Rețele de socializare

Economice

/FOTO/ Un şef de secţie de la ,, Sfînta Treime” şi încă un medic, reţinuţi pentru MITĂ. Aproape jumătate de MILION de lei, ridicaţi de la ei din cabinete.

Un șef de secție și un subaltern al acestuia de la spitalul „Sfanta Treime” din Chișinau riscă să stea 10 ani după gratii, dupa ce ofițerii CNA au ridicat aproape jumatate de milion de lei.

Aceștia efectuau operații chirurgicale, inclusiv pacienților asigurati, și cereau bani pentru serviciile medicale. Potrivit procurorilor, suspecții împreună cu alţi medici, în perioada lunilor martie – iunie, ar fi pretins sume mari de bani în schimbul unei operații. Ei cereau până la 7 000 lei de la fiecare pacient care urma să fie operat. În urma perchiziţiilor, ofiţerii CNA, au găsit în biroul de serviciu şi la domiciliul medicilor peste 155 de mii de lei, 2 000 de ruble, 8 500 de lire sterline şi 3 000 de dolari, echivaleul a circa jumătate de million de lei.

Aceștia au fost reținuți și se află în detenție la CNA pentru 72 de ore. Pe cazul dat a fost iniţiată o urmărire penală pentru corupere pasivă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ambii medici, riscă până la 10 ani de pușcărie, cu amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.


Suspecții nu-și recunosc vina și pledează nevinovat.

echipa.md


Economice

/VIDEO/ De la amenințări la împușcături: cum primarul de Drepcăuți a încercat să fure 900 de hectare de teren de la o companie ucraineană

Primarul satului Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, a făcut tot posibilul ca să deposedeze compania ucraineană SRL „Drebozaci” de pământurile pe care le arenda legal de la locuitorii satului din nordul republicii.

După ce în materialul anterior am vorbit despre  cum primarul de Drepcăuți Ghenadie Ioxa a făcut tot posibilul ca să deposedeze compania ucraineană SRL „Drebozaci” de pământurile pe care aceasta le arenda legal de la locuitorii acestui sat din nordul republicii. În acest reportaj ne propunem să dezvăluim cum edilul a folosit abuzul, șantajul, falsul în acte, implicarea  instituțiilor de forță:  procuratura, poliția și instanțele de judecată din Briceni și Bălți ca să-și ducă la bun sfârșit atacul raider asupra SRL „Drebozaci”.

În primăvara lui 2015, Ghenadie Ioxa a mobilizat un grup de localnici, care la îndemnul lui a blocat intrarea în brigada de tractoare ce aparținea companiei ucrainene. Nemulțumirea oamenilor a fost alimentată de Ioxa, care le-a spus că că SRL „Drebozaci” le-ar fi vândut cotele valorice, constituite în fond din  tractoare, pluguri, semănători și altă tehnică agricolă de producție sovietică. Tot atunci, el i-a spus administratorului companiei străine că pe numele acestuia a fost intentat deja un dosar penal.


Am scris la Procuraturtă că SRL “Drebozaci” a folosit  ilegal și abuziv cota valorică. Și la moment aceasta este blocată. Voi nu aveți nici un drept asupra ei, pentru că nu ați cumpărat-o sau  închiriat-o. Prin judecată, procuratură… pentru că pe numele tău este deschis un dosar penal pentru ceea ce ai furat aici timp de patru ani., a declarat Ioxa pe un ton ridicat.

Ei bine, de la zis până la făcut nu a durat mult. În luna martie  2015, la procuratura din Briceni au fost depuse un șir de plângeri, în care, un grup de săteni, care și-au trecut cotele de la SRL „Drebozaci” la compania lui Ioxa „Capital Plant,” au solicitat să fie deschis un dosar penal, acuzându-l pe administratorul companiei ucrainene Vladimir Ducaci de utilizarea și vânzarea ilicită a cotei valorice.


Acesta s-a întâmplat în anul 2015, când un grup de persoane, 12 la număr, au scris  o plângere că Ducaci le-ar fi vândut cota lor valorică. A fost intentat  un dosar penal. Pe urmă, a apărut un alt grup, care a solicitat ca Vladimir Ducaci să fie arestat pentru fapta săvârșită. Ducaci a fost arestat și plasat în izolatorul poliției din orașul Briceni, adeclarat  Antonina Ivasciuc  avocata SRL „Debozaci”.

Astfel, la începutul anul 2016, Vladimir Ducaci a fost arestat pentru 72 de ore la solicitarea cotașilor dirijați de Ghenadie Ioxa. În fapt, arestarea lui Ducaci a fost orchestrată din timp de către de primarul satului Drepcăuți în complicitate cu președintele Judecătoriei Briceni, Ghenadie Camerzan. Am vorbit cu o parte din localnicii, care în 2015 ar fi depus plângeri pe numele lui  Vladimir Ducaci. Aceștia  au recunoscut că, de fapt, nu au depus nici o plângere la procuratură.


