Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Verificări inopinate în sudul țării. Aproape 20 de pescari sancționați de inspectorii mediului

Grupul operativ al Direcției control resurse cinegetice și piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) a desfășurat o serie de acțiuni de combatere a braconajului piscicol și depistare a încălcărilor legislației privind protecția mediului în raioanele de centru, sud și sud-estul Republicii Moldova.

Publicat

În urma inspecțiilor efectuate, inspectorii de mediu au întocmit 19 procese-verbale contravenționale, aplicând amenzi în valoare totală de 11.400,0 lei. De asemenea, au fost identificate prejudicii cauzate mediului în sumă de 27.036,0 lei, calculată de către agenții constatatori ai IPM și înaintată în vederea recuperării.

Pe lângă acestea, au fost confiscate mai multe echipamente și unelte folosite ilegal în activitățile de pescuit, precum un năvod, o fatcă, un ecran, o undiță de fund și douăzeci și trei de plase din fibre sintetice, având o lungime totală de 1,7 km.

Un caz semnificativ s-a produs între doi locuitori din satul Ciobruciu, raionul Ștefan Vodă, care au fost depistați în flagrant delict în timp ce pescuiau ilegal în canalul ameliorativ, care face parte din zona reproductivă a afluentului râului Nistru.


Aceștia au fost înregistrați și documentați de către inspectorii de mediu, fiind găsiți în posesia a 6,0 kg de pești de specii precum crap, caras argintiu și plătică, în perioada de prohibiție.

Această acțiune ilegală a cauzat un prejudiciu în valoare de 13.420,0 lei resurselor biologice acvatice. Conform articolului 114 alin. (1) al Codului contravențional, ambele persoane au fost sancționate cu amenzi maxime de 600,0 lei, iar echipamentele interzise au fost confiscate.

În timpul unei inspecții a lacului Beleu, situat în rezervația științifică a Prutului de Jos, inspectorii de mediu și angajații poliției de frontieră din sectorul Brânza au reușit să ridice 15 plase de pescuit ilegal, prin care aproximativ 45 kg de pești de diverse specii au fost eliberați în mediul acvatic natural.


Lacul Beleu este situat pe cursul inferior al râului Prut. Suprafața medie a oglinzii lacului este de 9.5 km², Beleul fiind unul din cele mai mari lacuri naturale din Republica Moldova. Volumul de apă e de 8,39 mln/m3. După provenență, lacul Beleu este un relict al limanelor Dunării formate acum 5-6 mii ani și a fost, în acest caz, colmatat de aluviunile Prutului. Lungimea lacului este de 5 km, lățimea – 2km, adîncimea medie 0,5-1,5 m, adîncimea maximă fiind de 2,5 m.

Nivelul apei din lac depinde în mare măsură de nivelul apei din Dunăre și din Prut. În Beleu se întâlnesc peste 20 de specii de pești, inclusiv plătica-de-Dunăre, bibanul-soare, țigănușul-bătrân, crapul, șalăul, văduvița.


Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii