Rețele de socializare

Moldova

Crima de la Durlești // Avocatul bărbatului condamnat apoi achitat este cercetat penal de PA

Avocatul care l-a reprezentat pe Andrei Crăciun – bărbatul condamnat, apoi achitat pentru un omor pe care nu l-a săvârșit în 2007 la Durlești, a încasat remunerarea de la clientul său fără a achita un bănuț în bugetul de stat. Sute de mii de lei din milionul și jumătate pe care statul i l-a transferat lui Crăciun sub formă de despăgubiri morale, ar fi fost cheltuite de avocatul Filip Digor fără a fi trecute în declarația de venit și fără a fi impzitate conform legii.

Publicat

Persoane apropiate lui Andrei Crăciun ne-au spus că acesta i-a achitat lui Digor circa 350 de mii de lei pentru serviciile juridice prestate. Apărătorul a cheltuit banii după cum l-a dus capul, dar la FISC și în declarația de venit nu a pomenit nimic de acești bani. Aceleași surse ne-au mai spus că Andrei Crăciun ar fi fost audiat în calitate de martor într-o cauză penală aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Sunată pentru o confirmare, ofițerul de presă al PA, Anastasia Măhălceanu ne-a declarat: „Avocatul are statut de bănuit într-o cauză penală pornită la 11.06.18 de către PA în temeiul unei banuieli rezonabile ca au fost savârșite acțiunile prevazute la art.244-1(prim) si art.352-1(prim), adică evaziunea fiscală a persoanei fizice și falsul în declarații”.

Am cerut detalii despre sumele care figurează în dosar dar răspunsul primit n-a abundat în detalii: „Deocamdată, ceea ce v-am comunicat mai sus este tot ce vă putem spune. Cu detalii vom reveni la finalizarea urmării penale”.


L-am sunat și pe Filip Digor pentru a ne comenta informațiile dar, telefonul acestuia era deconectat.

Potrivit legislației în vigoare, avocații din Birourile asociate au statut de persoană fizică și trebuie să achite cota de 18% din venitul anual impozabil. Prin urmare, un simplu calcul matematic ne demonstrează că Filip Digor trebuia să achite mai bine de 60 de mii de lei sub formă de impozit în bugetul de stat.

Amintim că, în anul 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor, în aproprierea orașului Durleşti, al unei alte persoane, a fost reținut cetăţeanul Andrei Crăciun care ulterior a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în anul 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de 5 ani, acesta a fost achitat la insistenţa Procuraturii Generale şi pus în libertate, deoarece s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de către acesta.


Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut pentru aflare ilegală în detenţie o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă care a fost încasată din bugetul de stat.

La demersul ulterior al Prorurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat respectivul procuror din funcţie. La momentul comiterii infracţiunii acesta activa în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul deţinea funcţia de inspector al serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie municipiul Chişinău.

Acum, procurorul și polițistul riscă până la șapte ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.


deschide.md

Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii