Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ De la amenințări la împușcături: cum primarul de Drepcăuți a încercat să fure 900 de hectare de teren de la o companie ucraineană

Primarul satului Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, a făcut tot posibilul ca să deposedeze compania ucraineană SRL „Drebozaci” de pământurile pe care le arenda legal de la locuitorii satului din nordul republicii.

Publicat

După ce în materialul anterior am vorbit despre  cum primarul de Drepcăuți Ghenadie Ioxa a făcut tot posibilul ca să deposedeze compania ucraineană SRL „Drebozaci” de pământurile pe care aceasta le arenda legal de la locuitorii acestui sat din nordul republicii. În acest reportaj ne propunem să dezvăluim cum edilul a folosit abuzul, șantajul, falsul în acte, implicarea  instituțiilor de forță:  procuratura, poliția și instanțele de judecată din Briceni și Bălți ca să-și ducă la bun sfârșit atacul raider asupra SRL „Drebozaci”.

În primăvara lui 2015, Ghenadie Ioxa a mobilizat un grup de localnici, care la îndemnul lui a blocat intrarea în brigada de tractoare ce aparținea companiei ucrainene. Nemulțumirea oamenilor a fost alimentată de Ioxa, care le-a spus că că SRL „Drebozaci” le-ar fi vândut cotele valorice, constituite în fond din  tractoare, pluguri, semănători și altă tehnică agricolă de producție sovietică. Tot atunci, el i-a spus administratorului companiei străine că pe numele acestuia a fost intentat deja un dosar penal.

Am scris la Procuraturtă că SRL “Drebozaci” a folosit  ilegal și abuziv cota valorică. Și la moment aceasta este blocată. Voi nu aveți nici un drept asupra ei, pentru că nu ați cumpărat-o sau  închiriat-o. Prin judecată, procuratură… pentru că pe numele tău este deschis un dosar penal pentru ceea ce ai furat aici timp de patru ani., a declarat Ioxa pe un ton ridicat.


Ei bine, de la zis până la făcut nu a durat mult. În luna martie  2015, la procuratura din Briceni au fost depuse un șir de plângeri, în care, un grup de săteni, care și-au trecut cotele de la SRL „Drebozaci” la compania lui Ioxa „Capital Plant,” au solicitat să fie deschis un dosar penal, acuzându-l pe administratorul companiei ucrainene Vladimir Ducaci de utilizarea și vânzarea ilicită a cotei valorice.

Acesta s-a întâmplat în anul 2015, când un grup de persoane, 12 la număr, au scris  o plângere că Ducaci le-ar fi vândut cota lor valorică. A fost intentat  un dosar penal. Pe urmă, a apărut un alt grup, care a solicitat ca Vladimir Ducaci să fie arestat pentru fapta săvârșită. Ducaci a fost arestat și plasat în izolatorul poliției din orașul Briceni, adeclarat  Antonina Ivasciuc  avocata SRL „Debozaci”.

Astfel, la începutul anul 2016, Vladimir Ducaci a fost arestat pentru 72 de ore la solicitarea cotașilor dirijați de Ghenadie Ioxa. În fapt, arestarea lui Ducaci a fost orchestrată din timp de către de primarul satului Drepcăuți în complicitate cu președintele Judecătoriei Briceni, Ghenadie Camerzan. Am vorbit cu o parte din localnicii, care în 2015 ar fi depus plângeri pe numele lui  Vladimir Ducaci. Aceștia  au recunoscut că, de fapt, nu au depus nici o plângere la procuratură.


„Ați depus o plângere la Procuratură pe numele lui Vladimir Ducaci în 2015 în care l-ați învinuit de vânzarea cotei valorice?”

„Nu băieți, nu țin minte să fi depus eu atunci. N-am depus plângere pe nimeni și pe nimeni nu m-am jăluit și nici nu mă jălui. Eu n-am depus nici o plângere.”

„ Dar ați semnat vreo procură pentru primarul satului Ghenadie Ioxa?”


„ Am semnat atunci, când am dat cotele, iar apoi le-am și luat. Am pus semnătura mea atunci, când am întocmit actele la notar. ”

„Nu, nicio cerere nu am semnat, unde să mă duc eu? Eu nici după pâine nu mă pot duce”.


„Eu n-am scris nicăieri. Eu cotele le-am vândut și nu am cu nimeni nimic, că mi-au trebuit bani”.

Printre semnatarii plângerilor figurează și contabila șef a primăriei Drepcăuți, Silvia Gavriliuc.

