Moldova
Bani și relații extraconjugale: Cum și de ce o femeie, ajutată de nașul său, a scăpat și de soț și de pedeapsă
Femeia care și-a otrăvit acum 15 ani soțul, în timp ce se aflau la mare, și nașul acestora, care a ajutat-o să ascundă urmele infracțiunii, au scăpat de pedeapsă.

La 31 ianuarie 2018, Judecătoria Chișinău a decis că procesul penal în privința celor doi, care la câțiva ani de la săvârșirea crimei s-au și căsătorit, să înceteze în legătură cu expirarea termenului de prescripție. Autorii crimei au fost doar obligați să achite prejudicii morale familiei bărbatului ucis, 500 de mii de lei femeia și 100 de mii nașul său, dar și cheltuielile judiciare de peste 15 mii de lei. Totodată, femeia a fost obligată să achite și prejudiciu material de 34 de mii de dolari, banii munciți de victimă peste hotare și care ar fi fost și motivul crimei.
Detaliile acestei crime, ca și decizia magistraților sunt uluitoare.
Motivul crimei – bani și conflicte familiale
Crima a fost săvârșită în august 2002, la 7 ani de la căsătoria dintre inculpată și victimă. Potrivit sentinței Judecătoriei Chișinău, motivul omorului ar fi fost conflictele din viața conjugală, dar și faptul că ucigașa a vrut să intre în posesia a 34 mii de dolari SUA, munciți timp de 5 ani de soțul său în Anglia.
Femeia l-a ademenit pe bărbat să meargă în vacanţă la Zatoca, Ucraina, foile de odihnă fiind dăruite de nașul celor doi, cu care femeia ar fi avut o relație încă înainte de căsătoria cu victima.
Cei doi au mers la odihnă împreună cu feciorul lor minor și fratele soțului. La câteva zile după ce au ajuns la destinație, în noaptea de 15-16 august 2002, femeia i-a administrat pe ascuns soțului său în Coca-Cola mai multe pastile cu efect toxic. În rezultat, bărbatul, care la acel moment avea 28 de ani, a decedat intoxicat.
Femeia a povestit în instanță că i-a pus soțului său pastile ca acesta să doarmă liniștit.
Aceasta a mai declarat că a vrut să ia cei 34 mii de dolari, însă nu i-ar fi găsit, suspectând că soțul său i-a pierdut la poker.
Dimineața, femeia l-a sunat pe nașul său, povestindu-i despre crimă, iar acesta a sfătuit-o să ascundă urmele infracțiunii și anume să ardă ambalajele de la pastilele administrate, și să revină în țară.
De asemenea, nașul, care a fost găsit vinovat de favorizarea infracțiunii, a ajutat-o pe femeie să treacă frontiera cu cei doi copii minori, apelând la cunoscuți din serviciul vamal. Bărbatul a mai fost învinuit că nu a comunicat organelor abilitate despre ceea ce a săvârșit fina sa.
Cadavrul victimei a fost adus în țară la începutul lunii septembrie. El fusese găsit în stare de putrefacție la 5 km de la stațiunea de odihnă. Însoțitorii sicriului au refuzat ca acesta să fie transportat la Centrul de Medicină legală din Chișinău pentru expertiză.
Vechimea crimei i-a scăpat de pedeapsă
În 2015, mama tânărului otrăvit a sesizat organele legii din Moldova cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au omorât feciorul. Aceasta s-a adresat atât de târziu, deoarece un proces similar fusese pornit în Ucraina, însă nu obținuse niciun rezultat.
Pentru a descoperi urmele infracțiunii, oamenii legii au interceptat mai multe convorbiri telefonice, descoperind că autoarea crimei ar fi avut relații extraconjugale cu nașul său și că autoritățile din țara vecină nu au pornit niciun proces pe acest caz.
În aprilie 2017, cadavrul a fost deshumat, iar expertizele au arătat că tânărul ar fi fost otrăvit.
Ucigașa și nașul său au fost judecați în baza Codului penal din 1961, în vigoare la momentul săvârşirii omorului. Acesta prevede că persoana nu poate fi trasă la răspundere penală, dacă din ziua săvârşirii infracţiunii au trecut 15 ani.
Femeia a fost găsită vinovată de omor premeditat cu circumstanțe agravante, săvârșit în interes acaparator, iar nașul său de favorizarea dinainte nepromisă a infracţiunii excepţional de grave.
Ambii și-au recunoscut vina și s-au căit sincer, astfel procesul penal în privința lor a încetat, ei fiind eliberați imediat din sala de judecată.
La câțiva ani de la săvârșirea crimei, inculpata s-a căsătorit cu nașul său, declarând în instanță că a făcut acest lucru pentru că bărbatul avea cetățenie română, pe care vroia s-o obțină și ea și copilul său, pentru a putea pleca peste hotare.
Rudele victimei cred însă că relația celor doi a început încă înainte de căsătoria inculpatei cu victima, iar băiatul celor doi este, de fapt, fiul nașului.
Moldova
/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.
O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.
Moldova
/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.
Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.
Moldova
/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.
Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.
-
Moldova4 zile în urmă
Microbuz școlar, implicat în accident. O elevă a avut nevoie de ajutor medical.
-
Moldova3 zile în urmă
Tragedie de nedescris, la Ialoveni. Un tânăr a decedat subit, după ce s-a tamponat cu motocicleta într-un copac.
-
Moldova2 zile în urmă
/VIDEO/ Visau să ajungă în Uniunea Europeană. Patru femei din Camerun, prinse în timp ce încercau să treacă ilegal hotarul.
-
Moldova2 zile în urmă
Descoperire macabră, la Vadul lui Vodă. Patru persoane decedate au fost depistate într-o locuință.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Viteza poate ucide. O șoferiță a fost grav rănită în urma unui accident înfiorător.
-
Moldova5 zile în urmă
Ambulanță tamponată, la Sîngerei. O minoră, pasageră în mașina implicată în accident, a ajuns la spital.
-
Moldova3 zile în urmă
/VIDEO/ Speluncă, la Ciocana. Un bărbat este cercetat pentru organizarea unui loc rău famat, unde se consumau droguri.
-
Moldova3 zile în urmă
/VIDEO/ Le-au făcut o „vizită” inopinată. Oamenii legii au descins cu percheziții în penitenciarul din Leova.