Rețele de socializare

Diaspora

Un moldovean şi o româncă au reuşit „jaful anului“ în Italia. Victima câştigase premiul cel mare la loto

Un cetăţean din Republica Moldova şi o româncă sunt în prim-planul „jafului anului” din Italia. Cei doi au furat o avere constând în lingouri de aur, de la un italian care câştigase premiul cel mare la loterie.

Publicat

Moldoveanul a fost prins duminică, 28 mai, la numai câteva ore după jaf.

Presa italiană menţionează că hoţul făcea parte dintr-o bandă şi că nu era la prima ispravă. În jaf a fost implicată şi o româncă.

La Reppublica scrie că românca a fost complice la jaful din Torre Pellice. Femeia cunoştea victimele şi le-a dat toate detaliile infractorilor, povestindu-le că victima câştigase un premiu important la loto, în 2021. Bazându-se pe informaţiile primite de la ea, hoţii au acţionat ca la carte.


În jurul orei 1 noaptea, când victima se afla în grădina vilei împreună cu partenera sa, infractorii au dat atacul. Cu chipurile acoperite de cagule şi cu mănuşi de latex, ei au acţionat aproape perfect. Au stat la pândă şi au aşteptat ca milionarul şi partenera lui să se întoarcă de la cină şi i-au surprins în grădina vilei. După ce i-au imobilizat, tâlharii i-au dus în casă şi i-au obligat să le dezvăluie locul în care îşi ţineau lingourile de aur şi banii. Nu s-au mulţumit însă doar cu atât.

Înainte să plece, infractorii au luat şi bijuteriile cuplului şi o sticlă de şampanie scumpă, apoi s-au făcut nevăzuţi. Şi totuşi, deşi victima avea serioase îndoilei că hoţii vor fi prinşi, poliţiştii au reuşit să o facă. „Unul dintre ei avea o armă, nu erau italieni, iar după cum vorbeau păreau mi s-a părut că aveau un accent românesc”, a fost primul indiciu dat de victimă.

În pofida faptului că hoţii au încercat să-şi acopere urmele, până la urmă ei s-au dat de gol. Primul care a fost prins a fost cetăţeanul moldovean, care a încercat să vândă o parte din lingourile furate.


Anchetatorii au descoperit că bărbatul de 40 de ani avea un cazier bogat, iar acum va trebui să dea explicaţii pentru ultimul jaf. Dacă va fi găsit vinovat în urma procesului care va urma, cetăţeanul moldovean îşi va petrece următorii ani în spatele gratiilor.


Diaspora

CNA despre perchezițiile la primăria Codru: Șapte persoane reținute și mai mulți bănuiți de eliberarea, contra mită, a actelor pentru construcții în capitală

O schemă de corupție a fost deconspirată de ofițerii CNA și Procuratura anticorupție la Primăria orășelului Codru din municipiul Chișinău. Angajați ai Primăriei, agenți economici și zeci de beneficiari au ajuns în vizorul CNA și al procurorilor, după ce au fost documentați mai multe luni într-un dosar de trafic de influență.

Publicat

Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate și ar fi fost implicați în perfectarea de acte permisive pentru diferite construcții din capitală, pentru favorizarea intereselor unor companii și pentru mituirea unor funcționari ai Primăriei or. Codru.

Potrivit datelor anchetei, organizatorul schemei ar fi unul dintre consilierii locali ai Primăriei or. Codru care și-ar fi luat angajamentul de a influența factori de decizie ai primăriei, responsabili de perfectarea autorizațiilor de construcție, planurilor de urbanism și altor acte permisive. Acesta ar fi acționat în interesul mai multor companii și persoane fizice, iar în schimbul unor sume de bani, ar fi reușit să influențeze pozitiv deciziile funcționarilor. Ca rezultat, companiile favorizate ar fi primit actele necesare pentru construcția unor clădiri multietajate în zone rezidențiale din Chișinău.

În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că factorii de decizie din cadrul Primăriei și Consiliului local al or. Codru ar fi primit sistematic mijloace bănești, în sumă de mii de euro, pentru a elibera actele necesare și pentru a emite decizii în favoarea mai multor persoane fizice și reprezentanți ai agenților economici. Astfel, au fost constate episoade de extorcare și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de urbanism, organizarea votării unor proiecte investiționale, dar și cazuri de falsificare a proceselor-verbale de recepție a lucrărilor de construcție a trei bunuri imobile.


