Rețele de socializare

Moldova

Un nou tip de escrocherie la vânzarea maşinilor în Moldova: procură şi înmatriculare nu fac

În Moldova au început a se intensifica un nou tip de anunţuri de vânzare auto, ce aduc riscuri imense cumpărătorilor şi cel mai probabil nu constituie decât o nouă formă de escrocherie.

Publicat

Aşadar, am considerat de importanţă majoră să intrăm în esenţa riscurilor pe care le aduce această nouă formă de posibilă înşelăciune, pentru a fi cât mai informaţi cu toţii şi a nu cădea în plasa acestor riscuri.Aşadar, în ce constă specificul? Se plasează anunţuri preponderent cu maşini mari şi luxoase, nu foarte vechi, care ar valora în mod normal mai mulţi bani. De obicei numerele de înmatriculare sunt din Republica Moldova, dar şterse literele şi cifrele de pe ele (probabil sunt imagini preluate de pe alte anunţuri mai vechi, oneste). Sunt şi cazuri cu maşini cu numere de înmatriculare străine puse sau unde acestea nu se văd deloc, transmite Piataatuto.MD

Care e povestea capcană?

Povestea capcană care diferenţiază aceste anunţuri este faptul că proprietarul maşinii ar fi peste hotarele Moldovei, blocat pe undeva din cauza pandemiei, şi e în imposibilitate de a veni în ţară. Respectiv, urmează un soi de avertizare — că procură şi înmatriculare nu fac / nu facem.Unii chiar se propun să facă un certificat de înmatriculare cu rol de mandat. Bineînţeles, toată povestea e însoţită de un preţ simţitor mai mic al maşinii expuse la vânzare cam la 50% din valoarea ei reală, cu explicaţia că tocmai de atâta preţul e mai mic, că nu se face procură şi înmatriculare acum, dar se va face cândva, în viitor.


De ce povestea e absurdă dacă intri în detalii

În primul rând pentru că asta nu e vânzare, de facto, când cineva care nu deţine automobilul sau o împuternicire de a reprezenta proprietarul încearcă să-ţi ia banii pentru ceva ce nu-ţi oferă, de fapt. Pentru că după aşa-numita tranzacţie, maşina rămâne în continuare în proprietatea vechiului deţinător. Nici mandatul nu ajută, or, el poate fi oricând anulat de proprietar.Dar cea mai absurdă parte e cea în care proprietarul ar fi blocat undeva de pandemie şi din cauza asta e gata să dea o maşină la jumătate de preţ. Există o soluţie simplă — procură făcută la ambasada Moldovei în ţara în care acesta ar fi blocat. Acum există şi formule electronice de a semna acte şi împuterniciri. S-ar putea foarte uşor face o împuternicire legală, adevărată, care ar fi trimisă prin poştă sau curierat rapid, şi cel care pretinde că vinde maşina aici ar avea tot dreptul legal să vândă maşina în numele proprietarului, cu înmatriculare pe numele cumpărătorului şi tot ce e corect să se facă.

Oricine ar fi gata să cheltuie 100-200 euro pentru a perfecta şi expedia rapid aceste acte, ca să nu piardă jumătate din preţul unei maşini relativ scumpe, nu-i aşa?


Ce riscuri poate avea cumpărătorul?

Scenariile pot fi multe şi aici vorbim mai mult din presupunere, dar dacă cineva ştie deja cazuri reale de oameni înşelaţi, expediaţi-ne informaţii. Noi ne vom baza pe partea juridică şi riscurile care pot veni din cauza acestei pseudo-tranzacţii.Dacă nu există procură, înmatriculare, sau un contract de vânzare-cumpărare — ce dovadă are cumpărătorul pentru presupusa tranzacţie care a avut loc şi banii încasaţi de „vânzător”? Cam nimic! S-ar putea să se propună o recipisă, dar cel mai probabil acolo va fi o semnătură falsă. S-ar putea să ai şi o copie de buletin, dar şi acela nu e neapărat să fie veridic, or, la câte permise false în ultimul timp se reţin la frontiera cu România, de exemplu, e clar că asemenea falsuri există.