Potrivit datelor anchetei, pornite în primăvara lui 2015, Ghenadie Ioxa era învinuit pentru trafic de influență, întrucât, primarul de Drepcăuți le-a cerut tranșant ucrainenilor să-i cedeze pământurile. Surse avizate din cadrul Procuraturii Briceni au declarat pentru nordnews.md că arestarea  administratorului ucrainean a fost dirijată de Ghenadie Ioxa și de președintele Judecătoriei Briceni, Ghenadie Camerzan. Aceștia au fost ajutați de șeful procuraturii locale Victor Camerzan, care este văr drept cu președintele judecătoriei Briceni. Camerzan a declarat pentru jurnaliștii nordnews.md că nu-l cunoaște pe Ghenadie Ioxa.

Drebozaci ca Drebozaci… da de domnul Ioxa nici nu vreau să vorbesc. De ce? Așa e o personalitate. Nu vreau.  Sunteți în relații de prietenie cu domnul Ioxa? Nu am avut. 

Cu ce ocazie eu trebuie să-i dau indicații lui Ioxa. El este primar.Eu îl văd pe facebook în fiecare zi. Despre el sunt publicații în fiecare zi, a precizat Ghenadie Camerzan, președintele Judecătoriei Briceni.

Am încercat să obținem un comentariu de la primarul de Drepcăuți Ghenadie Ioxa, adică să confirme sau să infirme că-l cunoaște pe Ghenadie Camerzan. În acest scop, am fost de cinci ori la Drepcăuți, dar nu l-am găsit pe primar la locul de muncă.

Sătenii spun că el n-a dat pe la primărie de vreo două luni.

Așa cum nu era prezent la primărie, reporterii nordnews au mers acasa la Ghenadie Ioxa, care locuiește în satul vecin Criva. Nici acolo nu a fost de găsit, iar soția lui ne-a spus că nu cunoaște unde este.

După ce Vladimir Ducaci a fost arestat pentru 72 de ore, la Briceni a venit imediat Procurorul General al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, care s-ar fi implicat în eliberarea lui  Vladimir Ducaci. Eliberat, administratorul ucrainean a plecat din Republica Moldova.

Pe lângă implicarea în arestarea lui Ducaci și tentativa de a prelua pământurile SRL „ Drebozaci”, Ghenadie Ioxa a mai rostit un discurs public prin care incita la ură interetnică.

Nu uita unde te afli! Aici e Republica Moldova, nu vezi drapelul? Crezi că degeaba l-am pus acolo?  Nu este drapelul Ucrainei, dar al Moldovei. Voi sunteți niște ocupanți aici. Nu-i așa, dragi săteni? Daaa!, a declarat Ghenadie Ioxa.

Însă lucrurile urâte pentru SRL „Drebozaci” nu s-au terminat odată cu arestarea lui Vladimir Ducaci. În 2015, la judecătoria Briceni au fost depuse  aproape 400 de plângeri ale drepcăuțenilor în adresa  companiei ucrainene. În rezultat, au fost intentate mai multe procese civile. În două dosare SRL „Drebozaci” era învinuită, fără vreo expertiză, că ar fi adus cotașilor un prejuduciu  de 23 de milioane de lei, provocat de utilizarea ilicită a cotei valorice.

Dosarele intentate în anul 2015 au fost încheiate  abia în anul 2018. Practic, anul trecut a fost pus punct în aceste dosare civile. În primul dosar, intentat în martie 2015, ei solicitau de la SRL „Drebozaci” 10 milioane de lei pe cota valorică. În al doilea dosar, deschis în iunie 2015, aceiași oameni au solicitat încă 13 milioane de lei. Nu era clar în baza căror motive. Deja în procesele de judecată am aflat că mulți nu au scris aceste cereri, mulți și le-au retras. Ei au declarat că nimic nu au împotriva SRL „Drebozaci” sau a lui Ducaci, concret  împotriva conducătorului  SRL „Drebozaci”. În rezultat, din 400 de petiționari au rămas  doar 5 oameni, care nu veneau la ședințele de judecată. Din această cauză cererile lor n-au fost examinate, spune avocata SRL „Drebozaci”, Antonina Ivașciuc

Potrivit fondatorului companiei ucrainene SRL „Drebozaci” Andrei   Kuvtarkov, Ghenadie Ioxa a venit în 2015 cu o propunere cinică. El l-a somat pe investitorul străin să cedeze aproape 900 de hectare de teren, în caz contrar va fi presat de instituțiile de forță.

