Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Frica locatarilor unui bloc din Hâncești: Casa noastră e un Titanic

După tragedia de la Otaci, în care un bloc cu nouă etaje s-a ruinat, oamenii care locuiesc în clădiri fisurate, cu subsolul înnămolit, stau cu frica în sân.

Este și cazul locatarilor unui bloc din Hâncești. Pentru că acoperișul e vechi, le plouă în casă, așa că pereții sunt umezi tot anul. Autoritățile locale știu despre situație, dar nimeni nu a mers măcar să inspecteze clădirea.

”Faceți cunoștință cu casa noastră, asta e Titanic.”

Așa ne întâmpină Eugenia Darii în blocul – ruină, care de peste 15 ani îi este casă. Clădirea cu cinci etaje este ca între ciocan și nicovală. Acoperișul e defect, așa că atunci când plouă, în casă este ca afară.


-”Afectează la tot, se demolează, e piață și nisip și se mănâncă.

-”Cât o să mai reziste această casă. 1-2 ani și gata.”

…iar subsolul e mai mult un lac. Pentru că țevile sunt sparte, deșeurile se scurg sub clădire. Tot acolo ajunge și apa adunată de la ploi.


-”La subsol ai nevoie de cizme până sus că să poți intra acolo.”

“De pe acoperiș se scurge apă. E bine așa? Nu e bine. Unde se duce, tot în subsol.”

Pereții de la etajul cinci sunt îmbibați cu apă și plini de fisuri. Drept rezultat, tencuiala se macină ca un pesmete.


“-Aceasta e podeaua, dar e pământ care se fărâmă. -E nisip mâncat de apă. E tot ud.”

Crăpăturile adânci nu lipsesc nici din afară.


Au văzut incidentul de la Otaci, unde un bloc cu nouă etaje s-a dărâmat, iar de atunci oamenii spun că nu mai au somn liniștit. Unii se gândesc chiar să lase apartamentul de izbeliște.

-”Și la noi tot așa o să se întâmple. Crăpături, se lasă în jos.

-Ce va gândiți să faceți? -Să plecăm peste hotare, aici nu avem ce face.”

-”Ne este frică. Ne gândim că mai trăim un an aici și plecăm. Chiar și aseară am discutat cu soțul și să plecăm de aici. Adunăm bani.”

Locuitorii susțin că unii vecini au făcut în apartamente și construcții care nu ar fi tocmai legale.

-”Au făcut un antreu, iar când au făcut-o, au deranjat cimentul. Au stricat peretele de bază. Au făcut sobă. De la asta la mine în casă intră fum când face focul, mă înaduș.”

Aceștia s-au mai plâns și anterior, într-un reportaj realizat de ProTv. Atunci autoritățile locale s-au spălat pe mâini, spunând că blocul nu este la balanța primăriei.

Reporter: „Au trecut aproape doi ani situația însă a rămas neschimbată. Între timp oamenii au pus lacăt la ușa de la subsol pentru că mizeria ajungea uneori până la nivelul treptei de sus. Chiar și așa deșeurile continuă să se scurgă prin crăpătură emanând un miros insuportabil.”

Nu l-am găsit pe primar la birou, iar arhitectul din orașul Hâncești a spus că nu ține de competența sa, să se expună asupra situației în care se află clădirea.

Întrucât în imobil locuiesc puține familii, cu un venit modest, oamenii speră ca responsabilii să-i ajute.

-” Ne este frică, dar ne gândim la Dumnezeu.

Protv.md

Moldova

/VIDEO/ Accident de groază pe traseul Chișinău – Hâncești. Acoperișul unei mașini s-a desprins de carcasă, în urma unui impact

Accident de groază pe traseul Chișinău – Hâncești. O mașină s-a tamponat cu o camionetă și s-a transformat într-un morman de fiare. Acoperișul s-a desprins de carcasa mașinii.

Imaginile au fost plasate pe o rețea de socializare de către un martor ocular.

Deocamdată nu sunt informații despre circumstanțele producerii impactului.

Știrea se actualizează…

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Doi bărbați din Ungheni, prinși cu o căprioară vânată în mașină

Doi bărbați, locuitori ai municipiului Ungheni sunt documentați de poliție, fiind suspectați de braconaj.

Noaptea trecută, în jurul orei 3:30, polițiștii de patrulare au stopat în trafic, în mun. Ungheni, un automobil de model ”Land Rover”, condus de un bărbat de 39 de ani.

În urma verificărilor, în portbagajul mașinii, polițiștii au depistat o căprioară împușcată și două arme de vânătoare, deținute legal de către unul dintre bărbați. Audiat de polițiști, pasagerul automobilului, de 50 de ani, și-a recunoscut vina în comiterea fărădelegii.

În acest caz, a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii legale. Amintim că, faptele ilicite în domeniul braconajului sunt pasibile de pedeapsă contravențională sau penală, conform legii.


Așadar, potrivit art.128 Codul Contravenţional: Încălcarea prevederilor actelor normative privind folosirea şi protecţia fondului cinegetic, privind vânatul şi alte feluri de folosire a resurselor cinegetice se sancţionează cu amendă până la 600 lei persoanei fizice și până la 12000 lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere.

Vânătoarea fără autorizaţie (licenţă), fără carnet de vânător sau fără autorizaţie de deţinere, portarmă şi de folosire a armei de vânătoare, depăşirea normelor stabilite de recoltare a vânatului, precum şi vânătoarea în locurile interzise şi în perioadele de prohibiţie, folosirea armelor, uneltelor şi metodelor interzise se sancţionează cu amendă până la 3000 lei persoanei fizice și până la 12000 lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere.

Iar conform articolului 233 Cod Penal, vânatul fără autorizaţia sau în perioada interzisă, fie în locurile interzise, fie cu unelte şi metode nepermise (braconajul), fie cu folosirea situaţiei de serviciu se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 42500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii până la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani.


Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ 6.000 de puieți de trandafiri urmau să fie transmiși ilegal peste frontiera de stat

În seara zilei de ieri, 17 octombrie a.c. polițiștii de frontieră din Larga au contracarat o acțiune ilegală prin care s-a încercat transportarea peste hotarul moldo-ucrainean a șase mii de puieți de trandafiri.

În zona de frontieră a SPF Larga, mai exact pe direcția localităților Larga – Kelmențî, de către patrula mobilă a fost observat un automobil de model Mitsubishi Pikup cu plăcuțele de înmatriculare moldovenești care se deplasa spre linia de frontieră. În compartimentul remorcii se aflau mai multe genți voluminoase de culoare albastră.

În timpul monitorizării cu tehnica din dotare, la scurt timp s-a observat că pe partea Ucrainei un alt mijloc de transport de model Mitsubishi Pajero, se îndrepta în întâmpinarea primului automobil. La observarea patrulei, mașina de pe teritoriul Republicii Moldova și-a schimbat direcția de deplasare, accelerând spre satul Pavlovca, raionul Briceni.

Ca urmare s-au întreprins acțiuni de documentare și cercetare de către angajații SPF Larga. Astfel că, mijlocul de transport a fost depistat într-o gospodărie din satul Larga, iar în gențile cu pricina erau șase mii puieți de trandafiri. Din cercetările preliminare, proprietarul locuinței nu a putut justifica prezența mașinii în ograda sa.


Polițiștii de frontieră continuă examinările sub toate aspectele legale pentru elucidarea tuturor circumstanțelor și identificarea persoanelor implicate. Suplimentar au fost informați angajații Serviciului Grăniceresc de Stat din Ucraina.


Citește mai departe

topul săptămânii