Rețele de socializare

Moldova

Numărul persoanelor reținute în 2018 a scăzut considerabil

Numărul persoanelor reţinute şi arestate este în scădere. Concluzia se desprinde dintr-un studiu efectuat de procurori la capitolul măsurilor preventive, aplicate în republică în decursul anului 2018 în privinţa persoanelor bănuite sau învinuite de comiterea infracţiunilor la faza de urmărire penală.

Publicat

Statisticile indică o micşorare considerabilă a numărului:
– persoanelor reţinute cu 1047 cazuri (-23,7%);
– demersurilor de arestare preventivă cu 907 cazuri (-31,9%),
– persoanelor reţinute care au fost arestate preventiv cu 838 cazuri (-34,5%).

Faptul scăderii numărului de măsuri preventive nu constituie un indicator al schimbării poziţiei instituţionale în acest sens. Reducerea numărului de reţineri şi arestări în anul 2018 a fost dictată de obiectivele şi realităţile care au influenţat procesul penal, inclusiv:
– scăderea numărului de infracţiuni în republică (de la 35581 de infracţiuni în anul 2017 la 32035 de crime în 2018);
– scăderea numărului de cauze penale exercitate şi conduse de procurori (de la 57313 cauze penale în anul 2017 la 51943 dosare în 2018), inclusiv dosare aflate în circuitul: IGP, CNA, Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră.

De notat că, fiind cercetaţi în stare de libertate, o bună parte dintre bănuiţi şi învinuiţi părăsesc teritoriul republicii, fiind anunţaţi în căutare internaţională, iar pentru extrădarea lor statul urmând să achite, în mediu, câte 30 – 40 de mii de lei. Numai în cursul anului trecut, procurorii au inițiat 101 de cereri de extrădare, din care 32 au fost admise, iar 61 se află la etapa de examinare.


Este alarmant numărului învinuiţilor, inculpaţilor şi condamnaţilor aflaţi în căutare. Astfel, dacă la începutul anului 2018 în căutare se aflau 6341 de persoane, la finele anului trecut erau deja 6890 de persoane care se ascundeau de urmărirea penală, de judecată şi organele care pun în executare sentinţa, o bună parte a acestora fiind cercetate şi judecate pentru infracţiuni excepţional şi deosebit de grave.

În concret, la faza de urmărire penală au fost reţinute 3363 persoane, comparativ cu 4410 persoane reţinute în anul 2017.

Arestarea preventivă a fost solicitată de procurori în privinţa a 1936 persoane (2843 în anul 2017) sau a 57,6 la sută din numărul celor reţinuţi. Mandate de arestare preventivă au fost eliberate de magistraţi în privinţa a 1592 persoane, inclusiv în privinţa celor care s-au eschivat de la urmărirea penală, iar în 344 de cazuri demersurile procurorilor au fost respinse.


Procurorii au contestat cu recurs 79 de încheieri prin care judecătorii de instrucţie au respins demersurile de arestare preventivă, din care 10 contestaţii au fost admise. Avocaţii, la rândul lor, au contestat cu recurs 393 de încheieri de arestare preventivă, dintre care 17 contestații au fost admise.

În condiţiile anumitor nemulţumiri, vociferate încă acum doi ani de unii avocaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile faţă de „numărul mare şi nejustificat de arestări”, reiterăm că, evaluarea necesităţii şi temeiniciei arestării preventive are loc inclusiv cu luarea în consideraţie a argumentelor părţii apărării atât la faza reţinerii persoanei, cât şi la cea de examinare a demersurilor de arestare de către judecătorii de instrucţie.

În context, procurorii au analizat circumstanţele concrete ale fiecărei cauze penale și, constatând lipsa necesităţii privării în continuare a persoanei de libertate, au decis punerea în libertate a 1771 persoane (52,7 la sută din numărul total al reținuților), inclusiv cu aplicarea altor măsuri procesuale de constrângere.


Respectiv, după cum s-a menţionat, au fost arestate preventiv doar 47,3% (55,1% în anul 2017)  din persoanele reţinute în anul 2018.

