Rețele de socializare

Moldova

Care este cel mai consumat drog din Moldova și ce categorie de oameni sunt cei mai activi consumatori

Numărul utilizatorilor de droguri injectabile în Moldova este în descreștere în ultimii ani, în schimb se consumă tot mai multe stupefiante sintetice, în special etnobotanice. 80 la sută dintre consumatorii de droguri sunt tineri cu vârste între 18 și 35 de ani, fără studii și neangajați în câmpul muncii. Orașele au în continuare cei mai mulți consumatori de droguri, din simplu motiv că sunt mai populate.

Publicat

Totodată, marijuana este cel mai consumat drog în Moldova, fiind urmat de heroină, amfetamină, ecstasy, droguri sintetice și etnobotanice. Grav este că multe dintre drogurile sintetice sunt preparate din medicamente psihotrope eliberate de farmacii, în baza unor rețete false. Datele au fost prezentate în cadrul audierilor publice pe marginea Legii cu privire la circulația substanțelor stupefiante, psihotrope și a precursorilor, transmite Sănătate Info.

Audierile au fost organizate ieri de Comisia protecție socială, sănătate și familie. La raport au fost chemați responsabilii Ministerului Sănătății, cei de la Comisia Națională Antidrog și de la Ministerul Educației.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Aliona Serbulenco a menționat că oficial în Republica Moldova sunt aproape 12 mii de consumatori de droguri.


„80% dintre consumatori sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Indicatorul de consum printre adolescenți este de 0,7%. Majoritatea consumatorilor sunt celibatari, ponderea femeilor printre consumatori este de 7%. Există o tendință de diminuare a utilizatorilor de droguri injectabile. 60% din drogurile din Republica Moldova se consumă prin inhalare și fumat”, a informat Aliona Serbulenco.

Secretarul a adăugat că deși datele sunt încă îngrijorătoare, dinamica consumului de droguri în Moldova este în descreștere. De exemplu, în 2010, la 100 de mii populație reveneau 36,6 consumatori de droguri, anul trecut acest diminuându-se până la 25,1 la 100 de mii populație.

Utilizatorii de droguri injectabile pentru anul trecut au constituit 30,8%. În anul 2007, utilizatorii de droguri injectabile constituiau 51% din numărul total de consumatori.


La fel, deși numărul utilizatorilor de droguri injectabile este în descreștere. Doar 31 de procente dintre consumatori preferă această metodă de a se droga, la mare căutare fiind drogurile sintetice.

Deși se consumă mai puțină heroină clasică, pe piața apar analoage ale acesteia, în general, la 10 mii de locuitori revin 3,2 consumatori de droguri.

În aceleași timp, cele mai multe capturi de droguri sunt înregistrate în lunile iulie-august, când poliția desfășoară operațiunea „Mac”. Este vorba despre o operațiune care are drept scop distrugerea plantelor din care se prepară droguri.


Cele mai multe infracțiuni sunt comise de către consumatorii de droguri care au peste 30 de ani și cei cu vârste între 18 și 24 de ani. În perioada 2012-2018 au fost cercetați penal 5.317 de persoane.

Majoritatea consumatorilor de droguri nu sunt nici angajați și nici studenți. Din numărul total dintre cei cercetați penal, 3.436 erau șomeri în momentul comiterii infracțiunii, iar 4.926 de persoane au comis aceste infracțiuni pentru prima dată.


Cocaina, care ajunge în Republica Moldova din America de Sud pe cale maritimă, este un drog scump și neaccesibil pentru consumatori, capturile fiind neesențiale, a declarat Ion Țurcanu. În același timp, medicamente care în țările europene sunt folosite ca tratament de substituție, cum ar fi Subutex, sunt consumate în Moldova ca droguri obișnuite.

diez.md

Moldova

La un pas de moarte. Noi detalii despre paznicul înjunghiat într-un magazin din capitală.

