Rețele de socializare

Moldova

Deconspirarea unei grupări specializate în fabricarea şi punerea în circulaţie a articolelor din metale preţioase cu marcaj fals

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofiţerii Direcţiei generale urmărire penală şi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP al MAI, investighează activitatea unui grup de persoane în privința săvârşirii infracţiunii de falsificare a semnelor de marcare de stat, punere în circulaţie şi utilizarea acestora, precum şi de fabricare, comercializare articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase cu marcaj fals.

Publicat

În rezultatul acţiunilor procesuale întreprinse, a fost deconspirat un grup criminal constituit din persoane fizice şi juridice, care au organizat o schemă ilegală de procurare, modificare, confecţionare şi plasare pe piaţă a articolelor din metale preţioase din aur şi argint cu marcaj de stat fals.
Astfel, au fost identificate mai multe case de amanet, ateliere de confecţionare implicate în această schemă ilicită, precum şi un atelier clandestin, amplasat în subsolul unei casei de locuit din mun. Chişinău.

La data de 25.05.2018, au fost efectuate 11 percheziţii la domiciliile, în automobilele şi oficiile persoanelor fizice şi juridice implicate, în rezultat fiind depistată o linie clandestină cu utilaj special pentru prelucrarea, confecţionarea articolelor din aur şi argint, articole din aur şi argint în asortiment, fără acte de provenienţă şi fără marcarea corespunzătoare, în proporţii deosebit de mari, pietre preţioase fără acte de provenienţă, mijloace băneşti necontabilizate în valoare totală de peste 400 000 lei, înscrisuri de ciornă privind veniturile încasate (aşa-numita contabilitate „neagră”), purtători de informaţii şi o armă pneumatică deţinută ilegal.

Articolele ridicate urmează a fi supuse examinării şi expertizării, în scopul stabilirii modalităţilor de marcare falsă şi a cuantumului exact al prejudiciului cauzat statului.
La moment activităţile procesuale se află în plină desfăşurare, obiectivul acestora fiind identificarea tuturor făptuitorilor, dar şi verificarea provenienţei exacte a obiectelor ridicate şi a reţelelor prin care acestea urmau a fi realizate.


În caz de condamnare, bănuiţii riscă pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani, iar persoana juridică – amendă în mărime de la 10000 la 13000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale


Moldova

/VIDEO/ „Dealer”, prins de mascați: Tânăr de 27 de ani, reținut după ce vindea droguri sintetice prin Telegram.

Și-a dorit să devină un „dealer de top”, dar a fost trezit brusc de mascați! Un tânăr de 27 de ani, suspectat că făcea parte dintr-o rețea de trafic de droguri sintetice, a fost reținut de ofițerii antidrog, în urma unei operațiuni ample desfășurate în capitală.

Publicat

Individul este bănuit că ar fi activat într-un magazin online de droguri, care opera prin aplicația Telegram. Mai mult, pentru a-și ascunde urmele, tânărul ar fi închiriat un apartament într-un cartier din Chișinău și l-ar fi transformat în depozit clandestin. Astfel, bărbatul ridica din ascunzișuri droguri în cantități angro, apoi le ambala în doze a câte 1-2 g, după care le plasa în ascunzișuri în diferite fâșii forestiere pentru a fi ridicate de consumatori.

Ofițerii Direcției Antidrog și procurorii din Chișinău i-au urmărit activitatea timp de o lună, iar în urma perchezițiilor au fost ridicate 500 de grame de PVP – o substanță periculoasă, cunoscută și sub numele de „sare”, dar și hașiș, pliculețe zip-lock, un cântar electronic de precizie, carduri bancare și telefonul mobil folosit în activitatea infracțională.

Tânărul a fost reținut și plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 10 ani de închisoare.


Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor complicilor și stabilirea întregii arii de acțiune.

Poliția îndeamnă cetățenii să sesizeze orice activitate suspectă, pentru a contribui la menținerea siguranței publice și combaterea fenomenului drogurilor.


Citește mai departe

Moldova

Explozie de gaz la Sireți: Un bărbat, grav rănit, după ce casa i-a fost zguduită de o deflagrație puternică.

Dimineață de coșmar într-o gospodărie din raionul Strășeni! O locuință din satul Sireți a fost zguduită de o explozie provocată de o scurgere de gaz natural, iar proprietarul a ajuns la spital cu arsuri pe o mare parte a corpului. Deflagrația s-a produs la începutul zilei de 8 iulie, chiar în timp ce bărbatul se afla în casă.

Publicat

Panica a cuprins vecinii, care au sunat imediat la 112. La fața locului au intervenit pompierii și salvatorii din Strășeni, dar și echipajele medicale. Din fericire, flăcările nu au izbucnit, însă suflul exploziei a distrus geamurile și a afectat un perete al casei.

Victima, un bărbat în vârstă, a suferit arsuri de gradul doi și trei și a fost transportată de urgență la spitalul raional pentru îngrijiri medicale.

Potrivit datelor preliminare, deflagrația s-ar fi produs din cauza unei improvizații periculoase. Proprietarul ar fi conectat ilegal o conductă de gaz la aragaz, fără a respecta normele tehnice de siguranță.


Specialiștii IGSU trag un semnal de alarmă: instalațiile de gaz trebuie montate doar de persoane autorizate, iar orice scurgere sau defecțiune trebuie raportată imediat.

Salvatorii reamintesc că buteliile de gaz nu trebuie păstrate în interiorul locuințelor și nici conectate cu furtunuri uzate sau deteriorate. Acestea trebuie amplasate în cutii metalice, afară, la cel puțin cinci metri de locuință.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Haos pe drumurile din Orhei: Șoferi băuți, minori la volan și tentative de mituire a polițiștilor.

Volanul, alcoolul și lipsa permisului – o triadă periculoasă pe care unii șoferi au ales să o testeze. În doar 24 de ore, polițiștii din Orhei au intervenit în mai multe cazuri grave de încălcare a legislației rutiere.

Publicat

Unul dintre cele mai alarmante cazuri a fost înregistrat în satul Pohrebeni, unde o femeie de 29 de ani, fără permis de conducere, a fost prinsă conducând un ATV neînmatriculat, având în brațe un copil de doar trei ani. Mai mult, pentru a evita sancțiunile, aceasta a încercat să mituiască polițiștii cu 1000 de lei. Tentativa de corupere a fost imediat documentată, iar femeia este cercetată penal.
Alte cazuri grave au fost înregistrate în zonă: un bărbat de 41 de ani a fost depistat conducând sub influența alcoolului, cu o concentrație de 0,68 mg/l în aerul expirat, iar un alt șofer a fost prins cu o concentrație și mai mare – 0,86 mg/l.
Seria incidentelor a continuat în satul Podgoreni. Acolo, un tânăr de 23 de ani, aflat în stare de ebrietate, a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un magazin local, după care a părăsit locul accidentului.
Autoritățile au fost nevoite să intervină și în satele Sirota și Trebujeni, unde motocicliștii fie circulau cu vehicule neînmatriculate, fie au refuzat să oprească la somația poliției, fugind și abandonând vehiculele în locuri dificile.
Toate autoturismele implicate au fost ridicate, iar șoferii vor fi trași la răspundere conform legii.
De la începutul anului, Inspectoratul de Poliție Orhei a deschis 77 de dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului și a aplicat 61 de sancțiuni contravenționale. Totodată, au fost înregistrate 13 cazuri de tentativă de mită către polițiști.
Poliția reamintește că astfel de acțiuni vor continua, iar încălcările vor fi sancționate conform prevederilor legale.


Citește mai departe

topul săptămânii