Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Convorbirile telefonice la volan duc la cazuri tragice: 17 accidente rutiere, soldate cu doi morţi şi 20 de răniţi, în primele cinci luni ale anului

În primele cinci luni ale anului 2021, oamenii legii au prins peste 400 de șoferi care vorbeau sau foloseau telefonul mobil în trafic.

Publicat

Datele statistice ale poliției arată că, din această cauză, s-au produs 17 accidente rutiere, în care două persoane au murit, iar alte 20 au fost rănite, scrie publika.md

”Sunt diferite situații: când vorbesc, când navighează pe internet, când scriu mesaje, dar toate aceste acțiuni până într-un final duc la sustragerea atenției conducătorului auto, fapt care poate genera producerea unui accident rutier”, a declarat şeful secţiei de la INSP, Pavel Apostol.

Unii conducători auto recunosc că încalcă aceste reguli, dar spun că au motive întemeiate să folosească telefonul.


” – Folosesc. Recunosc.
– Și nu vă este frică?
– Îmi e frică.
– Păi de cel îl folosiți?
– Pentru că sunt nevoit uneori. Pot să-l pun în stativul acesta și vorbesc pe speaker.”

”Doar la mâini libere, adică nu-l folosesc în mână. M-a sunat, am bifat, am răspuns și am vorbit.”

” – De ce folosiți telefonul în trafic? Nu vă este frică?
– Foarte. Îmi cer scuze.
– Dar de ce îl folosiți dacă vă este frică?
– Că mii frică.”


Alți șoferi sunt conștienți de riscul mare și spun că sunt responsabili.

”Te sustrage foarte tare. Dar trebuie de străduit fără gadgeturi că-i problemă. Dacă e ceva urgent, pot să spun să revin, dar deconectez sau nu răspund deloc.”

”Nu-l folosesc deloc. Nu încalc regulile. Nu-l folosesc.”


Totuși, tehnologiile moderne ne oferă posibilitatea să discutăm la telefon fără a ne sustrage atenția atunci când suntem la volan.

”- Alo.
– Salut Angelina, ce faci?
– Bună. Sunt la volan, dar putem discuta. Am activat dispozitivul handsfree. Aceasta este singura modalitate prin care putem vorbi fără să ținem telefonul în mână atunci când suntem la volan. Oamenii legii însă recomandă conducătorilor auto să evite discuțiile lungi și să răspundă doar în cazuri de urgență.”


Conducătorii auto care folosesc telefonul mobil în trafic riscă 600 de lei amendă și 3 puncte de penalizare. Potrivit datelor INSP, în 2020 s-au produs peste 60 de accidente rutiere din această cauză. În consecință, șapte persoane au decedat, iar alte 64 au fost rănite.

 

Advertisement

Moldova

/FOTO/ Un polițist de frontieră ucrainean a luat mită de 1000 de dolari pentru a facilita trecerea contrabandei peste graniță

Acesta a fost reținut în ziua de 16 iunie în satul Starokazachye, Districtul Belgorod-Dnestrovsky.

Publicat

Bărbatul ar fi cerut și primit de la un conațional un beneficiu ilegal în sumă de 1000 de dolari SUA pentru asistență în trecere ilegală a pieselor auto peste granița de stat a Ucrainei din Republica Moldova la Ucraina.
Procedurile penale au fost inițiate în conformitate cu informațiile personalului Serviciului de frontieră de stat al Serviciului de poliție de frontieră de stat din țara vecină în conformitate cu partea 3 a art. 368 din Codul penal al Ucrainei „Acceptarea unei oferte, promisiunea sau primirea unui beneficiu ilegal de către un funcționar”.

Sancțiunea articolului prevede pedeapsa sub formă de închisoare pe o perioadă de la cinci până la zece ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a se angaja în anumite activități timp de până la trei ani cu confiscarea bunurilor.

Continuă acțiunile urgente de investigație.
 

Citește mai departe

Moldova

Caz la Dubăsari: Un bărbat beat a mușcat o femeie de umăr

O femeie de 43 de ani din raionul Dubăsari s-a adresat oamenilor legii, spunând că pe data de 13 iunie ea și părinții ei au fost amenințați de către un bărbat beat.

Publicat

Totul s-a întâmplat în localitatea Comisarovca Nouă, transmite Știri.md.

Femeia a povestit că a chemat la casa părinților un cunoscut pentru a o ajuta cu niște treburi casnice. La început totul era în regulă, iar în timpul mesei bărbatul a mai consumat vin.

Astfel, individul i-a cerut femeii plata pentru munca sa, deși aceasta nu era dusă până la capăt. Proprietarii au decis să-i plătească doar jumătate din suma convenită, ceea ce l-a nemulțumit pe bărbat.


Între aceștia s-a iscat o dezbatere, iar bărbatul a început să-i insulte și să-i amenințe.

La un moment dat, acesta s-a năpustit asupra femeii și a mușcat-o de câteva ori de umăr. Mai mult, acesta a luat un cuțit de bucătărie și a început a-i amenința.

Proprietarii au reușit până la urmă să-l calmeze, spunându-i că-l voi plăti a doua zi dimineața. Când agresorul a adormit, femeia a chemat oamenii legii.


Pe acest caz se desfășoară o anchetă, iar bărbatul riscă să răspundă penal pentru acțiunile sale.

Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ Contrabandă cu erbicide și țigări eșuată la granița dintre Ucraina și Moldova

Un militar ucrainean a fost reținut pentru luare de mită.

Publicat

Inspectorul serviciului de frontieră din Ucraina, a primit de la un conațional mită în valoare de 1.500 USD pentru facilitarea circulației ilegale a mărfurilor precum erbicide și produse din tutun de la frontiera ucraineană-moldovenească la secțiunea departamentul de servicii de frontieră Chelmenți al detașamentului de frontieră Cernăuți.

Activitățile au fost desfășurate de un grup interdepartamental comun ale structurilor de stat din Ucraina.

Investigațiile pe caz continuă.Citește mai departe

topul săptămânii