Noi detalii despre paznicul înjunghiat într-un magazin de capitală, oferite de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Incidentul nefericit s-a petrecut cu un agent de pază în vârstă de 21 de ani. Acesta a fost grav rănit într-un atac cu cuțitul în seara zilei de 5 aprilie, chiar în supermarketul unde lucra.

Publicat

Potrivit CNAMUP, cazul a avut loc în timpul unei încercări de furt și ar fi fost atacat de un individ cu cagulă pe față.
Șocați, martorii au chemat ambulanța. Medicii au intervenit în 5 minute la fața locului și au găsit victima în stare gravă, dar conștientă. În următoarele 20 de minute, i-au acordat primul ajutor medical necesar.
Pacientul a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar la moment urmează tratament specializat în condiții de staționar.
Reamintim că, ofițerul de presă a poliției, Cristina Talpă, a declarat că polițiștii au înregistrat cazul, au pornit o anchetă, însă nu poate oferi mai multe detalii pentru a nu periclita cursul acesteia.


Citește mai departe

Moldova

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al IPM și administratorul unui agent economic au ajuns sub lupa CNA.

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului și reprezentantul unui agent economic sunt cercetați de CNA pentru fapte de corupție sistemică. Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții în locuințele, birourile de serviciu, dar și în automobilele acestora.

Publicat

Potrivit datelor făcute publice de CNA, este vorba despre o schemă de corupție sistemică la Inspectoratul pentru Protecția Mediului în cadrul căreia sunt cercetate fapte de corupere pasivă cu extorcare de bunuri și mijloace financiare de la agenți economici în schimbul acordării suportului în vederea perfectării cărților tehnice și a documentației în domeniul protecției mediului în vederea grăbirii procesului de eliberare a autorizațiilor de mediu.
În plus, șeful Serviciului control plăți și taxe pentru poluare al IPM ar fi pretins și primit sistematic remunerații ilicite de la administratorul Centrului de investigații ecologice în schimbul perfectării personale a dărilor de seamă privind plățile pentru poluarea mediului care se prezintă la Serviciul Fiscal de Stat, iar în cadrul controalelor planificate în vederea verificării corectitudinii calcului și virarea completă la buget a plăților pentru emisiile de poluanți să confirme corectitudinea acestora și să nu depisteze careva abateri.
La moment, vizați în cauza penală sunt angajatul IPM și administratorul unui agent economic. Aceștia sunt cercetați în stare de libertate.
Ulterior, responsabilii din cadrul IPM au venit cu o reacție oficială, potrivit căreia a fost inițiată și o anchetă internă de serviciu, care are drept scop verificarea aspectelor de ordin disciplinar și administrativ legate de cazul respectiv.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat și-ar fi violat sistematic fiica în vârstă de doar 7 ani. Acum el va sta 21 de ani în pușcărie.

Fapte lipsite de rațiune. Un individ a fost condamnat pentru că și-ar fi violat fiica minoră. Mai exact, conform actului de învinuire, un bărbat de 38 de ani dintr-o localitate din nordul țării ar fi întreținut raporturi sexuale cu fiica sa de doar 7 ani.

Publicat

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, din vara anului 2024 până în decembrie 2024, la domiciliul său, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, ar fi întreținut cu fiica biologică minoră, acte sexuale neconsimțite. Faptele ilegale au fost depistate de bunica copilei, care i-a povestit mamei acesteia cele întâmplate. La rândul său, femeia a alertat poliția. Ea a declarat că a observat și ea mai multe situații care i s-au părut stranii în raport cu soțul său și copila. Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz pledând nevinovat. Cu toate acestea, instanța l-a recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și viol, stabilindu-i pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 21 de ani, cu executare în penitenciar de tip închis. Pe parcursul urmăririi penale și judecării cauzei, acesta s-a aflat în arest preventiv. Sentința nu este definitivă fiind cu drept de apel. Menționăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la înaintarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii