Rețele de socializare

Moldova

Bani și relații extraconjugale: Cum și de ce o femeie, ajutată de nașul său, a scăpat și de soț și de pedeapsă

Femeia care și-a otrăvit acum 15 ani soțul, în timp ce se aflau la mare, și nașul acestora, care a ajutat-o să ascundă urmele infracțiunii, au scăpat de pedeapsă.

Publicat

La 31 ianuarie 2018, Judecătoria Chișinău a decis că procesul penal în privința celor doi, care la câțiva ani de la săvârșirea crimei s-au și căsătorit, să înceteze în legătură cu expirarea termenului de prescripție. Autorii crimei au fost doar obligați să achite prejudicii morale familiei bărbatului ucis, 500 de mii de lei femeia și 100 de mii nașul său, dar și cheltuielile judiciare de peste 15 mii de lei. Totodată, femeia a fost obligată să achite și prejudiciu material de 34 de mii de dolari, banii munciți de victimă peste hotare și care ar fi fost și motivul crimei.

Detaliile acestei crime, ca și decizia magistraților sunt uluitoare.

Motivul crimei – bani și conflicte familiale


Crima a fost săvârșită în august 2002, la 7 ani de la căsătoria dintre inculpată și victimă. Potrivit sentinței Judecătoriei Chișinău, motivul omorului ar fi fost conflictele din viața conjugală, dar și faptul că ucigașa a vrut să intre în posesia a 34 mii de dolari SUA, munciți timp de 5 ani de soțul său în Anglia.

Femeia l-a ademenit pe bărbat să meargă în vacanţă la Zatoca, Ucraina, foile de odihnă fiind dăruite de nașul celor doi, cu care femeia ar fi avut o relație încă înainte de căsătoria cu victima.

Cei doi au mers la odihnă împreună cu feciorul lor minor și fratele soțului. La câteva zile după ce au ajuns la destinație, în noaptea de 15-16 august 2002, femeia i-a administrat pe ascuns soțului său în Coca-Cola mai multe pastile cu efect toxic. În rezultat, bărbatul, care la acel moment avea 28 de ani, a decedat intoxicat.


Femeia a povestit în instanță că i-a pus soțului său pastile ca acesta să doarmă liniștit.

Aceasta a mai declarat că a vrut să ia cei 34 mii de dolari, însă nu i-ar fi găsit, suspectând că soțul său i-a pierdut la poker.

Dimineața, femeia l-a sunat pe nașul său, povestindu-i despre crimă, iar acesta a sfătuit-o să ascundă urmele infracțiunii și anume să ardă ambalajele de la pastilele administrate, și să revină în țară.


De asemenea, nașul, care a fost găsit vinovat de favorizarea infracțiunii, a ajutat-o pe femeie să treacă frontiera cu cei doi copii minori, apelând la cunoscuți din serviciul vamal. Bărbatul a mai fost învinuit că nu a comunicat organelor abilitate despre ceea ce a săvârșit fina sa.

Cadavrul victimei a fost adus în țară la începutul lunii septembrie. El fusese găsit în stare de putrefacție la 5 km de la stațiunea de odihnă. Însoțitorii sicriului au refuzat ca acesta să fie transportat la Centrul de Medicină legală din Chișinău pentru expertiză.


Vechimea crimei i-a scăpat de pedeapsă

În 2015, mama tânărului otrăvit a sesizat organele legii din Moldova cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au omorât feciorul. Aceasta s-a adresat atât de târziu, deoarece un proces similar fusese pornit în Ucraina, însă nu obținuse niciun rezultat.

Pentru a descoperi urmele infracțiunii, oamenii legii au interceptat mai multe convorbiri telefonice, descoperind că autoarea crimei ar fi avut relații extraconjugale cu nașul său și că autoritățile din țara vecină nu au pornit niciun proces pe acest caz.

În aprilie 2017, cadavrul a fost deshumat, iar expertizele au arătat că tânărul ar fi fost otrăvit.

Ucigașa și nașul său au fost judecați în baza Codului penal din 1961, în vigoare la momentul săvârşirii omorului. Acesta prevede că persoana nu poate fi trasă la răspundere penală, dacă din ziua săvârşirii infracţiunii au trecut 15 ani.

Femeia a fost găsită vinovată de omor premeditat cu circumstanțe agravante, săvârșit în interes acaparator, iar nașul său de favorizarea dinainte nepromisă a infracţiunii excepţional de grave.

Ambii și-au recunoscut vina și s-au căit sincer, astfel procesul penal în privința lor a încetat, ei fiind eliberați imediat din sala de judecată.

La câțiva ani de la săvârșirea crimei, inculpata s-a căsătorit cu nașul său, declarând în instanță că a făcut acest lucru pentru că bărbatul avea cetățenie română, pe care vroia s-o obțină și ea și copilul său, pentru a putea pleca peste hotare.

Rudele victimei cred însă că relația celor doi a început încă înainte de căsătoria inculpatei cu victima, iar băiatul celor doi este, de fapt, fiul nașului.

CRIMEMOLDOVA.MD

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii