Rețele de socializare

Moldova

O fetiță de șase ani a murit subit într-o localitate din sudul țării. Se bănuiește că ar fi avut pneumonie

O fetiță de doar șase ani a murit subit, acum două săptămâni, în satul Țiganca Nouă din raionul Cantemir. Cazul a ieșit la iveală după ce o organizație neguvernamentală a telefonat-o pe mama să o întrebe ce mărime la încălțăminte are copilul. Aceasta le-a spus că fetița a decedat. Medicii de la Salvare care au ajuns la fața locului, au putut doar să constate decesul. Ei presupun că copilul ar fi avut pneumonie. Cauzele exacte însă vor fi cunoscute abia după ce va fi gata expertiza medico-legală.

Publicat

Fetița era dintr-o familie social-vulnerabilă, care se afla la evidența asistenței sociale. Mama copilei însă nu s-ar fi adresat după ajutor la medicul de familie.

Țiganca Nouă este un sat al comunei Țiganca, din raionul Cantemir, cu 37 de gospodării în care trăiesc 90 de oameni. Pentru a beneficia de asistența medicală necesară sătenii merg aproximativ 5 km până în comuna Țiganca, unde se află Oficiul Medicilor de Familie. Acolo muncesc doi asistenți medicali, iar medicul de familie vine de la Cantemir de trei ori pe săptămână – luni, vineri după prânz și sâmbătă. Oleasea Agapi are în subordinea ei, doar în comuna Țiganca, 1.932 de locuitori.

Tragedia s-a întâmplat pe 5 decembrie. Fetiței i s-ar fi făcut rău, iar în câteva ore s-ar fi stins, a povestit asistentul medical din sat, Parascovia Costiuc. Mama a fost cea care a chemat Salvarea, dar se pare, prea târziu. Când au ajuns la fața locului, aceștia au putut doar să constate decesul. Asistenta medicală dă asigurări că fetița nu a avut în trecut probleme de sănătate, avea toate vaccinurile, iar din această toamnă ar fi trebuit să meargă la grădiniță. Ultima dată, mama ar fi fost la un control medical cu fetița la sfârșitul verii.


 „Mama a fost cu fetița la control în luna august, pentru că ea urma să frecventeze grădinița. Nu a mai mers, din câte am înțeles. Până la vârsta de cinci ani intră în competența noastră să le facem vizite de două ori pe an, iar de la 5 ani – o dată-n an. Dacă s-a îmbolnăvit trebuia să se adreseze. Mama ne-a spus că copilul nu a tușit, nu a avut febră, i s-a făcut rău în seara când a decedat și atât”, a explicat asistenta medicală.

Directoarea Centrului de Sănătate Cantemir, Olga Hîțu, a declarat pentru Sănătate INFO că problema e mai mult una socială, de aceea toate întrebările ar trebui să le adresăm responsabililor de la asistența socială și polițistului.

„Ei nu s-au adresat după ajutor medical. Eu personal am vorbit cu mama după decesul fetiței. Personal mi-a relatat că nu a fost bolnavă. A rămas ca organele de drept să rezolve problema”, a menționat aceasta.


Potrivit primarului comunei, familia fetiței era social-vulnerabilă, iar părinții obișnuiau să consume alcool. Cu toate acestea, afirmă primarul localității, oamenii nu dormeau pe unde apucau, iar de curând au primit și ajutoare bănești de la stat pentru a-și putea întreține copiii.

„Mai au 3 copii. Este o familie mai puțin ordonată. Nu sunt oameni care trăiesc sub garduri, dar trăiesc dezordonat. Mai servesc alcool”, a declarat pentru Sănătate INFO Petru Gandrabur, primarul satului.

Familia trăia din ajutorul social de 2.500 de lei pe lună, iar înainte de sărbători primise un alt ajutor de 16 mii de lei. Asistenta socială din comună, Alina Butuc, a precizat pentru Sănătate INFO că chiar ea împreună cu mama au făcut o listă cu cele trebuincioase pentru copii.


„Ei beneficiau de ajutor social, ajutor pentru perioada rece a anului. Recent le-am făcut un ajutor de 16 mii de lei. Eu singură le-am făcut listă ce ar trebui să cumpere. Eu îi văd zilnic că îmi sunt vecini, dar nu duc o evidență a zilelor în care merg la ei. am văzut fetiță cu o săptămână înainte de deces. Era vioaie, se juca. Nu e nevoie să merg zi de zi să discut cu ei, dacă trec pe drum îi salut. Nu fac rapoarte de vizită de fiecare dată când îi văd. Dacă îi văd în stradă, îi întreb dacă au ce mânca, ce fac”, a explicat asistenta.

Potrivit fișei de post, asistentul social are obligația să completeze cu regularitate documentația de care este responsabil, să țină un registru de evidență a persoanelor care solicită audiență, registrul de evidență a grupurilor de beneficiari, dosarele beneficiarilor, realizează rapoarte de activitate, în conformitate cu cerințele stabilite, şi le prezintă șefului Serviciului de asistență socială comunitară, contribuie la examinarea şi soluționarea propunerilor, cererilor, petițiilor şi reclamațiilor parvenite din partea membrilor comunităţii. Fișa de post a asistentului social nu prevede expres dacă specialistul are obligația să facă rapoarte privind vizitele efectuate, observațiile și constatările, ori de câte ori merge să viziteze familia aflată în evidența sa. Prin urmare, în lipsa unei evidențe scrise a numărului de vizite efectuate la această familie, nu putem să ne facem o concluzie a calității asistenței sociale acordate.


Nici primarul din sat nu știe de câte ori pe săptămână sau pe lună era vizitată familia în care fetița a murit în circumstanțe neclare.