Nici de această dată primarul de Drepcăuți n-a fost de găsit pentru a comenta afirmațiile Andrei Kuvtarkov.

După aceste propuneri obraznice, pe care investitorul ucrainean le-a refuzat din start, instituțiile de forță au început, într-adevăr,  să exercite presiuni asupra SRL “Drebozaci”.  Astfel,  conturile și bunurile companiei au fost blocate și  aplicat sechestru de trei ori de judecătorii din Briceni Elena Tverdohleb și Ghenadie Camerzan. În două cazuri ele au fost deblocate de Curtea de Apel Bălți, în urma contestărilor depuse de avocații SRL „ Drebozaci”.   Ultima dată, bunurile au fost blocate prin decizia pronunțată de judecătoarea Aurelia Andronache la solicitarea  președintelui Judecătoriei Briceni, Ghenadie Camerzan.

În consecință, pe conturile și pe bunurile companiei SRL „ Drebozaci” iarăși a fost aplicat sechestru.

Reporterii nordnews au mers la Judecătoria Briceni pentru a discuta cu Aurelia Andronache despre blocarea conturilor și bunurilor SRL „Drebozaci”. De fiecare data însă, magistrata lipsea din insituție și nu răspundea la apelurile telefonice.

Pe lângă confruntarea propriu-zisă în instanțe, primarul de Drepcăuți a recurs și la acțiuni de samovolnicie. El a împrumutat în 2015 aproape opt milioane de lei de la compania „Rus Agro Prim ” pentru semănarea culturilor agricole, garantând că are în gestiune peste 900 de hectare de teren agricol. De fapt, era vorba de terenurile care aparțineau companiei SRL „Drebozaci”.

Astfel, aceste pământuri au fost semănate samovolnic. Iar în toamna lui 2015, când a venit vremea recoltei, „Rus Agro Prim ” a băgat la indicația lui Ioxa combinele în lanuri. Angajații SRL „Drebozaci” au încercat să oprească acest furt, drept urmare, un paznic al companiei ucrainene a fost rănit de un foc de armă, tras de Vasile Grozdev, angajat al „Rus Agro Prim”.

Contactat telefonic, Vasile Grozdev a refuzat să vorbească despre acest subiect. Nici șeful acestuia, Savelii Rusu, nu a dorit să comenteze incidentul și nici cum a scăpat subalternul său de urmărirea penală.

În baza cazului de samovolnicie, Procuratura  Briceni a intentat un dosar penal. Acesta urma să ajungă pe rol la Judecătoria din Briceni, însă, după mai multe vizite făcute de Ioxa pe la sediul PDM din Chișinău, dosarul a fost transmis Direcției Nord a Procuraturii Anticorupție cu sediul la Bălți, fiind gestionat de procurorul Marcel Dumbrăveanu.  Acesta a găsit de cuviință să claseze în 2018 dosarul în cauză. Procurorul nu a fost de găsit la telefon ca să comenteze cazul. Unii angajați din cadrul parchetului au declarat că Ghenadie Ioxa  ar fi  plătit  aproape 20 de mii de euro pentru clasarea dosarului.

După „luptele agricole”din 2015 dintre SRL „Drebozaci” și  Ghenadie Ioxa, furtul roadei s-a repetat și în 2016, când „Rus Agro Prim” a strâns recolta de pe 850 de hectare.

tvn.md

Moldova

Caz șocant, la Nisporeni. O bucată de metal a sărit de la un autocamion și a spart nasul unui șofer

Caz șocant pe traseul Chișinău-Nisporeni. O bucată de metal a sărit de la un autocamion direct în parbrizul unui automobil.

Publicat

Sticla mașinii s-a spart iar acea bucată de metal a nimerit în nasul șoferului și i l-a rupt. S-a întâmplat încă în data de 17 aprilie, însă, despre caz s-a aflat recent, după ce apropiați ai bărbatului care a suferit au scris anunțuri pe rețele, încercând să dea de urmele șoferului vehiculului de mare tonaj, care, probabil nici nu știe ce s-a întâmplat.

Potrivit autorului postării, șoferul automobilului a pierdut mult sânge, a supraviețuit miraculos, și așteaptă o intervenție chirurgicală pentru refacerea feței și, în special, a nasului… Pentru că în mașină nu era o cameră de bord, nu se cunoaște deocamdată ce vehicul a fost implicat în acest incident.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la IP Nisporeni, Cristina Vicol, a confirmat producerea unui astfel de caz și a declarat că bucata de metal este de fapt închizătoarea de la rezervorul de combustibil.


