Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Un copil nou-născut a murit la spital. Părinții acuză medicii de neglijență.

Tragedie într-o familie din Capitală. Un nou-născut de doar o lună a murit după ce a ajuns noaptea trecută cu febră la spitalul numărul 1, iar medicii i-au pus diagnosticul, la ochi. Aceștia au spus că îi vor lua analizele abia dimineața, asta chiar dacă temperatura copilului creștea, iar pe corp i-au apărut erupții. Îndurerați, părinții acuză medicii de malpraxis și se pregătesc de înmormântare. După ce a aflat de acest caz, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a dispus pornirea unei anchete pentru a stabilit toate circumstanțele cazului.

Artiom s-a născut un copil perfect sănătos, povestește mama sa. Acum două zile însă, seara la o plimbare, aceasta a observat că copilul a făcut febră, astfel că femeia a chemat ambulanța. Medicii i-au administrat paracetamol și l-au transportat la spitalul numărul 1. Mama acestuia povestește că prima problemă cu care s-a ciocnit a fost birocrația. Minutele prețioase zburau în timp ce medicii completau zeci de acte.

„Au adresat întrebări de genul: ce educație are mama, unde lucrează tatăl, nefiind clar ce însemnătate avea asta atunci. Niciun medic, nimeni nu s-a apropiat să vadă copilul. A durat aproximativ 40 de minute. Ne-au răspuns că așa sunt regulile”, spune Reghina Scripeț, mama copilului.

La ora zece seara copilul a fost internat în secția pentru nou-născuți. Medicii, fără orice investigații medicale, au hotărât că acesta avea faringită și i-au spus mamei să-l aducă dimineața la analize. La doar câteva ore, temperatura acestuia a crescut, au apărut erupții pe piele, iar băiatul a început să răsufle din greu și să plângă.


„A venit medicul și stătea și se uita la el vreo zece minute. A scos telefonul și a început să-l fotografieze și să trimită fotografiile pe Viber altui medic. Nu au făcut absolut nimic pentru a-i introduce un medicament măcar”, se plânge femeia.

Totuși, la 5 dimineața, copilul a fost transferat în secția de reanimare și intubat.

„Asistentele medicale au început să fugă dintr-un cabinet în altul și să aducă aparate acolo unde stătea el. Mă țineam în mâini, dar când am auzit…Îl reanimau. Am început să plâng, să strig.  Și masaj la inimă i-au făcut, dar era mort deja. De ce au început să o facă doar după ce a murit…


Femeia crede că copilul său a putut fi salvat dacă infecția era depistată la timp, fapt care i-ar fi fost confirmat și de medicii de la spital. Părinții povestesc că cel mai dificil le-a fost să spună vestea proastă ficii sale de doar patru ani.

„I-am explicat totul foarte tacticos, că a plecat în ceruri și a devenit un înger. El a fost foarte frumos. El întotdeauna o va supraveghea și va avea grijă de ea”.

Potrivit medicilor de la spital, copilul a avut o infecție de meningococ, care, într-adevăr nu a fost depistată din prima.


„Copilul era destul de stabil. Evoluția patologiei date este destul de șireată. Ea parcă debutează cu simptome minimale de viroză. 02:08-02:15 Copilul nu corepundea pentru a fi colectate careva analize de urgență”, susține Dorina Rotaru, șefă-interimară a Serviciului Neonatal Pediatric.

Deși medicii recunosc că băiatului nu i-au fost făcute analize medicale, ministra sănătății spune că a primit astăzi un raport în care este scris contrariul.


„Uitați-vă, la fiecare jumătate de oră sunt aici rezultatele analizelor, care diferă, deci este o analiză nouă. Eu număr aici în raport, ele sunt toate încleiate în fișă”, ne spune ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ministerul Sănătății s-a autosesizat pe marginea cazului și a pornit o anchetă pentru a stabili circumstanțele. Potrivit directorului spitaluluiu nr. 1, și instituția urmează să se convoace în ședință după ce va avea rezultatele tuturor investigațiilor medicale. Părinții copilului decedat au depus o plângere la poliție

Moldova

/VIDEO/ Accident de groază pe traseul Chișinău – Hâncești. Acoperișul unei mașini s-a desprins de carcasă, în urma unui impact

Accident de groază pe traseul Chișinău – Hâncești. O mașină s-a tamponat cu o camionetă și s-a transformat într-un morman de fiare. Acoperișul s-a desprins de carcasa mașinii.