„Ați depus o plângere la Procuratură pe numele lui Vladimir Ducaci în 2015 în care l-ați învinuit de vânzarea cotei valorice?”

„Nu băieți, nu țin minte să fi depus eu atunci. N-am depus plângere pe nimeni și pe nimeni nu m-am jăluit și nici nu mă jălui. Eu n-am depus nici o plângere.”


„ Dar ați semnat vreo procură pentru primarul satului Ghenadie Ioxa?”

„ Am semnat atunci, când am dat cotele, iar apoi le-am și luat. Am pus semnătura mea atunci, când am întocmit actele la notar. ”

„Nu, nicio cerere nu am semnat, unde să mă duc eu? Eu nici după pâine nu mă pot duce”.

„Eu n-am scris nicăieri. Eu cotele le-am vândut și nu am cu nimeni nimic, că mi-au trebuit bani”.

Printre semnatarii plângerilor figurează și contabila șef a primăriei Drepcăuți, Silvia Gavriliuc.

Potrivit datelor anchetei, pornite în primăvara lui 2015, Ghenadie Ioxa era învinuit pentru trafic de influență, întrucât, primarul de Drepcăuți le-a cerut tranșant ucrainenilor să-i cedeze pământurile. Surse avizate din cadrul Procuraturii Briceni au declarat pentru nordnews.md că arestarea  administratorului ucrainean a fost dirijată de Ghenadie Ioxa și de președintele Judecătoriei Briceni, Ghenadie Camerzan. Aceștia au fost ajutați de șeful procuraturii locale Victor Camerzan, care este văr drept cu președintele judecătoriei Briceni. Camerzan a declarat pentru jurnaliștii nordnews.md că nu-l cunoaște pe Ghenadie Ioxa.

Drebozaci ca Drebozaci… da de domnul Ioxa nici nu vreau să vorbesc. De ce? Așa e o personalitate. Nu vreau.  Sunteți în relații de prietenie cu domnul Ioxa? Nu am avut. 

Cu ce ocazie eu trebuie să-i dau indicații lui Ioxa. El este primar.Eu îl văd pe facebook în fiecare zi. Despre el sunt publicații în fiecare zi, a precizat Ghenadie Camerzan, președintele Judecătoriei Briceni.

Am încercat să obținem un comentariu de la primarul de Drepcăuți Ghenadie Ioxa, adică să confirme sau să infirme că-l cunoaște pe Ghenadie Camerzan. În acest scop, am fost de cinci ori la Drepcăuți, dar nu l-am găsit pe primar la locul de muncă.

Sătenii spun că el n-a dat pe la primărie de vreo două luni.

Așa cum nu era prezent la primărie, reporterii nordnews au mers acasa la Ghenadie Ioxa, care locuiește în satul vecin Criva. Nici acolo nu a fost de găsit, iar soția lui ne-a spus că nu cunoaște unde este.

După ce Vladimir Ducaci a fost arestat pentru 72 de ore, la Briceni a venit imediat Procurorul General al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, care s-ar fi implicat în eliberarea lui  Vladimir Ducaci. Eliberat, administratorul ucrainean a plecat din Republica Moldova.

Pe lângă implicarea în arestarea lui Ducaci și tentativa de a prelua pământurile SRL „ Drebozaci”, Ghenadie Ioxa a mai rostit un discurs public prin care incita la ură interetnică.

Nu uita unde te afli! Aici e Republica Moldova, nu vezi drapelul? Crezi că degeaba l-am pus acolo?  Nu este drapelul Ucrainei, dar al Moldovei. Voi sunteți niște ocupanți aici. Nu-i așa, dragi săteni? Daaa!, a declarat Ghenadie Ioxa.

Însă lucrurile urâte pentru SRL „Drebozaci” nu s-au terminat odată cu arestarea lui Vladimir Ducaci. În 2015, la judecătoria Briceni au fost depuse  aproape 400 de plângeri ale drepcăuțenilor în adresa  companiei ucrainene. În rezultat, au fost intentate mai multe procese civile. În două dosare SRL „Drebozaci” era învinuită, fără vreo expertiză, că ar fi adus cotașilor un prejuduciu  de 23 de milioane de lei, provocat de utilizarea ilicită a cotei valorice.

Dosarele intentate în anul 2015 au fost încheiate  abia în anul 2018. Practic, anul trecut a fost pus punct în aceste dosare civile. În primul dosar, intentat în martie 2015, ei solicitau de la SRL „Drebozaci” 10 milioane de lei pe cota valorică. În al doilea dosar, deschis în iunie 2015, aceiași oameni au solicitat încă 13 milioane de lei. Nu era clar în baza căror motive. Deja în procesele de judecată am aflat că mulți nu au scris aceste cereri, mulți și le-au retras. Ei au declarat că nimic nu au împotriva SRL „Drebozaci” sau a lui Ducaci, concret  împotriva conducătorului  SRL „Drebozaci”. În rezultat, din 400 de petiționari au rămas  doar 5 oameni, care nu veneau la ședințele de judecată. Din această cauză cererile lor n-au fost examinate, spune avocata SRL „Drebozaci”, Antonina Ivașciuc

Potrivit fondatorului companiei ucrainene SRL „Drebozaci” Andrei   Kuvtarkov, Ghenadie Ioxa a venit în 2015 cu o propunere cinică. El l-a somat pe investitorul străin să cedeze aproape 900 de hectare de teren, în caz contrar va fi presat de instituțiile de forță.

Nici de această dată primarul de Drepcăuți n-a fost de găsit pentru a comenta afirmațiile Andrei Kuvtarkov.

După aceste propuneri obraznice, pe care investitorul ucrainean le-a refuzat din start, instituțiile de forță au început, într-adevăr,  să exercite presiuni asupra SRL “Drebozaci”.  Astfel,  conturile și bunurile companiei au fost blocate și  aplicat sechestru de trei ori de judecătorii din Briceni Elena Tverdohleb și Ghenadie Camerzan. În două cazuri ele au fost deblocate de Curtea de Apel Bălți, în urma contestărilor depuse de avocații SRL „ Drebozaci”.   Ultima dată, bunurile au fost blocate prin decizia pronunțată de judecătoarea Aurelia Andronache la solicitarea  președintelui Judecătoriei Briceni, Ghenadie Camerzan.

În consecință, pe conturile și pe bunurile companiei SRL „ Drebozaci” iarăși a fost aplicat sechestru.

Reporterii nordnews au mers la Judecătoria Briceni pentru a discuta cu Aurelia Andronache despre blocarea conturilor și bunurilor SRL „Drebozaci”. De fiecare data însă, magistrata lipsea din insituție și nu răspundea la apelurile telefonice.

Pe lângă confruntarea propriu-zisă în instanțe, primarul de Drepcăuți a recurs și la acțiuni de samovolnicie. El a împrumutat în 2015 aproape opt milioane de lei de la compania „Rus Agro Prim ” pentru semănarea culturilor agricole, garantând că are în gestiune peste 900 de hectare de teren agricol. De fapt, era vorba de terenurile care aparțineau companiei SRL „Drebozaci”.

Astfel, aceste pământuri au fost semănate samovolnic. Iar în toamna lui 2015, când a venit vremea recoltei, „Rus Agro Prim ” a băgat la indicația lui Ioxa combinele în lanuri. Angajații SRL „Drebozaci” au încercat să oprească acest furt, drept urmare, un paznic al companiei ucrainene a fost rănit de un foc de armă, tras de Vasile Grozdev, angajat al „Rus Agro Prim”.

Contactat telefonic, Vasile Grozdev a refuzat să vorbească despre acest subiect. Nici șeful acestuia, Savelii Rusu, nu a dorit să comenteze incidentul și nici cum a scăpat subalternul său de urmărirea penală.

În baza cazului de samovolnicie, Procuratura  Briceni a intentat un dosar penal. Acesta urma să ajungă pe rol la Judecătoria din Briceni, însă, după mai multe vizite făcute de Ioxa pe la sediul PDM din Chișinău, dosarul a fost transmis Direcției Nord a Procuraturii Anticorupție cu sediul la Bălți, fiind gestionat de procurorul Marcel Dumbrăveanu.  Acesta a găsit de cuviință să claseze în 2018 dosarul în cauză. Procurorul nu a fost de găsit la telefon ca să comenteze cazul. Unii angajați din cadrul parchetului au declarat că Ghenadie Ioxa  ar fi  plătit  aproape 20 de mii de euro pentru clasarea dosarului.

După „luptele agricole”din 2015 dintre SRL „Drebozaci” și  Ghenadie Ioxa, furtul roadei s-a repetat și în 2016, când „Rus Agro Prim” a strâns recolta de pe 850 de hectare.

tvn.md

Citește mai departe

Economice

/VIDEO/ Au dat spargerea la o bancă din Chișinău

Au dat spargerea. Persoane necunoscute au jefuit filiala unei bănci, de circa 30 de milioane de lei. Hoții sunt, încă, în libertate. Totul s-a întâmplat în noaptea de cinci spre șase iulie, în jurul orei 04.00, în filiala unei bănci de pe strada Ion Creangă din capitală.