În prezent, angajații Inspectoratului de poliție Nisporeni și cei ai INSP verifică camerele video de pe traseu pentru a identifica autocamionul, dar și pentru a stabili toate circumstanțele.

 


Citește mai departe

Moldova

Ani grei de pușcărie: Un bărbat și-ar fi violat nepoata, iar un tânăr și-a exploatat sexual iubita

Acuzați de crime sexuale. Un individ va sta ani grei în detenție, iar altul abia urmează să-și primească sentința.

Publicat

Bărbatul de 65 de ani din raionul Hîncești, reținut anterior pentru că și-ar fi violat nepoata de doar cinci ani va compărea pe banca acuzaților. Crima s-a produs pe 31 ianuarie, iar poliția a fost anunțată de mama fetiței. Femeia le-a spus oamenilor legii totul s-a petrecut când ea era la magazin. Individul se află în arest preventiv și nu-și recunoaște vina. Acesta riscă până la 20 de ani de pușcărie sau detenție pe viață.

În același timp, un tânăr din Telenești își va petrece următorii 13 ani după gratii, fiind învinuit că ar fi exploatat sexual o adolescentă. Potrivit procurorilor PCCOCS, cei doi ar fi făcut cunoștintă pe internet în 2019 când tânărul se afla în Germania. Ulterior, în 2021, pe când fata avea 16 ani și inculpatul- 20, cei doi ar fi reluat comunicarea, iar ultimul ar fi convins-o să-i trimită filmulețe cu tentă sexuală.

În același timp, tânărul i-ar fi făcut cadou un telefon mobil și în acest fel a început să-și impună controlul asupra minorei. Mai mult, acesta ar fi înregistrat pe ascuns și secvențe video în care cei doi întrețineau relații sexuale.


În acest fel, tânărul ar fi amenințat-o cu publicarea imaginilor pe internet, dacă minora va refuza să întrețină în continuare cu el relații intime.

După doi ani, adolescenta a hotărât să pună punct relației abuzive, însă ultimul a trimis apropiaților fetei mai multe fotografii și filmulețe nud ale tinerei.

Părinții adolescentei au anunțat forțele de ordine, iar ulterior individual a fost reținut. Pe lângă cei 13 ani de pușcărie, acesta a fost obligat să achite și un prejudiciu moral în valoare de 200 de mii de lei.


Citește mai departe

Moldova

Explozie într-un apartament din Chișinău. Proprietarul, în vârstă de 72 de ani a suferit arsuri

O persoană a primit arsuri după producerea unei deflagrații în urma scurgerii de gaz într-un bloc de locuit de pe strada Maria Drăgan 8/1 din municipiul Chișinău.

Publicat

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:30. Potrivit informațiilor recepționate, locatarii blocului au auzit sunetul exploziei și au apelat serviciile de urgență.

La fața locului au intervenit angajații Detașamentului salvatori și pompieri Ciocana și specialiștii Centrului Republican de Intervenții Operative al IGSU, care au stabilit că explozia s-a produs în urma scurgerii de gaz de tip propan-butan de la o butelie defectă. Incendiul în locuința nu s-a produs, iar în urma incidentului a fost deteriorat geamul și peretele din interiorul apartamentului. Totodată, angajații IGSU au evacuat prin geam de la etajul cinci proprietarul apartamentului, un bărbat de 72 de ani.

Acesta a primit diverse arsuri de gradul I și II pe suprafața corpului. Bărbatul în stare de șoc a fost preluat de urgență la spital pentru îngrijiri necesare.


Cazul este cercetat de către organele de resort.

În acest sens, IGSU repetat îndeamnă cetățenii să evite utilizare buteliilor de gaz în blocuri locative și gospodării particulare. Persoanele , care optează pentru exploatarea buteliilor sunt rugate să le păstreze în exteriorul locuințelor și să le alimenteze doar cu combustibil pentru care sunt destinate.

În cazul utilizării instalațiilor alimentate la gaze naturale, oamenii sunt rugați să respecte cu prudența maximă regulile de siguranță.


Mai mult, instalațiile conectate la gaze naturale și buteliile de gaz trebuie să fie verificate sistematic, iar în cazul depistării unor defecțiuni cetățenii trebuie să solicite ajutorul specialiștilor.


Citește mai departe

topul săptămânii