Rețele de socializare

Moldova

Fostul șef al IP Strășeni, condamnat la aproape trei ani de pușcărie cu executare

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Strășeni, Petru Scoarță, a fost condamnat la aproape trei ani de pușcărie cu executare, pentru trafic de influență. Sentința Curții de Apel a fost publicată recent pe portalul instanțelor judecătorești, după ce procurorii anticorupție au contestat decizia instanței de fond, care a decis că pentru traficul de influență, Scoarță să fie amendat cu 100 000 de lei.

Publicat

S-ar părea că ghinionul se ține scai în ultimii ani de fostul șef de la IP Strășeni, Petru Scoarță, care, după ce în 2016, a fost retrogradat, apoi a fost retras din funcția de șef al IP Strășeni, mai nou acesta a fost condamnat la doi ani și jumătate de pușcărie.

Retrogradarea (din gradul de colonel de poliție la cel de locotenent-colonel)a venit imediat după omorul minorei Cristina Parhomenco, iar retragerea din funcția de șef al IP Strășeni și numirea lui în funcția de șef de sector în localitatea Lozova, a aceluiași raion a venit după o serie de cel puțin 21 de furturi comise în localitatea Vorniceni de către un tânăr de 22 de ani.

Ulterior, în anul 2017, Scoarță a fost reținut de procurorii anticorupție fiind acuzat că ar fi pretins mită de 13 500 de euro pentru soluţionarea unui dosar de huliganism.


Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 16 noiembrie 2017, Petru Scoarță a fost declarat vinovat pentru săvârșirea infracţiunii prevăzute de art. 326 alin. (1) Cod penal, fiindu-i stabilită o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 100 000 lei.

Conform hotărârii judecătorești, Scoarță şi-a recunoscut integral vinovăţia şi a declarat că, în luna iulie 2017, o cunoștință mai veche s-a adresat la el ca să o ajute cu într-un caz în care cei doi feciori ai ei ar fi vizați.

„(…) deoarece atunci când venise la el, Ionela Lazari era foarte emoţionată, avea o stare agitată. Nedorind să-i agravez situaţia emoţională, i-a promis că va verifica cele povestite de ea şi va încerca să o ajute, fără sî țină cont de faptul că, din discuţia care a avut-o cu ea, a înţeles că este un caz complicat, unde deja sunt efectuate acţiuni de investigaţie şi până când organul de urmărire penală nu se va expune, nu este posibil să faci o apreciere reală. Aceste circumstanţe el le-a înţeles însă nu a putut să le comunice Ionelei Lazari deoarece ea era într-o stare emoţională ridicată şi avea temerea ca să nu facă ceva nechibzuit. Ulterior, deja la a doua întâlnire, văzând că Ionela Lazari nu înțelege ce i se explică, i-a sugerat că urmează să angajeze un avocat care să le reprezinte interesele în faţa organului de urmărire penală. Însă ea nu reacţionat, solicitând de la el, ca fost angajat al Inspectoratului de Poliţie Buiucani, să intervină. Considera că intervenţia sa va fi mai operativă şi mai promptă ți pentru a-l motiva, i-a transmis 3500 euro, menționând că banii sunt destinaţi pentru rezolvarea problemei cu măsura preventivă şi i-a declarat că are încredere. Apoi a plecat, lăsându-i banii la el”, scrie în sentința de condamnare.


În continuare, din declarațiile făcute de Scoarță în fața magistraților, acesta înţelegea că era un caz complicat  și că nu știa cum să-i explice Ionelei Lazari că situaţia în care au nimerit feciorii ei îl depășește şi că el nu cunoştea pe nimeni care poate ajuta la soluţionarea acestei probleme.

Pentru a-i calma pe soții Lazar, Scoarță le-a promis că va încerca să intervină faţă de persoane cu funcţie de răspundere din cadrul Inspectoratului de Poliţie Buiucani în vederea soluţionării problemelor lor, însă nu a făcut acest lucru.

A lăsat timpul să treacă cu speranța că poate se va aplana de la sine, dar nici nu a refuzat banii transmiși de cei doi, prin care fapt a admis şi comis faptele încriminate de către procuri.


„Recunoaște că a pretins că știe persoane din cadrul IP Buiucani, spunând nume la întâmplare de persoane pe care le poate influenţa ca să decidă în cazul acestora, pe care acum nu și le amintește. Se gândea doar să conlucreze cu avocatul angajat şi să folosească aptitudinile și experienţa sa în materie de procedură penală pentru acordarea ajutorului lui Lazari Petru şi Alexandru şi doar atât. A pomenit în discuţiile purtate de ei şi faptul că pe viitor, pentru soluţionarea problemelor, poate fi necesară o investiţie suplimentară, dar nu își amintește să fi numit o sumă concretă. Cu referire la suma de 10 000 euro, a invocat-o în vederea faptului că poate îi va determina să renunţe la acţiuni și astfel să le restituie şi ceilalți bani. Cei 3 500 Euro pe care i-a luat de la Lazari Ionela i-a transmis unui prieten care avea nevoie pentru a-i face operație unui copilul bolnav. În final, dorește să mai concretizeze că, vinovăţia în faptele incriminate o recunoaște, regretă cele întâmplate, se căiește şi îi pare rău”, se mai arată în decizia judecătorească.

Procurorii Anticorupție, nefiind de acord cu pedeapsa aplicată de magistrații de la Judecătoria Buiucani, sediul Chișinău, au contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău. În ședința de judecată din 19 februarie, anul curent, a fost respins recursul avocatului lui Scoarță și admis cel al procurorilor anticorupție.


Astfel, magistrații de la Curtea de Apel au casat sentința judecătorilor de la Buiucani și au rejudecat cauza, pronunțând o nouă hotărâre în cazul lui Petru Scoarță, fost șef al IP Strășeni.

Ultimul a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 326 alin. (1) Cod penal și a fost condamnat la închisoare pe un termen de 2 (doi) ani 6 (șase) luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Termenul executării pedepsei cu închisoarea stabilite lui Scoarță Petru este calculat din data reținerii, cu includerea în acest termen a duratei aflării sub arest din 18.08.2017. În rest, sentința atacată se menține. Decizia este irevocabilă din momentul pronunțării.

deschide.md

Moldova

/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.

O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Publicat

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.

Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Publicat

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.

Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Publicat

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.


Citește mai departe

topul săptămânii