Rețele de socializare

Moldova

Legea nouă a pedepsit mai mulți șoferi agresivi în trafic. Vezi ce sancțiuni riscă conducătorii auto:

Timp de trei luni de la intrarea în vigoare a prevederilor legale cu privire la comportamentul agresiv în traficul rutier, au fost sancționați cinci șoferi, patru dintre care anul curent. Participanții la trafic sunt îndemnați să denunțe aceste cazuri, întrucât comportamentele agresive pot genera chiar și accidente cu consecințe fatale.

Publicat

Comportamentul agresiv în trafic se recunoaște prin manevrele care creează neîntemeiat obstacole circulației și prejudiciază drepturile altor participanți la trafic. Este vorba despre deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulație pe alta în scopul ocolirii vehiculelor, frânarea bruscă sau claxonarea abuzivă, amenințările sau gesturile obscene în trafic, precum și agresarea conducătorului prin apropierea excesivă din spate sau lateral, în mod repetat sau continuu. Încălcare este considerată și folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase pentru determina conducătorul vehiculului care circulă regulamentar în față să elibereze în mod nejustificat banda de circulație.

Șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, a declarat pentru IPN că, de regulă, cazurile de agresivitate în trafic sunt semnalate de persoane terțe sau sunt fixate de agenții de patrulare, însă mai rar sunt denunțate de către părțile implicate în conflict. În opinia sa, este important ca aceste fapte să fie denunțate pentru a descuraja făptașii. În cazul în care participantul la trafic se confruntă cu agresivitate, acesta urmează să se adreseze la poliție, iar pentru a dovedi relele intenții ale șoferului agresiv, sunt necesare și probe, cum ar fi imagini de pe camera de bord sau filmări cu telefonul, în măsura posibilităților. Este important ca denunțătorul să rețină modelul automobilului, numărul plăcuței de înmatriculare etc. După ce se depune o cerere la poliție și dovezile, agresorul este identificat, audiat și se stabilesc toate circumstanțele.

Șeful Inspectoratului spune că, în caz de situații de agresivitate, nici martorii nu trebuie să rămână indiferenți. Activismul civic are un rol important. „Cut cât mai mult poliția va interveni în astfel de situații, cu atât mai mult persoanele cu un astfel de comportament vor fi descurajate să procedeze astfel”, spune Marin Maxian. Pe lângă sancțiunile aplicate, este important și aspectul de conștientizare, educație.


Completările în legislație privind comportamentul agresiv au fost votate în lectură finală la începutul lunii martie 2017, însă au intrat în vigoare după ajustarea tuturor actelor normative, în decembrie 2018. Potrivit prevederilor, comportamentul agresiv se sancționează cu amendă de până la trei mii de lei, șase puncte de penalizare sau chiar 30 de zile arest contravențional. Iar în funcție de gravitatea consecințelor, răspunderea poate fi și penală.


Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii