Moldova
Avertisment! Cum puteți fi fraudat prin metoda „Inginerie Sociale” și „Furt de identitate” și cum vă feriți
Fn perioada lunilor ianuarie – septembrie, curent, angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații au stabilit că în Republica Moldova s-a atestat o creștere a infracțiunilor utilizând metoda fraudei de Inginerie Sociale (engleză Social Engineering) și Furt de identitate.

Astfel, această metodă a favorizat comiterea mai multor infracțiuni, unde au avut de suferit atât persoane fizice cât și juridice.
Cum funcționează
Noțiunea de inginerie sociala se referă la tehnicile de a influenta, reformula, manipula și minți, utilizând în principal, mecanismele de bază din psihologie, astfel încât, ținta va vedea și înțelege ceea ce „Hackerul” dorește ca ținta să vadă și să înțeleagă.
Un principiu fundamental al ingineriei sociale spune că „omul este cea mai slabă verigă a unui sistem de securitate”. În criminalitatea informatică, termenul are sensul de a obține acces ilicit la informații sau echipamente prin minciuni și manipulare.
Acest tip de infracțiuni se caracterizează prin „furtul de identitate” este un tip de fraudă care implică furtul de bani sau obținerea altor avantaje prin a pretinde a fi altcineva. În cele mai dese cazuri infractorii creează profil “clone” pe rețelele de socializare.
Ulterior „furtului de identitate” hackerii estorcă mijloace financiare de la prietenii apropiați și rudele victimei, invocând diferite motive cum ar fi: intervenții chirurgicale, acordarea suportului financiar pentru servicii funerare precum și alte situații de forță majoră.
Cum ne protejăm
În vederea combaterii infracțiunilor ce presupun „Ingineria Socială” și „Furtul de identitate”, Poliția recomandă următoarele măsuri de protecție:
– utilizați parole de acces securizate;
– folosiți autentificări în două etape;
– verificați identitatea persoanelor cu care comunicați virtual;
– în cazul identificării „furtului de identitate” în regim de urgență solicitați blocarea acestuia la administrația rețelelor de socializare.
Fenomenul trebuie privit cu maximă seriozitate, deoarece infractorii online se perfecționează într-un ritm neaşteptat de rapid, iar pagubele pe care le pot face pot fi extrem de mari.
Sesizați Poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia.
Persoanele care a avut de suferit în urma acțiunilor ilegale a persoanelor neidentificate sunt rugați să se adreseze la Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații, (str. Bucuriei 14, mun. Chișinău).
Moldova
Reținut după aproape 30 de ani: Un bărbat, trimis în judecată pentru omor cu deosebită cruzime comis în 1996.
După aproape trei decenii de căutări, procurorii din Hîncești au finalizat urmărirea penală și au trimis în judecată un bărbat acuzat de omor cu deosebită cruzime, comis în noaptea de 7 septembrie 1996, într-un club de noapte din centrul țării.

Făptașul ar fi agresat o adolescentă de 16 ani care i-a respins avansurile, aplicându-i mai întâi lovituri cu palma, iar mai apoi a continuat să o lovească brutal cu pumnii și picioarele.
Fata a încercat să fugă, dar a fost prinsă și bătută până a suferit leziuni incompatibile cu viața.
Pentru a scăpa de răspundere, suspectul și-a falsificat identitatea cu ajutorul unor complici neidentificați, obținând acte false — certificat de naștere, buletin și pașaport — și a părăsit țara.
Metodele moderne de investigare au condus la identificarea și reținerea lui abia acum, la aproape 30 de ani de la comiterea faptei.
Inculpatul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.
Moldova
Accident matinal la Sîngera: O mașină s-a răsturnat, trei persoane au ajuns la spital.
Dimineață cu ghinion în localitatea Sângera din municipiul Chișinău. O mașină s-a răsturnat, iar trei persoane au suferit multiple traumatisme și au ajuns pe patul de spital în urma unei coliziuni violente. Accidentul s-a produs în dimineața zilei de 3 iulie, în jurul orei 07:38.

Potrivit primelor informații, unul dintre șoferi nu ar fi ținut cont de situația rutieră și s-a tamponat violent cu un alt automobil, care circula regulamentar. Impactul a fost atât de mare, încât una dintre mașini s-a întors cu roțile în sus, pe carosabil.
Trei persoane au fost rănite — șoferul din vehiculul răsturnat și doi pasageri din cealaltă mașină. Toți au fost transportați de urgență la Institutul de Medicină Urgentă, pentru investigații și îngrijiri medicale.
Zona a fost securizată de polițiști, care au deschis o anchetă și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea accidentului. Traficul în zonă a fost îngreunat pentru câteva zeci de minute.
Moldova
Jaf armat planificat din închisoare: Trei indivizi, condamnați după o tentativă de tâlhărie la Căușeni.
Un plan de tâlhărie ca-n filme, pus la cale din spatele gratiilor, a fost dat peste cap de poliție chiar înainte să fie dus la capăt. Trei indivizi au fost condamnați, după ce au încercat să jefuiască un cuplu de pensionari din raionul Căușeni, sperând să găsească în casa acestora 100.000 de lei.

Planul a fost coordonat de doi deținuți recidiviști încarcerați la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Unul dintre ei, fost zilier al familiei, executa o pedeapsă pentru viol, având și alte condamnări anterioare pentru furt și răpirea unui vehicul. Cei doi au folosit un telefon mobil introdus ilegal în celulă pentru a organiza atacul împreună cu trei complici aflați în libertate – dintre care doi sunt frați gemeni.
Lovitura trebuia să aibă loc într-o noapte din septembrie 2024. Suspecții, mascați, înarmați cu cuțite și echipați cu lanterne, au pătruns în locuința victimelor. Doar că, în loc să dea peste bani, au dat peste polițiști: oamenii legii, care le monitorizau fiecare pas, i-au reținut în flagrant.
Judecătoria Chișinău a decis: cei doi coordonatori din penitenciar au primit câte 6 ani și 6 luni de închisoare, iar unul dintre frații gemeni a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.
Procurorii PCCOCS consideră pedepsele prea blânde, având în vedere gravitatea faptei – tentativă de tâlhărie în grup, cu arme albe și cagule – și au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Centru.
Între timp, procesul celor doi complici care nu și-au recunoscut vina continuă. Potrivit Codului Penal, pentru tâlhărie, legea prevede până la 10 ani de detenție.
-
Moldova7 zile în urmă
Un moldovean, suspectat că a ucis la comandă fiica unui afacerist în Germania, prins la granița României
-
Moldova7 zile în urmă
Imagini apocaliptice, în sudul țării. Zeci de hectare de teren, compromise de incendii. Mai multe locuințe au fost afectate de foc
-
Moldova7 zile în urmă
Un polițist, reținut după ce ar fi ajutat tânăra deținută la Penitenciarul 13 să evadeze
-
Moldova3 zile în urmă
A lovit un vehicul, apoi a ricoșat în alte două și a ajuns în pădure: traseul haotic al unui șofer, soldat cu cinci mașini avariate și doi răniți la Chișinău
-
Moldova4 zile în urmă
După faptă și răsplată: Indivizii care ar fi dat buzna într-o casă din Durlești și au bătut proprietarul, condamnați.
-
Moldova3 zile în urmă
Tragedie pe un drum din Bădiceni: Un tânăr de 19 ani, fără permis și beat criță, a provocat un accident fatal.
-
Moldova3 zile în urmă
/VIDEO/ Șantaj cu 10.000 de euro: o femeie, reținută în timp ce încasa banii pentru un video defăimător.
-
Moldova3 zile în urmă
Descinderi anticorupție la Edineț: șeful Serviciului de Patrulare, acuzat că a luat lemn și bani ca să protejeze afaceri ilegale