Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Agresivitatea între adolesсenți, la ordinea zilei. Psihologul Angela Nicolaou: Uneori ei folosesc comportamentele agresive pentru că se simt neglijaţi

Agresivitatea în rândul adolescenților este o problemă care se acutizează pe zi ce trece. Fenomenul de bullying este tot mai prezent în școli, în cercurile de prieteni și chiar între adolescenți ce nu se cunosc între ei. În această săptămână am fost martori la două incidente în care minorii pur și simplu își snopeau oponenții, fără milă și fără a se gândi la consecințe.

Publicat

Am discutat acest aspect cu psihologul Angela Nicolaou și am aflat că uneori adolescenții folosesc comportamentele agresive pentru a câştiga o identitate proprie, alteori, se simt pur şi simplu neglijaţi. În general, adolescenții agresivi trăiesc într-un mediu social caracterizat prin conflicte, neglijare şi abuz; de multe ori, agresivitatea copiilor este cauza conflictelor în familie.

Experții spun că nu doar neglijarea de către părinți poate trezi agresivitatea în copii, ci și hiper-grija. Verificarea la minut, controlul telefonului și privarea de o viață personală, de asemenea, poate să provoace agresiune. O altă cauză ar putea fi și temperamentul copilului.

Printre cauzele agresivității sunt și statutul social al adolescenților. Cei din familii mai modeste ar vrea într-un astfel de mod să inducă respectul și frica din partea colegilor sau a prietenilor. Dar și statutul social înalt poate provoca astfel de comportament, adolescenții încercând să-și demonstreze superioritatea. Un alt aspect îngrijorător este și faptul că minorii obișnuiesc să filmeze aceste scene de groază și să plaseze imaginile pe rețelele de socializare.


Totuși agresivitatea copiilor nu trebuie încadrată în normă, spune psihologul, deoarece aceasta este de fapt o deviere. Un copil sănătos din punct de vedere psihic trebuie să vadă această limită a acțiunilor pe care și le poate permite și pe care nu. Nu trebuie să-i trecem cu vederea însă nici victimele acestor adolescenți. Deseori, minorii care se lasă bătuți sau umiliți de către colegi sau prieteni, de asemenea suferă de complexe și devieri comportamentale.

Pentru a preveni asemenea situații, părinții și profesorii trebuie să țină situația sub control încă din copilărie, iar atunci când observă schimbări în comportament să acționeze imediat, să afle cauzele și să încerce prin discuții să aplaneze situația. În familie, în general trebuie să existe o relație de prietenie dintre copii și părinți pentru ca, atunci când minorii ajung în perioada pubertarului să nu caute această afecțiune afară, în stradă, întrucât ar putea ajunge într-un mediu nociv.

Statistica arată că în Republica Moldova, 86,8% dintre elevii claselor a VI-a – XII-a sunt afectați de bullying, iar cea mai alarmantă situație se atestă în instituțiile de învățământ din Chișinău, unde fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen.


Ediție TV

Rezultatele operațiunii „Motociclistul” la Orhei: Opt bărbați au fost documentați, jumătate fiind băuți la ghidon

Operațiunea „Motociclistul” dă primele roade. În primele cinci zile de când polițiștii sunt cu ochii pe motocicliști, doar în raionul Orhei, documentați au fost opt bărbați, majoritatea pentru că se aflau în stare de ebrietate.

Publicat

Printre ei se numără și doi bărbați de 25 și, respectiv 69 de ani, care conduceau motocultoare în satul Susleni. Aceștia aveau concentrații de alcool în de 0,66 și, respectiv, 1,46 mg/l de alcool în aerul expirat.

Alți cinci motocicliști au fost prinși tot pe teritoriul raionul Orhei ghidând vehiculele deși nu dețineau permise de conducere. Mai mult, unul dintre ei era și băut, având o concentrație de alcool de 0.76 mg/l de alcool în aerul expirat.

În aceeași perioadă a fost identificat și un bărbat de 39 de ani care conducea un ATV fără a deține permis de conducere și având o concentrație de 0,79 mg/l alcool în aerul expirat. Toate vehiculele au fost ridicate și duse la parcarea specială, iar bărbații riscă dosare penale.


Menționăm că operațiunea „Motociclistul” a început pe 8 aprilie și va dura până pe 31 octombrie, având drept scop îmbunătățirea nivelului de disciplină rutieră a conducătorilor de motociclete și motorete.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

Un minor de 14 ani a fost îmbătat intenționat de un tânăr, care transmitea totul în direct pe o rețea socială: Ce riscă „bloggerul”

Strigător la cer. Un minor de 14 ani a fost îmbătat intenționat de un tânăr, care transmitea totul în direct pe o rețea socială.

Publicat

Totul a avut loc în noaptea de 8 aprilie, după ora 01.00, într-un sat din raionul Rîșcani. Despre cele întâmplate ne-au relatat urmăritori ai individului. Oamenii au scris la adresa redacției noastre cu scopul de a identifica și pedepsi bărbatul care de dragul like-urilor își bătea joc de copil.

Contactat pentru mai multe detalii, șefa secției Comunicare și Protocol de la IGP, Diana Fetco, ne-a declarat că oamenii legii au fost sesizați chiar în acea noapte despre cele întâmplate, iar la fața locului au intervenit oamenii legii. Aceștia au constatat că minorul are vârsta de 14 ani, iar cel care-i turna alcool are 25 de ani. La fața locului au fost chemați și medicii cu ambulanța care i-au oferit primul ajutor medical copilului, după care l-au predat părinților.

Despre caz a fost sesizată și Autoritatea Publică Locală, iar tânărul de 25 de ani a fost citat la poliție pentru audieri. Acesta riscă pedeapsă pentru Atragerea minorului la consumul ilegal de alcool și expunerea lui în această stare în mediul online. Sancțiuni riscă și părinții băiatului de 14 ani pentru neîndeplinirea obligațiilor de întreținere, de educare și de instruire a copilului. Poliția menționează că minorul este educat într-o familie completă unde cresc încă doi copii.



Citește mai departe

Ediție TV

Lemnul din remorca unui camion a luat foc din mers. A fost nevoie de intervenția pompierilor

Momente de panică pentru un șofer de camion. Lemnele pe care le transporta au luat foc chiar în remorcă.

Publicat

Incendiul a izbucnit în după amiaza de 9 aprilie, în apropiere de localitatea Recea din raionul Rîșcani. Potrivit datelor preliminare, șoferul se deplasa pe traseul Briceni-Bălți și la un moment dat a observat cum din remorcă ieșea fum dens. Bărbatul a reușit să oprească vehiculul pe partea dreaptă și să sune la numărul de urgență 112.

La fața locului au intervenit de urgență pompierii și salvatorii, care au luptat cu flăcările timp de mai bine de o oră. Remorca era încărcată cu circa 18 m3 de lemn-bușteni, iar în urma incendiului 10 la sută din încărcătură, adică aproape 2 metri cubi de lemn au fost distruși de foc.

Din fericire, flăcările nu au provocat victime, cauzând doar pagube materiale. Nu se cunoaște deocamdată cauza exactă a izbucnirii incendiului, circumstanțele urmând a fi stabilite de către specialiști.


În ultimele 24 de ore, pompierii și salvatorii au intervenit în 50 situații de risc.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii