Rețele de socializare

Moldova

Fostul șef al IP Strășeni, condamnat la aproape trei ani de pușcărie cu executare

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Strășeni, Petru Scoarță, a fost condamnat la aproape trei ani de pușcărie cu executare, pentru trafic de influență. Sentința Curții de Apel a fost publicată recent pe portalul instanțelor judecătorești, după ce procurorii anticorupție au contestat decizia instanței de fond, care a decis că pentru traficul de influență, Scoarță să fie amendat cu 100 000 de lei.

Publicat

S-ar părea că ghinionul se ține scai în ultimii ani de fostul șef de la IP Strășeni, Petru Scoarță, care, după ce în 2016, a fost retrogradat, apoi a fost retras din funcția de șef al IP Strășeni, mai nou acesta a fost condamnat la doi ani și jumătate de pușcărie.

Retrogradarea (din gradul de colonel de poliție la cel de locotenent-colonel)a venit imediat după omorul minorei Cristina Parhomenco, iar retragerea din funcția de șef al IP Strășeni și numirea lui în funcția de șef de sector în localitatea Lozova, a aceluiași raion a venit după o serie de cel puțin 21 de furturi comise în localitatea Vorniceni de către un tânăr de 22 de ani.

Ulterior, în anul 2017, Scoarță a fost reținut de procurorii anticorupție fiind acuzat că ar fi pretins mită de 13 500 de euro pentru soluţionarea unui dosar de huliganism.


Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 16 noiembrie 2017, Petru Scoarță a fost declarat vinovat pentru săvârșirea infracţiunii prevăzute de art. 326 alin. (1) Cod penal, fiindu-i stabilită o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 100 000 lei.

Conform hotărârii judecătorești, Scoarță şi-a recunoscut integral vinovăţia şi a declarat că, în luna iulie 2017, o cunoștință mai veche s-a adresat la el ca să o ajute cu într-un caz în care cei doi feciori ai ei ar fi vizați.

„(…) deoarece atunci când venise la el, Ionela Lazari era foarte emoţionată, avea o stare agitată. Nedorind să-i agravez situaţia emoţională, i-a promis că va verifica cele povestite de ea şi va încerca să o ajute, fără sî țină cont de faptul că, din discuţia care a avut-o cu ea, a înţeles că este un caz complicat, unde deja sunt efectuate acţiuni de investigaţie şi până când organul de urmărire penală nu se va expune, nu este posibil să faci o apreciere reală. Aceste circumstanţe el le-a înţeles însă nu a putut să le comunice Ionelei Lazari deoarece ea era într-o stare emoţională ridicată şi avea temerea ca să nu facă ceva nechibzuit. Ulterior, deja la a doua întâlnire, văzând că Ionela Lazari nu înțelege ce i se explică, i-a sugerat că urmează să angajeze un avocat care să le reprezinte interesele în faţa organului de urmărire penală. Însă ea nu reacţionat, solicitând de la el, ca fost angajat al Inspectoratului de Poliţie Buiucani, să intervină. Considera că intervenţia sa va fi mai operativă şi mai promptă ți pentru a-l motiva, i-a transmis 3500 euro, menționând că banii sunt destinaţi pentru rezolvarea problemei cu măsura preventivă şi i-a declarat că are încredere. Apoi a plecat, lăsându-i banii la el”, scrie în sentința de condamnare.


În continuare, din declarațiile făcute de Scoarță în fața magistraților, acesta înţelegea că era un caz complicat  și că nu știa cum să-i explice Ionelei Lazari că situaţia în care au nimerit feciorii ei îl depășește şi că el nu cunoştea pe nimeni care poate ajuta la soluţionarea acestei probleme.

Pentru a-i calma pe soții Lazar, Scoarță le-a promis că va încerca să intervină faţă de persoane cu funcţie de răspundere din cadrul Inspectoratului de Poliţie Buiucani în vederea soluţionării problemelor lor, însă nu a făcut acest lucru.

A lăsat timpul să treacă cu speranța că poate se va aplana de la sine, dar nici nu a refuzat banii transmiși de cei doi, prin care fapt a admis şi comis faptele încriminate de către procuri.


„Recunoaște că a pretins că știe persoane din cadrul IP Buiucani, spunând nume la întâmplare de persoane pe care le poate influenţa ca să decidă în cazul acestora, pe care acum nu și le amintește. Se gândea doar să conlucreze cu avocatul angajat şi să folosească aptitudinile și experienţa sa în materie de procedură penală pentru acordarea ajutorului lui Lazari Petru şi Alexandru şi doar atât. A pomenit în discuţiile purtate de ei şi faptul că pe viitor, pentru soluţionarea problemelor, poate fi necesară o investiţie suplimentară, dar nu își amintește să fi numit o sumă concretă. Cu referire la suma de 10 000 euro, a invocat-o în vederea faptului că poate îi va determina să renunţe la acţiuni și astfel să le restituie şi ceilalți bani. Cei 3 500 Euro pe care i-a luat de la Lazari Ionela i-a transmis unui prieten care avea nevoie pentru a-i face operație unui copilul bolnav. În final, dorește să mai concretizeze că, vinovăţia în faptele incriminate o recunoaște, regretă cele întâmplate, se căiește şi îi pare rău”, se mai arată în decizia judecătorească.

Procurorii Anticorupție, nefiind de acord cu pedeapsa aplicată de magistrații de la Judecătoria Buiucani, sediul Chișinău, au contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău. În ședința de judecată din 19 februarie, anul curent, a fost respins recursul avocatului lui Scoarță și admis cel al procurorilor anticorupție.


Astfel, magistrații de la Curtea de Apel au casat sentința judecătorilor de la Buiucani și au rejudecat cauza, pronunțând o nouă hotărâre în cazul lui Petru Scoarță, fost șef al IP Strășeni.

Ultimul a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 326 alin. (1) Cod penal și a fost condamnat la închisoare pe un termen de 2 (doi) ani 6 (șase) luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Termenul executării pedepsei cu închisoarea stabilite lui Scoarță Petru este calculat din data reținerii, cu includerea în acest termen a duratei aflării sub arest din 18.08.2017. În rest, sentința atacată se menține. Decizia este irevocabilă din momentul pronunțării.

deschide.md

Moldova

Meci de fotbal cu final tragic. Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit pe stadionul din comuna Ciorescu municipiul Chișinău

Meci de fotbal cu final tragic. Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit pe stadionul din comuna Ciorescu municipiul Chișinău

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, pe 17 aprilie, tânărul participa la un meci de fotbal, iar la un moment dat i s-ar fi făcut rău. El s-a adresat antrenorului, care a decis imediat să-l schimbe cu un alt jucător.

Deja în momentul în care ieșea de pe teren, tânărul a căzut la sol. Imediat a intervenit medicul prezent la fața locului, chemând și ambulanța, însă, din nefericire, toate măsurile de resuscitare au eșuat, iar medicii nu au putut decât să constate decesul victimei.

Expertul legist, chemat la fața locului nu a depistat careva semne de moarte violentă pe corpul tânărului.


Cauza exactă a morții va fă stabilită de specialiștii Centrului de Medicină Legală. Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar investigațiile continuă.

echipa.md

 

 


Citește mai departe

Moldova

Un tânăr moldovean a murit în Franța, în urma unui accident de muncă. Familia lui are nevoie de ajutor

Dan Buzdugan, un tânăr moldovean de 26 de ani, a murit în urma uni tragic accident la locul de muncă în Franța.

Publicat

Rudele sale au scris că totul s-a întâmplat după ce tânărul, în timp ce instala panouri solare a căzut în gol de pe acoperiș.

Potrivit prietenilor, care au scris un mesaj de condoleanțe pe rețelele de socializare, pentru repatrierea trupului neînsuflețit, este nevoie de o sumă mare de bani, de care la moment familia lui nu dispune, transmite Știri.md.

Toți cei care vor să ajute familia lui Dan Buzdugan pot dona la următoarele date bancare:


Titular de cont: Bogdan Buzduganu

BIC: TRWIBEB1XXX

IBAN: BE47 9675 7960 5880


IBAN:FR35 3000 2006 0400 0001 9451 J18

Code B.I.C :CRLYFRPP

Olga Cojuhari


Con Lire Sterline.

Daniel Balan


Codul băncii: 04-00-75

Număr cont: 62602888

Citește mai departe

Moldova

Șantajatori deghizați în polițiști: Doi indivizi au estorcat de la un tânăr mii de lei și euro

Se dădeau drept polițiști și-l șantajau pe un tânăr cu dosare penale. Doi bărbați au fost reținuți, bănuiți de estorcare de bani.

Publicat

Totul s-a aflat după ce la poliție s-a adresat victima, un chișinăuian de 30 de ani, care a relatat că pe tot parcursul lunii februarie a fost șantajat de doi indivizi.

Suspecții au 35 și 45 de ani, și se dădeau angajați ai organelor de forță. Astfel, sub pretextul că ar putea iniția dosare penale împotriva victimei și l-ar putea priva de libertate, i-au cerut 4 000 de euro și 40 600 de lei. În urma acțiunilor întreprinse de polițiști, suspecți au fost reținuți și conduși la inspectorat.

În urma perchezițiilor la domiciliile bănuiților, oamenii legii au depistat mai multe probe ce ar demonstra implicarea suspecților.


Ambii bănuiți au fost arestați pentru 30 de zile, iar conform legii, dacă vor fi recunoscuți vinovați de șantaj, riscă închisoare pe un termen de la 7 la 10 ani.

echipa.md

 


Citește mai departe

topul săptămânii