În această dimineață, ofițerii și procurorii anticorupție au operat 35 de percheziții care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele mai multor figuranți pe dosar, printre care primarul, arhitectul șef, inginerul cadastral al Primăriei Codru, reprezentanții agenților economici, dar și beneficiari ai schemei. De la fața locului, au fost ridicate mijloace de probă relevante pentru caz. Șapte persoane au fost reținute și plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore și sunt cercetate pentru trafic de influență. Este vorba despre doi consilieri locali, arhitectul-șef, secretarul Consiliului și directorii a două companii de construcții și o persoană fizică (beneficiar).

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

echipa.md


Citește mai departe

Diaspora

O moldoveancă din Italia a fost bătută de soț cu ciocanul în cap. Bărbatul a fugit şi s-a spânzurat într-o cabană

Tragedie în dimineața de 20 iunie, în localitatea italiană Filottrano.

Publicat

Un bărbat şi-a pus capăt zilelor după o ceartă cu soţia pe care o bătuse înainte în cap cu un ciocan. Femeia era originară din Republica Moldova, dar se stabilise de ceva timp în Italia, scrie Observatornews.ro.

Totul s-a întâmplat în jurul orei locale 6:30 într-o casă din Via Santa Maria. Potrivit unei reconstituiri realizate de carabinieri, femeia, o moldoveancă în vârstă de 51 de ani a fost lovită în repetate rânduri în cap de soţ, care s-a folosit pentru a o ataca de un ciocan din cauciuc, folosit adesea de muncitori pentru a bate gresia sau faianţa.

Femeia a reuşit să scape din ghiarele soţului agresiv şi a ieşit în stradă, acolo unde a fost văzută de câţiva trecători. Martorii au ajutat-o şi au sunat la 112 pentru a cere ajutorul poliţiştilor. Femeia era rănită grav şi plină de sânge. Medicii s-au deplasat la faţa locului pentru a-i oferi primul ajutor iar în ajutor a fost trimit şi un elicopter de salvare.


Imediat după ce s-au asigurat de starea de sănătate a femeii, poliţiştii au plecat pe urmele soţului, care fugise de acasă pentru a nu fi prins. Bărbatul de 51 de ani a fost găsit spânzurat în cabana firmei la care era angajat. Cu ajutorul unei frânghii, cel care îşi atacase soţia mai înainte s-a legat la gât şi şi-a pus capăt zilelor.

Din primele informații, se pare că bărbatul a încercat să-și ucidă soția, motivul de la care pornise scandalul fiind acela că soţia a cerut să divorţeze.

Deși nu și-a pierdut deloc conștiința, rănile suferite de victimă erau foarte grave, iar personalul medical care a intervenit cu ambulanța la fața locului a solicitat imediat un elicopter medical pentru a transporta-o la spitalul Torrette din Ancona. Medicii de acolo au reușit apoi să o stabilizeze, iar moldoveanca de 51 de ani se află acum în afara oricărui pericol.


Citește mai departe

Diaspora

Italia: Au spart 12 garaje și au furat un „Porche Carrera Cabrio” și alte zeci de bunuri. Un moldovean reținut, iar alți doi suspecți, dați în căutare

Un moldovean a fost reținut în Italia, bănuit de o serie de furturi. Printre cele sustrase este și un Porche Carrera Cabrio.

Publicat

Totul a avut loc în noaptea de 8 spre 9 iunie, în localitatea Pesaro.

În acea noapte un grup de hoți ar fi spart 12 garaje, de unde ar fi furat un automobil decapotabil Porche Carrera Cabrio, precum și mai multe biciclete, haine, încălțăminte și alte bunuri de preț.

Când și-au dat seama că au fost prădați, proprietarii au anunțat poliția, iar oamenii legii au început investigațiile. Ridicând imaginile de pe zeci de camere de supraveghere, au reușit să găsească mașina de lux, parcată lângă o fermă abandonată, în Monteschiantello di Fano.


Forțele de ordine s-au deplasat la fața locului, unde au identificat trei bărbați. Ca să scape de reținere, indivizii i-au luat pe polițiști la bătaie. Doi dintre indivizi la un moment dat au sărit peste geam, reușind să fugă de la fața locului, cel de-al treilea, a fost reținut.

Este vorba despre un cetățean al Republicii Moldova, asupra căruia a fost depistat un buletin românesc fals.

De asemenea, la fața locului au fost depistate o parte din bunurile furate, dar și cheile de la mașina de lux, pe care o furase suspecții.


Prin urmare, vehiculul de model Porche Carrera Cabrio, dar și celelalte bunuri depistate urmează a fi returnate proprietarilor. Moldoveanul a fost plasat în arest preventiv și urmează să compară pe banca acuzaților pentru furt, deținerea unui act falsificat, dar și opunerea rezistenței față de organele de forță.

 


Citește mai departe

topul săptămânii