Rețele de socializare

Moldova

Avertisment! Cum puteți fi fraudat prin metoda „Inginerie Sociale” și „Furt de identitate” și cum vă feriți

Fn perioada lunilor  ianuarie – septembrie, curent, angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații au stabilit că în Republica Moldova s-a atestat o creștere a infracțiunilor utilizând metoda fraudei de Inginerie Sociale  (engleză Social Engineering) și Furt de identitate.

Publicat

 Astfel, această metodă a favorizat comiterea mai multor infracțiuni, unde au avut de suferit atât persoane fizice cât și juridice.

Cum funcționează

Noțiunea de inginerie sociala se referă la tehnicile de a influenta, reformula, manipula și minți, utilizând în principal, mecanismele de bază din psihologie, astfel încât, ținta va vedea și înțelege ceea ce „Hackerul” dorește ca ținta să vadă și să înțeleagă.


Un principiu fundamental al ingineriei sociale spune că „omul este cea mai slabă verigă a unui sistem de securitate”. În criminalitatea informatică, termenul are sensul de a obține acces ilicit la informații sau echipamente prin minciuni și manipulare.

Acest tip de infracțiuni se caracterizează prin „furtul de identitate” este un tip de fraudă care implică furtul de bani sau obținerea altor avantaje prin a pretinde a fi altcineva. În cele mai dese cazuri infractorii creează profil “clone” pe rețelele de socializare.

Ulterior „furtului de identitate” hackerii estorcă mijloace financiare de la prietenii apropiați și rudele victimei, invocând diferite motive cum ar fi:  intervenții chirurgicale, acordarea suportului financiar pentru servicii funerare precum și alte situații de forță majoră.


Cum ne protejăm

 În vederea combaterii infracțiunilor ce presupun „Ingineria Socială” și „Furtul de identitate”, Poliția recomandă următoarele măsuri de protecție:

– utilizați  parole de acces securizate;


– folosiți autentificări în două etape;

– verificați identitatea  persoanelor cu care comunicați  virtual;


– în cazul identificării „furtului de identitate” în regim de urgență  solicitați blocarea acestuia la administrația rețelelor de socializare.

Fenomenul trebuie privit cu maximă seriozitate, deoarece infractorii online se perfecționează într-un ritm neaşteptat de rapid, iar pagubele pe care le pot face pot fi extrem de mari.

Sesizați Poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia.

Persoanele care a avut de suferit în urma acțiunilor ilegale a persoanelor neidentificate sunt rugați să se adreseze la Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații, (str. Bucuriei 14, mun. Chișinău).

Moldova

Le-a ars casa ca o torță. O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă.

O familie cu trei copiii a rămas fără acoperiș deasupra capului, în plină iarnă, după ce casa le-a ars ca o torță. Totul s-a întâmplat în data de 15 ianuarie, în satul Alexăndreni, din raionul Edineț. Incendiul a cuprins rapid gospodăria și în scurt timp a transformat în scrum bunurile din interiorul locuinței.

Publicat

La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au depus tot efortul pentru a lichida rapid incendiul. Cu toate acestea, flăcările au distrus casa în care locuiau cei doi soți și copiii acestora.
În urma incendiului, mai multe persoane au inițiat pe rețelele de socializare o campanie de sensibilizare și îndeamnă oamenii să sară în ajutorul familiei rămase fără adăpost.



Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un bărbat ar fi furat instrumente muzicale și echipamente de sunet în valoare de 360.000 de lei.

Un bărbat ar fi furat dintr-un depozit mai multe bunuri valorate la câteva sute de mii de lei, însă fapta i-a fost deconspirată, iar el- identificat.

Publicat

Totul a ieșit la iveală, după ce proprietarul unui depozit de pe strada Uzinelor din capitală a sesizat poliția despre faptul că proprietatea sa a devenit ținta unui furt.
La scurt timp oamenii legii au identificat suspectul. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 48 de ani din capitală, care anterior a mai fost certetat penal pentru infracțiuni similare.
În timpul măsurilor de investigație s-a stabilit că, bănuitul ar fi pătruns în depozit, după ce a spart un geam, iar din interior ar fi sustras mai multe instrumente muzicale, echipamente de sunet, video, dar și electrocasnice mici. În acest fel, individul ar fi sustras bunuri valorate la sume de circa 360 de mii de lei.
În urma reținerii bărbatului, o parte din bunuri au fost depistate.
În prezent, suspectul este cercetat în stare de libertate, iar dacă vinovăția îi va fi demonstrată acesta riscă să-și petreacă următorii patru ani după gratii.


Citește mai departe

Moldova

Suspectat de trafic de influență. Un bărbat ar fi promis că poate facilita obținerea unui permis de conducere.

Un bărbat din orașul Hîncești a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii din mun. Cahul într-un dosar de trafic de influență. Acesta ar fi pretins și acceptat 750 de euro și 4500 de lei pentru a ajuta un alt bărbat să obțină mai ușor permisul de conducere de categoria B.

Publicat

Suspectul ar fi susținut că are influență asupra angajaților Secției de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din orașul Hîncești și că poate organiza susținerea cu succes a probelor teoretice și practice, cu eliberarea ulterioară a permisului de conducere de categoria B. Pentru serviciile sale, acesta ar fi pretins și primit 750 de euro și 4500 de lei, dar pentru că nu și-ar fi respectat promisiunea a decis să restituie suma pretinsă, momentul returnării banilor fiind documentat de CNA.
Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții în locuința și automobilul bănuitului, unde au găsit și ridicat mijloace bănești. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și plasat în Izolatorul de detenție provizorie al Inspectoratului de poliție Cahul, fiind recunoscut în calitate de bănuit.
Menționăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii