Rețele de socializare

Moldova

Problema construcţiilor neautorizate din ţară – într-un nou Studiu al CNA

Centrul Naţional Anticorupţie a efectuat analiza strategică privind practica judiciară pe cauzele contravenționale, iniţiate de autorităţi pe marginea construcțiilor neautorizate din ţară. În consecință, au fost constatate aspecte vulnerabile în domeniul de referință, generate de lacunele din legislaţie, precum şi de riscurile de corupţie în acest sector.

Publicat

Astfel, în cadrul studiului au fost supuse analizei 250 de hotărâri ale instanțelor de judecată din Chișinău, Bălți și Cahul, adoptate în perioada 2015-2017, privind construcţiile neautorizate. Prin urmare, s-a stabilit că, instanțele de fond s-au expus în favoarea demolării construcțiilor ilegale doar în 61 de cazuri (24%), în alte 62 de cazuri (25%) a fost aplicată amendă fără demolare, iar în 127 de cazuri (51%) a fost dispusă încetarea procesului contravenţional din diferite motive. Totodată, în urma contestărilor în instanțele de apel a celor 61 de hotărâri, prin care s-a dispus demolarea, doar 28 au rămas definitive până în prezent. Din 127 de cazuri încetate, doar 52 au fost contestate, iar din 62 de cazuri cu aplicarea amenzii fără demolare, doar 7 au fost contestate. În final, în nici un caz nu a fost modificată hotărârea instanţei de fond în favoarea demolării construcțiilor ilegale. 

 Din numărul total de hotărâri încetate în prima instanță (127), 72 de cazuri (57%) au fost argumentate prin intervenirea termenului de prescripție, 25 de cazuri (20%) – prin încălcarea procedurii, 19 cazuri (15%) – prin neprezentarea în instanță a agentului constatator, iar 11 cazuri (8%) – prin neprezentarea probelor suficiente în instanță pentru argumentarea existenței contravenției.

Având în vedere cele expuse, se constată un aspect important care oferă posibilitatea eschivării de la răspundere a beneficiarilor construcțiilor neautorizate, manifestat prin interpretarea și aplicarea discreționară a prevederilor legale. Astfel, în cadrul aplicării art. 179, 42310 și 4396  din Codul contravenţional, în redacția actuală, se constată că agentul constatator este în drept, dar nu este obligat, să solicite instanței de judecată aplicarea măsurii de siguranță ce se referă la sistarea construcțiilor ilegale și demolarea acestora. În consecință, au fost stabilite cazuri în care instanțele de judecată au aprobat hotărâri, atât cu aplicarea măsurii de siguranță privind demolarea construcțiilor ilegale, cât și fără, stabilind doar amendă persoanelor care au încălcat legea.


Concomitent, s-a constatat că, până în prezent, n-au fost realizate prevederile alin. (5) al art. 439din Codul contravențional, referitoare la elaborarea modalității de demolare a construcţiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor, ceea ce, de asemenea, constituie un impediment în procesul de combatere a fenomenului construcțiilor ilegale.

În acest context, Centrul Naţional Anticorupţie a sesizat Ministerul Justiției referitor la inițierea perfecționării cadrului legal ce reglementează domeniul de referință, Curtea Supremă de Justiție – referitor la elaborarea recomandărilor pentru instanțele de judecată privind aplicarea uniformă a legislației, dar şi Cancelaria de Stat – pentru a interveni cu recomandări în vederea consolidării capacităților agenților constatatori din cadrul administrațiilor publice locale în scopul neadmiterii neregulilor în procedura de inițiere și examinare a proceselor contravenționale în domeniul construcțiilor ilegale.

CNA.MD


Moldova

Copilul de doi anișori, căzut acum o lună în tunelul liftului de la etajul 6, a fost externat. Ce spun medicii

La aproape o lună de la incidentul produs la Ungheni, copilul de doi ani, care a căzut în gol în tunelul liftului de la etajul șase, a fost externat.

Publicat

Institutul Mamei și Copilului precizează că băiatul este în stare satisfăcătoare și a putut merge acasă, transmite IPN.

Copilul a fost internat pe 11 septembrie în stare extrem de gravă, cu multiple fracturi și leziuni ale organelor interne. Situația sa era critică și prezenta un pericol major pentru viață. În zilele care au urmat, copilul s-a aflat în comă medicamentoasă, fiind la respirație dirijată, în Secția de reanimare chirurgicală.

„Datorită tratamentului avansat și eforturilor neobosite ale echipei medicale, starea micuțului pacient a început să se îmbunătățească. La 25 septembrie, semnele de recuperare au permis să fie transferat în Secția de neurochirurgie pentru a începe un proces intensiv de reabilitare. Pe 4 octombrie, copilul a fost externat în stare satisfăcătoare la domiciliu”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Mamei și Copilului.