Imaginile au fost plasate pe o rețea de socializare de către un martor ocular.

Deocamdată nu sunt informații despre circumstanțele producerii impactului.

Știrea se actualizează…

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Doi bărbați din Ungheni, prinși cu o căprioară vânată în mașină

Doi bărbați, locuitori ai municipiului Ungheni sunt documentați de poliție, fiind suspectați de braconaj.

Noaptea trecută, în jurul orei 3:30, polițiștii de patrulare au stopat în trafic, în mun. Ungheni, un automobil de model ”Land Rover”, condus de un bărbat de 39 de ani.

În urma verificărilor, în portbagajul mașinii, polițiștii au depistat o căprioară împușcată și două arme de vânătoare, deținute legal de către unul dintre bărbați. Audiat de polițiști, pasagerul automobilului, de 50 de ani, și-a recunoscut vina în comiterea fărădelegii.

În acest caz, a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii legale. Amintim că, faptele ilicite în domeniul braconajului sunt pasibile de pedeapsă contravențională sau penală, conform legii.


Așadar, potrivit art.128 Codul Contravenţional: Încălcarea prevederilor actelor normative privind folosirea şi protecţia fondului cinegetic, privind vânatul şi alte feluri de folosire a resurselor cinegetice se sancţionează cu amendă până la 600 lei persoanei fizice și până la 12000 lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere.

Vânătoarea fără autorizaţie (licenţă), fără carnet de vânător sau fără autorizaţie de deţinere, portarmă şi de folosire a armei de vânătoare, depăşirea normelor stabilite de recoltare a vânatului, precum şi vânătoarea în locurile interzise şi în perioadele de prohibiţie, folosirea armelor, uneltelor şi metodelor interzise se sancţionează cu amendă până la 3000 lei persoanei fizice și până la 12000 lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere.

Iar conform articolului 233 Cod Penal, vânatul fără autorizaţia sau în perioada interzisă, fie în locurile interzise, fie cu unelte şi metode nepermise (braconajul), fie cu folosirea situaţiei de serviciu se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 42500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii până la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani.


Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ 6.000 de puieți de trandafiri urmau să fie transmiși ilegal peste frontiera de stat

În seara zilei de ieri, 17 octombrie a.c. polițiștii de frontieră din Larga au contracarat o acțiune ilegală prin care s-a încercat transportarea peste hotarul moldo-ucrainean a șase mii de puieți de trandafiri.

În zona de frontieră a SPF Larga, mai exact pe direcția localităților Larga – Kelmențî, de către patrula mobilă a fost observat un automobil de model Mitsubishi Pikup cu plăcuțele de înmatriculare moldovenești care se deplasa spre linia de frontieră. În compartimentul remorcii se aflau mai multe genți voluminoase de culoare albastră.

În timpul monitorizării cu tehnica din dotare, la scurt timp s-a observat că pe partea Ucrainei un alt mijloc de transport de model Mitsubishi Pajero, se îndrepta în întâmpinarea primului automobil. La observarea patrulei, mașina de pe teritoriul Republicii Moldova și-a schimbat direcția de deplasare, accelerând spre satul Pavlovca, raionul Briceni.

Ca urmare s-au întreprins acțiuni de documentare și cercetare de către angajații SPF Larga. Astfel că, mijlocul de transport a fost depistat într-o gospodărie din satul Larga, iar în gențile cu pricina erau șase mii puieți de trandafiri. Din cercetările preliminare, proprietarul locuinței nu a putut justifica prezența mașinii în ograda sa.


Polițiștii de frontieră continuă examinările sub toate aspectele legale pentru elucidarea tuturor circumstanțelor și identificarea persoanelor implicate. Suplimentar au fost informați angajații Serviciului Grăniceresc de Stat din Ucraina.


Citește mai departe

topul săptămânii