale. Toate acțiunile sunt coordonate de procurorii din Chișinău, iar CNA va reveni cu detalii pe măsură ce ancheta avansează. Reamintim că, potrivit legii, persoanele reținute sunt considerate nevinovate până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanței.




Citește mai departe

topul săptămânii