Potrivit poliției, forțele de ordine au fost anunțate a doua zi dimineața, la ora 09.00. Veniți la fața locului, oamenii legii au constatat că hoții ar fi tăiat gratiile de la unul din geamuri, și au pătruns în interior. Apoi, ar fi spart ușa de la camera amenajată cu casete de siguranță, unde oamenii își lasă, de obicei, banii și bunurile de preț. Ulterior, hoții ar fi furat 84 de astfel de casete și au dispărut cu tot cu ele. Până în prezent, la poliție s-au adresat 31 de persoane, rămase fără banii și bunurile pe care le păstrau în filiala acestei bănci.

În total, hoții ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 30 de milioane de lei. Preliminar s-a constatat că spargerea ar fi fost planificată minuțios cu mult timp înainte de comiterea infracțiunii. Pe cazul dat, a fost pornită o cauză penală pentru furt în proporții deosebit de mari, iar acum forțele de ordine încearcă să dea de urmele hoților. Totodată, poliția acuză filiala băncii pentru că nu ar fi implementat toate măsurile de securitate și cere instituțiilor abilitate crearea unor standarde aspre de siguranță în sistemul financiar-bancar. În replică, într-un comunicat de presă, banca în cauză afirmă că firma responsabilă de securitate ar fi fost licențiată de Ministerul Afacerilor Interne și corespunde standardelor impuse în condițiile de licențiere.


Mai mult, aceștia nu confirmă nici suma prejudiciului material de 30.000.000 de lei, declarat de IGP. Cercetările continuă.

echipa.md


Citește mai departe

Economice

Au încălcat, au propus bani polițiștilor și au aruncat disperați bancnotele prin echipajele de patrulare.

Deși au fost avertizați despre consecințele oferirii de mită, cetățenii provoacă oamenii legii să primească surse bănești în schimbul ignorării încălcărilor. Cinci încercări de a mitui polițiștii de patrulare au avut loc într-o singură zi.

Primul caz a avut loc ieri dimineață, în mun. Bălți, pe str.Kiev, unde inspectorii de patrulare au sancționat șoferul unui automobil de marcă Toyota pentru neacordarea de prioritate pietonilor. Tânărul de 20 de ani, din satul Ciolacu-Nou, raionul Fălești, a încercat să scape de sancțiune oferindu-i ofițerului de patrulare 200 de lei MD. Deși a fost avertizat că este pasibil de răspundere penală pentru acest fapt a lăsat bancnotele în sertarul automobilului.

6 ore mai târziu, același scenariu a avut loc în sectorul Buiucani al capitalei, unde polițistul de patrulare a observat cum bărbatul de la volanul unui Ford Transit se deplasa cu mai mulți pasageri decât îi permite caracteristica tehnică a autovehiculului. Șoferul de 39 de ani, l-a rugat pe polițist „să se rezolve cazul pe cale amiabilă” propunându-i 150 de lei MD. Deși polițistul a refuzat să le ia, bărbatul a lăsat bancnotele pe bancheta din spate a echipajului de patrulare.


Iar la nici o oră de la acest caz, la intersecția străzilor A. Pușkin și Columna din Chișinău, o tânără de 29 de ani, la volanul unei mașini de marcă Dacia, a ignorat cerințele indicatorului „sens unic de deplasare” și urma să fie sancționată. Doar că pentru a nu primi amenda, aceasta i-a propus inspectorului de patrulare 200 de lei MD și să-și continue drumul. Chiar dacă a fost avertizată despre consecințe, șoferița a pus sursele bănești lângă mecanismul de schimbare a vitezei din mașina poliției.

La scurt timp, în raionul Orhei, un bărbat de 65 de ani, de la volanul unui Mercedes, depășind limita de viteză, a încercat să corupă inspectorul de patrulare care-i întocmea procesul-verbal – cu 400 de lei MD. Acesta a ignorat aceeași avertizare despre mită și a lăsat banii pe bancheta din față a echipajului poliției de patrulare.


Practic în același timp, în Telenești, pentru depășirea limitei de viteză, un alt bărbat a încercat să scape de amendă și puncte de penalizare. Individul de 30 de ani i-a propus ofițerului de patrulare „să închidă ochii” la încălcarea lui, propunându-i 200 de lei MD. De această dată, banii au fost aruncați în buzunarul ușii din dreapta.

Inspectoratul Național de Patrulare amintește conducătorilor auto că fiecare încălcare ignorată, mai târziu poate produce o tragedie. Nu mai propuneți polițiștilor alternative amenzilor, iar dacă vă ciocniți cu incidente în care vi se propune sau cere mită, apelați la numerele scurte 112 sau 1520 și denunțați actele de corupție. Toți participanții la trafic trebuie să fie responsabili și să-și asume greșelile.


Citește mai departe

topul săptămânii