Rețele de socializare

Frontiera

Patru moldoveni au trecut peste Prut țigări de aproape 5 MILIOANE de lei.

Patru persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Galaţi, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată.

Conform procurorilor, cele patru persoane, începând cu luna octombrie 2018, au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţului Galaţi şi a municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu produse din tutun, provenite din Republica Moldova.
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că doi inculpaţ , ajutaţi de un alt suspect, preluau, de pe teritoriul Republicii Moldova, mijloacele de transport în care se aflau disimulate cantităţi de ţigări. Ulterior, aceştia se ocupau de trecerea acestora prin Punctul de Trece a Frontierei Cahul – Oancea, asigurau traseele de deplasare şi luau măsuri de contrafilaj şi protecţie până la predarea mijloacelor de transport unui alt suspect. Autovehiculele încărcate cu importante cantităţi de ţigări de contrabandă erau conduse de alți doi bărbați, care ajutau şi la descărcarea şi depozitarea acestora.

Numere false, schimbate după trecerea frontierei

Conform anchetatorilor, inculpaţii au utilizat cel puţin trei mijloace de transport care aveau confecţionate locuri speciale pentru disimularea cantităţilor de ţigarete pe întreaga suprafaţă a podelei. „O altă măsură de protecţie a membrilor grupului infracţional a fost aceea a utilizării pe durata deplasărilor pe teritoriul Republicii Moldova a unor numere false de înmatriculare provenite de la mijloace de transport de aceeaşi marcă, culoare şi model, precum şi a unor documente false referitoare la aceste autovehicule. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat la centrele de dezmembrări de pe teritoriul Republicii Moldova de unde au procurat documentele şi plăcuţele de înmatriculare ale unor autovehicule identice cu cele utilizate pentru transportul ţigărilor”, se arată într-un comunicat al DIICOT Galaţi.
După ce treceau frontiera de stat dintre România şi Republica Moldova, inculpaţii care conduceau maşinile înlocuiau plăcuţele de înmatriculare şi documentele aferente autovehiculului.
„Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a îngreuna eventuala depistare a membrilor structurii infracţionale de către organele de anchetă prin faptul că eventualele verificări efectuate la punctele de frontieră ar fi indicat cu totul alte autovehicule decât cele în care se aflau încărcate în mod disimulat cantităţile de ţigări”, mai arată procurorii.
Anchetatorii susţin că inculpaţii  asigurau protecţia transporturilor de ţigări prin adoptarea unor trasee sinuoase, marcate de întoarceri şi repetări ale traseelor tocmai cu scopul de a se asigura că faţă de ei nu sunt luate măsuri de supraveghere operativă.
După ce introduceau ţigările în România, o parte dintre membrii grupului însoţeau mijloacele de transport până la intrarea în municipiul Bucureşti, după care îl anunţau pe inculpatul T. M., comunicându-i locul de unde putea prelua mijloacele de transport şi a le conduce spre spaţiile de depozitare.

Sechestru pentru recuperarea prejudiciului

Un astfel de transport nu a mai ajuns la destinaţie, fiind oprit în trafic duminică dimineaţă. „Prin P.T.F. Oancea au pătruns în România, dinspre Republica Moldova, două autovehicule despre care existau indicii cu privire la comiterea unui nou act material de contrabandă cu ţigări, ocazie cu care s-a procedat la constituirea dispozitivului operativ în vederea prinderii în flagrant a membrilor structurii infracţionale. În urma verificărilor efectuate, în caroseria unei autoutilitare a fost identificată cantitatea totală de 34.930 pachete de ţigări”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada februarie 2019 – mai 2019, membrii grupului au introdus în mod ilegal, din Republica Moldova, prin sustragerea de la controlul vamal, 116.360 pachete de ţigări fără timbru de accizare sau cu timbru de accizare emis de Republica Moldova, în valoare de peste 1.163.600 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri ale inculpaţilor.
Cei patru inculpaţii vor fi prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul S.I.A.S., Brigada Autostrăzi, BCCO şi I.J.J. Galaţi, I.J.J. Ialomiţa şi I.G.P.F.


viata-libera.ro


Frontiera

S-a pornit la muncă în UE cu acte false. Moldovean, prins la frontiera română cu documente neveridice

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui cetăţean din R. Moldova, asupra căruia au fost descoperite, la controlul de frontieră, un permis de conducere şi o carte de identitate cu însemnele autorităților române, care s-au dovedit a fi false.

