Rețele de socializare

Moldova

Patru moldoveni au trecut peste Prut țigări de aproape 5 MILIOANE de lei.

Patru persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Galaţi, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată.

Publicat

Conform procurorilor, cele patru persoane, începând cu luna octombrie 2018, au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţului Galaţi şi a municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu produse din tutun, provenite din Republica Moldova.
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că doi inculpaţ , ajutaţi de un alt suspect, preluau, de pe teritoriul Republicii Moldova, mijloacele de transport în care se aflau disimulate cantităţi de ţigări. Ulterior, aceştia se ocupau de trecerea acestora prin Punctul de Trece a Frontierei Cahul – Oancea, asigurau traseele de deplasare şi luau măsuri de contrafilaj şi protecţie până la predarea mijloacelor de transport unui alt suspect. Autovehiculele încărcate cu importante cantităţi de ţigări de contrabandă erau conduse de alți doi bărbați, care ajutau şi la descărcarea şi depozitarea acestora.

Numere false, schimbate după trecerea frontierei

Conform anchetatorilor, inculpaţii au utilizat cel puţin trei mijloace de transport care aveau confecţionate locuri speciale pentru disimularea cantităţilor de ţigarete pe întreaga suprafaţă a podelei. „O altă măsură de protecţie a membrilor grupului infracţional a fost aceea a utilizării pe durata deplasărilor pe teritoriul Republicii Moldova a unor numere false de înmatriculare provenite de la mijloace de transport de aceeaşi marcă, culoare şi model, precum şi a unor documente false referitoare la aceste autovehicule. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat la centrele de dezmembrări de pe teritoriul Republicii Moldova de unde au procurat documentele şi plăcuţele de înmatriculare ale unor autovehicule identice cu cele utilizate pentru transportul ţigărilor”, se arată într-un comunicat al DIICOT Galaţi.
După ce treceau frontiera de stat dintre România şi Republica Moldova, inculpaţii care conduceau maşinile înlocuiau plăcuţele de înmatriculare şi documentele aferente autovehiculului.
„Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a îngreuna eventuala depistare a membrilor structurii infracţionale de către organele de anchetă prin faptul că eventualele verificări efectuate la punctele de frontieră ar fi indicat cu totul alte autovehicule decât cele în care se aflau încărcate în mod disimulat cantităţile de ţigări”, mai arată procurorii.
Anchetatorii susţin că inculpaţii  asigurau protecţia transporturilor de ţigări prin adoptarea unor trasee sinuoase, marcate de întoarceri şi repetări ale traseelor tocmai cu scopul de a se asigura că faţă de ei nu sunt luate măsuri de supraveghere operativă.
După ce introduceau ţigările în România, o parte dintre membrii grupului însoţeau mijloacele de transport până la intrarea în municipiul Bucureşti, după care îl anunţau pe inculpatul T. M., comunicându-i locul de unde putea prelua mijloacele de transport şi a le conduce spre spaţiile de depozitare.

Sechestru pentru recuperarea prejudiciului

Un astfel de transport nu a mai ajuns la destinaţie, fiind oprit în trafic duminică dimineaţă. „Prin P.T.F. Oancea au pătruns în România, dinspre Republica Moldova, două autovehicule despre care existau indicii cu privire la comiterea unui nou act material de contrabandă cu ţigări, ocazie cu care s-a procedat la constituirea dispozitivului operativ în vederea prinderii în flagrant a membrilor structurii infracţionale. În urma verificărilor efectuate, în caroseria unei autoutilitare a fost identificată cantitatea totală de 34.930 pachete de ţigări”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada februarie 2019 – mai 2019, membrii grupului au introdus în mod ilegal, din Republica Moldova, prin sustragerea de la controlul vamal, 116.360 pachete de ţigări fără timbru de accizare sau cu timbru de accizare emis de Republica Moldova, în valoare de peste 1.163.600 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri ale inculpaţilor.
Cei patru inculpaţii vor fi prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul S.I.A.S., Brigada Autostrăzi, BCCO şi I.J.J. Galaţi, I.J.J. Ialomiţa şi I.G.P.F.


viata-libera.ro


Moldova

/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.

O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Publicat

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.

Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Publicat

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.

Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Publicat

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.


Citește mai departe

topul săptămânii