Studiul mai arată că, din numărul total al persoanelor arestate preventiv:
– 153 persoane au fost învinuite de comiterea infracţiunilor excepţional de grave (omucideri, acţiuni violente cu caracter sexual asupra minorilor, ş.a.),
– 427 persoane de săvârşirea infracțiunilor deosebit de grave (tâlhării, trafic de droguri, violenţe în familie soldate cu cauzarea de leziuni grave sau decesul victimelor, trafic de persoane şi copii, cazuri de criminalitate organizată etc.);
– 872 persoane de comiterea infracțiunilor grave (infracţiuni violente, escrocherii, şantajuri, jafuri, violuri etc.).

Din totalul celor 1730 de persoane arestate preventiv (inclusiv 138 arestate în lipsă), în instanța de judecată au fost trimise în stare de arest preventiv 960 persoane.


Arestarea la domiciliu a fost dispusă în privinţa a 454 persoane (la demersul procurorului la domiciliul au fost arestate 82 persoane), din care au fost învinuite:
– 11 persoane de comiterea infracțiunilor excepțional de grave;
– 81 persoane de săvârşirea infracțiunilor deosebit de grave;
– 319 persoane de comiterea infracțiunilor grave.

În instanța de judecată au fost trimise în stare de arestare la domiciliu 214 persoane.

Liberarea provizorie sub control judiciar s-a solicitat în privinţa a 18 persoane, instanţa de judecată aplicând-o în privinţa a 146 persoane, dintre care, 95 persoane învinuite au fost trimise în judecată cu această măsură preventivă.

Liberarea provizorie pe cauţiune a fost aplicată unei singure persoane.

Obligarea de a nu părăsi localitatea a fost aplicată în privinţa a 4233 persoane, din ele, 4013 persoane învinuite au fost trimise în instanța de judecată.

Obligarea de a nu părăsi ţara a fost aplicată în privința a 3807 persoane, din ele 3361 persoane învinuite au fost trimise în instanța de judecată.

În privința a 27 de persoane au fost aplicate alte măsuri preventive (ridicarea provizorie a permisului de conducere, garanția personală, a unei organizații sau transmiterea sub supraveghere), din care 20 persoane învinuite au fost trimise în instanța de judecată.

Obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală sau instanţa de judecată a fost aplicată în privinţa a 5371 persoane, iar aducerea silită s-a dispus în privinţa a 1938 persoane.


Prin urmare, din numărul total de 21069 de măsuri procesuale de constrângere aplicate pentru a asigura buna desfăşurare a urmăririi penale în anul 2018, arestarea (preventivă şi la domiciliu) a fost aplicată în privinţa a 2184 persoane, ceea ce constituie 10,36%.

În total, în stare de arest (preventiv şi la domiciliu) au fost trimise în instanţa de judecată 1174 persoane, sau 7,0% din numărul total de 16681 persoane inculpate deferite justiţiei de procurori în anul trecut.

Respectarea legislaţiei şi drepturilor fundamentale ale omului în cadrul aplicării măsurilor procesuale de constrângere, în special a celor privative de libertate, se află permanent în vizorul instituţiei. Procurorii şi reprezentanţii organelor de urmărire penală sunt orientaţi la respectarea strictă a prevederilor legale, în sensul asigurării dreptului persoanei la libertate şi siguranţă fizică.

Moldova

Chișinău: Un cetățean român a urcat într-un copac, în fața Parlamentului și amenința că-și dă foc

Un bărbat a pus pe jar poliția, pompierii, dar și medicii de pe ambulanță, după ce a urcat într-un copac din fața Parlamentului și a amenințat că își dă foc. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de 18 aprilie, în centrul capitalei.

Publicat

foto: Unimedia.INFO

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, bărbatul este cetățean român și are 60 de ani. Acesta a urcat în copac, având cu el o sticlă cu benzină și o pancartă și ar fi amenințat trecătorii că se va stropi cu combustibil și se va auto-incendia.

Panicați, trecătorii au sunat imediat la numărul de urgență 112 și au sesizat autoritățile. La fața locului, au intervenit imediat poliția, pompierii, dar și o ambulanță.

După mai multe runde de discuții, pompierii au reușit să coboare bărbatul, iar o echipă de medici l-au transportat la spital pentru investigații medicale.


Deocamdată se cunoaște doar faptul că individul a urcat în copac în semn de protest, însă motivul exact dar și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

Moldova

Schema de spălare de bani prin „burse de valori internaționale”. Doi moldoveni au înșelat cu sute de mii de lei cetățeni străini

Au pus la cale o schemă de spălare de bani, prin care s-ar fi îmbogățit cu sute de mii de lei, iar acum vor fi obligați să răspundă pentru asta. Doi moldoveni cu vârste de 25 și 35 de ani sunt bănuiți de poliție că timp de câteva luni ar fi înșelat mai multe persoane cu sume mari de bani.

Publicat

Potrivit schemei, totul funcționa printr-un centru de apel din capitală, unde 50 de operatori ar fi contactat potențiali clienți din Rusia, Kazahstan, dar și din câteva state europene și i-ar fi convins să investească în acțiuni financiare de pe așa-numitele „burse de valori internaționale”. În realitate însă, banii investiți de către victime ajungeau în conturile administratorului centrului, dar și complicelui acestuia.

Mai mult, cei doi suspecți ar fi instalat un sistem de telefonie, prin care numerele de telefon de pe care apelau operatorii erau falsificate, iar platformele pe care erau invitați clienții, erau de asemenea gestionate de cei doi moldoveni.

În același timp, centrul de apel a fost înființat pe numele unei persoane interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.


Potrivit poliției, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. În timpul descinderilor, ofițerii de investigații au ridicat șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de ciornă. Oamenii legii continuă cercetările în acest dosar.

 


Citește mai departe

Moldova

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru șoferul în mașina căruia a urcat tânăra însărcinată din Orhei: Ana, de negăsit de o săptămână

Procuratura raionului Orhei va înainta astăzi, 18 aprilie, un demers de aplicare a măsurii de arest preventiv pe un termen de 30 de zile în privința șoferului Fordului, mașina în care a urcat Ana-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, care a dispărut fără urmă.

Publicat

Despre aceasta a declarat pentru UNIMEDIA, Violina Moraru, consultanta Procurorului responsabil de comunicare cu mass-media.

„Urmărirea penală este în desfășurare, fiind examinate toate circumstanțele”, a mai adăugat Violina Moraru.

Șoferul automobilului în care a urcat tânăra dată dispărută la Orhei, ar fi declarat polițiștilor că fata ar fi coborât la marginea drumului imediat după ce și-a dat seama că a urcat într-o mașină străină, iar el și-a continuat drumul.


Ieri, oamenii legii au anunțat că, șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută din Orhei a fost reținut. Potrivit poliției, fata este de negăsit în continuare, iar bărbatul nu colaborează cu ancheta.

Ion Mocanu, iubitul Anei, tânăra de 19 ani din Orhei, dispărută de cinci zile, după ce a urcat într-o mașină la o stație de așteptare din oraș, a făcut primele declarații pentru Canal 5 despre ce a discutat cu fata, înainte ca aceasta să dispară. Mai mult, tânărul a arătat ultimul mesaj al Anei în care aceasta spune că a urcat într-o mașină, după ce Ion ia scris că vine un amic de al său să o ia și să o ducă la cămin.

Momentul în care Ana-Maria Guja urcă într-un automobil a fost surprins de camerele de supraveghere.


Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani, dispărută fără urmă din Orhei, este însărcinată în a 6-a lună. Despre aceasta a declarat o rudă a acesteia într-un mesaj pe rețele. Fata este de negăsit, după ce în seara zilei de 12 aprilie, aceasta ar fi urcat într-un automobil de ocazie și ar fi plecat într-o direcție necunoscută.

Tânără de 19 ani, dintr-o localitate din Orhei, a dispărut fără urmă, după ce a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din oraș la data de 12 aprilie, ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Astfel, Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.


Citește mai departe

topul săptămânii