În data de 22 septembrie a.c., în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, ca pasager într-un microbuz, cetățeanul din R. Moldova B.N., în vârstă de 33 de ani.

La controlul de frontieră, asupra bărbatului au fost descoperite, într-un buzunar interior al unei haine, două documente, un permis de conducere şi o carte de identitate, cu însemnele autorităților române, care nu îndeplineau condițiile de formă și fond ale unor documente autentice, fiind false.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a procurat documentele în schimbul sumei de 500 de euro, cu scopul de a obţine mai uşor un loc de muncă într-un stat din vestul Europei.


În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.


Citește mai departe

Frontiera

Mai mulți șoferi, pedepsiți pentru că nu au respectat regulile de transport a pasagerilor peste hotare

În scopul prevenirii și combaterii transportului ilicit de călători în traficul internațional, în toate punctele de trecere a frontierei de stat s-au desfășurat verificări minuțioase asupra transportatorilor de pasageri. Un șir de acțiuni care vor fi organizate sistematic și în diferite perioade de timp. Doar săptămâna trecută, 16-22 septembrie 2019, au fost înregistrate 39 de cazuri și același număr de persoane au fost documentate pentru încălcarea regulilor de transportare a pasagerilor.

Pe segmentul de activitate al Direcției regionale Vest polițiștii de frontieră au acționat în grupuri la frontiera moldo-română, prezența acestora fiind în cele două puncte de trecere a frontierei Sculeni și Leușeni. Ca urmare au fost depistați și documentați 20 de conducători auto care nu au ținut cont de regulile existente și au încălcat cu vehemență condițiile de transport de pasageri, iar echipele mobile din cadrul Direcției au documentat alte două cazuri.

Verificările din Direcția regională Est au fost eficientizate împreună cu angajații Serviciului Vamal, în acest sens fiind semnalate două incidente, ambele au vizat ruta Chișinău – Odessa în lipsa actelor permisive.

Polițiștii de frontieră din Direcția regională Sud au fost și ei implicați conform planului de acțiuni pe direcțiile de risc posibile, astfel că rezultatul a consemnat șapte cazuri, în prezent se petrec măsuri profilactice privind combaterea activității infracționale și documentarea în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. La frontiera de Nord au fost înregistrate opt incidente, dintre care cinci în punctul de trecere a frontierei Costești.


În toate cazurile au fost întocmite procese – verbale de constatare a contravenției, conform art. 197 alin. (1) din CC al RM, ulterior remise după competență Agenției Naționale a Transportatorilor Auto (ANTA).

În acest sens, Poliția de Frontieră vine cu solicitarea către transportatorii de călători să respecte prevederile legislației în vigoare, renunțând la acțiunile ce le-ar periclita activitatea, deoarece conform prevederilor Codului Contravențional unitatea de transport poate fi ridicată și recunoscută drept corp delict. La fel, atragem atenția călătorilor pe rute internaționale, ca să procure bilete doar de la gările auto sau de la agenții economici, care prestează servicii de transport și au obligația de a elibera bilete conform ordinii stabilite. În cazul depistării unor nereguli la transportator, persoanele care nu dispun de bilete de călătorie riscă să nu ajungă la timp la destinația dorită.


Citește mai departe

Frontiera

/FOTO/ Vânător cu acte în regulă, prins la frontieră cu patru recipiente cu praf de pușcă.

Un tânăr moldovean, pasionat de vânătoare, a fost depistat la trecerea frontierei de stat cu patru butelii pline cu praf de pușcă. În declarații, barbatul a susținut că nu știa despre interzicerea transportării peste frontieră a astfel de bunuri.

La sfârșitul săptămânii trecute, în punctul de trecere Cairaclia, pe sensul de intrare în țară s-a prezentat în fluxul de călători un cetățean moldovean de 27 de ani, locuitor al satului Musait, r-nul Taraclia. Acționând în baza unei informații operative, ofițerii de investigații ai Direcției regionale SUD au dispus un control suplimentar asupra persoanei, dar și mijlocului de transport condus. În rezultat, pe bancheta din spate a autovehiculului s-au depistat printre bunurile procurate în Ucraina și patru butelii, a câte un litru fiecare, în care se conțineau substanță asemănătoare cu praf de pușcă.

Audiat, tânărul a precizat că este vânător cu acte în regulă, iar despre faptul că este interzis de transportat peste frontieră muniții, arme și praf de pușcă, nu cunoștea.

Pe cazul dat, polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor și stabilirii existenței elementelor de infracțiune.Citește mai departe

topul săptămânii