Cazul s-a produs într-un bloc locativ din Ungheni. Mama a pus căruciorul între uși pentru a reține liftul și s-a întors pentru a lua o pungă, moment în care a auzit un zgomot. Băiatul a căzut în tunelul ascensorului în timp ce cabina a urcat la unul dintre etajele superioare.


Citește mai departe

Moldova

Coincidență sau voia sorții? Două accidente rutiere s-au produs aproape simultan, la doar câțiva metri distanță, în centrul Chișinăului

Coincidență sau voia sorții? Două accidente rutiere s-au produs aproape simultan, la doar câțiva metri distanță, în centrul Chișinăului.

Publicat

Primul caz a avut loc zorii zilei de 6 octombrie, pe strada George Coșbuc. Acolo, un șofer de 27 de ani a tamponat în lanț mai multe mașini. Preliminar, acesta ar fi pierdut controlul volanului și a lovit cinci automobile parcate la marginea drumului.

Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită, însă vehiculele implicate în carambol au fost serios avariate. Tot în dimineața de 6 octombrie, la doar câțiva metri distanță, un alt șofer a intrat cu viteză într-un pilon electric.


Accidentul a fost înregistrat pe strada Alexandr Pușkin, în jurul orei 06:00. Tânărul de 24 de ani aflat la volan nu ar fi ținut cont de faptul că asfaltul este umed și nu adaptat viteza la condițiile de drum, astfel că automobilul a derapat și s-a izbit în stâlp. Impactul a fost atât de violent, încât mașina s-a răsturnat, iar pilonul a fost doborât la pământ. În pofida loviturii puternice, șoferul a scăpat nevătămat.

Poliția urmează să stabilească circumstanțele exacte în care s-au produs cele două accidente rutiere.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Weekend tragic, în țară. Cel puțin 4 persoane au decedat în urma unor accidente rutiere groaznice

Weekend tragic, în țară. Cel puțin 4 persoane au decedat în urma unor accidente rutiere groaznice.

Publicat

Lanțul tragediilor a început în seara de 5 octombrie, în jurul orei 19.00 în satul Văleni din raionul Cahul. Acolo, un șofer în vârstă de 65 de ani ar fi tamponat mortal o femeie de 50 de ani, după care a părăsit locul faptei.

La scurt timp, acesta a fost prins de polițiști, iar etilotestul la care a fost supus a demonstrat că el avea o concentrație de alcool de 0,81 mg/l. Prin urmare, conducătorul a fost reținut pentru 72 de ore. Dramatic e faptul că femeia decedată era profesoară la școala din sat, și a fost ucisă în accident chiar de ziua profesională.


Iar în data de 6 octombrie, tot în raionul Cahul, doar că de această dată în satul Larga Nouă, un microbuz cu 17 pasageri la bord s-a răsturnat într-un șanț. Preliminar, accidentul s-a produs din cauza ceții dense, iar în urma impactului, șapte persoane au fost transportate la spital cu traumatisme grave și medii.


O altă tragedie a avut loc și în centrul țării, în apropierea localității Peresecina din raionul Orhei. Acolo, o șoferiță în vârstă de 63 de ani ar fi pierdut controlul volanului într-o curbă periculoasă, iar în rezultat, a ajuns cu mașina pe contrasens, unde s-a tamponat cu un alt automobil, condus de un bărbat de 59 de ani.  Din nefericire, în urma coliziunii, șoferița de 63 de ani a decedat la fața locului. Iar o pasageră din celălalt automobil, în vârstă de 53 de ani a fost dusă la spital.

Iar în nordul țării, doi tineri au decedat în urma unor accidente nocturne de motocicletă. În unul dintre cazuri, produs în satul Scăieni din raionul Dondușeni, un adolescent de 18 ani a murit după ce motocicleta pe care se afla ca pasager s-a tamponat mai întâi într-o bordură, după care în două indicatoare rutiere. Vehiculul pe două roți era condus de un tânăr de 21 de ani, care a ajuns pe patul de spital.


Testul alcoolscopic efectuat a arătat un rezultat de 0,57 mg/l de vapori de alcool în aerul expirat.


Iar în localitatea Corjeuți din raionul Briceni un tânăr de 23 de ani ar fi fost spulberat mortal chiar pe trecerea de pietoni de o motocicletă condusă de un adolescent de 19 de ani. Preliminar, acesta se deplasa cu viteză excesivă și nu ar fi reușit să evite impactul. În rezultat, pietonul a decedat pe loc, iar motociclistul a fost transportat la spital cu mai multe traumatisme.

Citește mai departe

topul săptămânii