Primarul satului ne spune că rapoarte de vizită se fac numai în cazul în care familia se adresează după ajutor social. În alte cazuri nu s-ar efectua, deci nu știe de câte ori este vizitată familia.

„Asistentul social stă la două case de această familie. Neoficial, cred că îi vede în fiecare zi. Oficial, nu știu”.

Primarul este de părere, totuși, că responsabili pentru creșterea și educarea copiilor sunt părinții.

Ce este pneumonia?

Este o infecție a plămânilor, generată de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi). Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar se manifestă mai agresiv în cazul copiilor mici și persoanelor trecute de 65 de ani. De asemenea, sunt mai vulnerabili la această boală persoanele cu imunitate scăzută și cu afecțiuni preexistente pulmonare, cardiace, hepatice, diabet zaharat etc.

Dacă „apărarea” este slabă (imunitate scăzută), microbii inhalați trec de filtrele din căile respiratorii și ajung până la nivel alveolar, unde încep să se multiplice și să irite țesuturile pulmonare, generând pneumonia.

sanatateinfo.md

Moldova

Alcoolul a mai provocat un accident: Un șofer beat a lovit o mașină, după care vehiculul său a luat foc.

Noapte de foc la propriu pe străzile Chișinăului! Un tânăr de 22 de ani, aflat în stare avansată de ebrietate, s-a urcat la volan și a provocat un accident spectaculos, dar extrem de periculos, chiar în centrul orașului.

Publicat

Totul s-a întâmplat în noaptea de 19 iunie, la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Armenească. Potrivit poliției, un șofer beat criță a pierdut controlul volanului și s-a izbit violent într-un automobil parcat regulamentar.

Fiind testat la fața locului cu aparatul Drager, polițiștii au stabilit faptul că șoferul de 22 de ani se afla în stare de ebrietate alcoolică avansată, rezultatul fiind de 0,84 mg/l de vapori de alcool pur în aerul expirat.

Impactul a fost atât de puternic încât ambele mașini au fost grav avariate, iar imediat după coliziune, autoturismul condus de tânărul de 22 de ani a fost cuprins de flăcări.


Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă imaginile surprinse la fața locului par desprinse dintr-un film de acțiune. Pompierii au intervenit prompt pentru a stinge focul și a evita extinderea acestuia.

Tânărul a fost reținut pentru 72 de ore, iar poliția investighează toate circumstanțele producerii accidentului.


Citește mai departe

Moldova

Scandal după incendiul de la Durlești: Funcționari, proiectanți și diriginți de șantier, vizați într-un dosar de corupție.

Percheziții de amploare în dosarul incendiului devastator din Durlești, care a lăsat zeci de familii fără locuințe! 13 persoane sunt vizate într-o anchetă de corupție legată de construcția blocului mistuit de flăcări. Printre ele – funcționari, proiectanți și foști angajați ai instituțiilor de control.

Publicat

În dimineața zilei de 19 iunie ofițerii CNA, însoțiți de specialiști ai Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, au descins în mai multe locații din capitală și din Durlești.
Printre cei vizați de anchetă se numără angajați ai Primăriei Durlești, foști responsabili ai Agenției de Supraveghere Tehnică, proiectanți, diriginti de șantier, beneficiari și chiar intermediari.
Potrivit CNA, 10 persoane au deja calitatea de bănuiți. Aceștia urmează a fi audiați, iar ofițerii anticorupție vor reveni cu detalii pe marginea acestui dosar.
Amintim că, incendiul de la Durlești, din seara zilei de 16 mai, a fost provocat, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în timpul unor lucrări de reparație la mansardă. În rezultatul acestuia, 16 familii din Durlești au rămas fără acoperiș deasupra capului, iar restul celor aproximativ 150 de apartamente din bloc au fost afectate de apa folosită în timpul intervenției.
La începutul acestei săptămâni, mai mulți specialiști implicați în proiectarea, verificarea, execuția și recepția blocului de locuit din orașul Durlești, afectat de incendiu, au rămas fără certificatele de atestare. Decizia a fost luată de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.


Citește mai departe

Moldova

Pericol de explozie în capitală! 16 oameni, printre care 3 copii, evacuați de urgență în toiul nopții.

Panică într-un bloc cu nouă etaje din capitală! 16 oameni, printre care și trei copii, au fost evacuați în toiul nopții, după ce un incendiu a izbucnit la etajele superioare. Pompierii au intervenit la timp și au evitat o explozie care putea transforma tot imobilul într-o capcană.

Publicat

Cazul s-a produs în seara de 18 iunie, aproape de ora 22:00, pe șoseaua Balcani din sectorul Buiucani! Flăcările au izbucnit într-o debara de la etajul cinci al blocului locativ și a pus pe jar zeci de locatari. Flăcările s-au extins rapid la etajul superior, iar fumul dens a cuprins scara blocului în doar câteva minute.
Patru echipe de pompieri au ajuns imediat la fața locului. Salvatorii au urcat spre etajele superioare și au evacuat 16 oameni – printre ei și trei copii – înainte ca aceștia să se intoxice cu fum.
Și nu a fost singurul pericol! În debaraua de la etajul șase, pompierii au descoperit o butelie de gaz propan-butan de 40 de litri. Dacă ar fi explodat, întreaga clădire ar fi fost în pericol.
Din fericire, intervenția rapidă a pompierilor a prevenit o tragedie, astfel că nu s-au înregistrat victime.
Potrivit primelor concluzii, focul ar fi pornit de la o țigară nestinsă – o imprudență care putea costa vieți.
În ultimele 24 de ore, salvatorii au intervenit în 43 de situații de urgență la nivel național.


Citește mai departe

topul săptămânii