Neavând nici o dovadă a cumpărării maşinii — nici măcar nu e sigur că primeşti maşina. Dar s-ar putea şi s-o primeşti pe câteva zile. Iar mai apoi s-ar putea să te pomeneşti că ea e declarată furată şi să ai de dat multe explicaţii, iar despre maşină şi bani va trebui să uiţi cu totul.Sau s-ar putea să te contacteze chiar vânzătorii, cu sugestia să le întorci maşina, dacă nu vrei să figurezi drept hoţ de maşini. Sau, şi mai simplu, hoţii ţi-au înmânat o cheie clonată în momentul când „ţi-au vândut-o”, apoi vin şi ţi-o iau de la scara blocului. Ce-o să facă atunci cumpărătorul — o să sune la poliţie să declare furtul? Furtul unei maşini care nu-i aparţine şi în raport cu care n-are nici un document valabil?


Sunt doar câteva din posibilele scenarii, dar una e clar: e absurd de riscantă o asemenea tranzacţie şi cu certitudine de aproape 100% e vorba de o escrocherie, în plasa căreia ar fi bine să nu cădem nimeni!

Moldova

Drumuri blocate, mașini împotmolite și copaci doborâți: ploi torențiale au făcut ravagii în Chișinău și în mai multe localități

Ploile abundente căzute în dimineața zilei de 18 iulie au provocat haos în trafic și au pus în pericol siguranța cetățenilor din mai multe regiuni ale țării. Străzi inundate, copaci rupți de vânt și localități rămase fără curent – sunt doar câteva dintre efectele condițiilor meteo extreme.

Publicat

În Chișinău, pe strada Calea Ieșilor, un autoturism cu două persoane la bord a rămas blocat într-o zonă inundată. Salvatorii au intervenit prompt și au tractat vehiculul în siguranță. Tot în Capitală, pe strada Aerodromului, un copac doborât de rafalele de vânt atârna amenințător peste liniile electrice. Pompierii au acționat rapid pentru a preveni o posibilă tragedie, defrișând și îndepărtând copacul.

Probleme au fost semnalate și în teritoriu. La intrarea în satul Mereșeni, Hâncești, vântul a pus la pământ un alt copac, care a fost degajat de echipajele IGSU. În satul Drăsliceni, Criuleni, un alt echipaj de intervenție a fost mobilizat pentru a ajuta două persoane rămase blocate cu mașina pe un drum transformat în noroi.


Pe lângă daunele materiale, vremea rea a dus și la deconectarea de la rețeaua electrică a două localități din raionul Anenii Noi – Delacău și Puhăceni, potrivit furnizorilor de energie.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență rămâne în stare de alertă și continuă să monitorizeze atent situația. Autoritățile îndeamnă populația să evite deplasările în zonele afectate și să respecte indicațiile serviciilor de urgență. În caz de pericol, apelați 112.


Citește mai departe

Moldova

Crimă în Chișinău. O profesoară al unui liceu, ucisă cu sânge rece de către fiul său

O femeie a murit, după ce a fost omorâtă de către fiul său.

Publicat

Crima a avut loc ieri-seara într-un apartament din sectorul Rîșcani al capitalei, susțin sursele PulsMedia.MD.

Astfel, victima s-a dovedit a fi o femeie în vârstă de 50 de ani, care activa în calitate de profesoară la „Mihail Kogălniceanu”, din capitală.

Poliția a venit cu detalii în acest caz, declarând că a fost alertată printr-un apel la 112 despre o posibilă crimă comisă într-un apartament.


La fața locului, oamenii legii au găsit ușa încuiată și au fost nevoiți să o deblocheze. În interior, a fost descoperit cadavrul unei femei de 48 de ani, cu semne vizibile de moarte violentă – o lovitură de cuțit în piept, în zona inimii.

Principalul suspect este fiul victimei, în vârstă de 23 de ani. În momentul în care echipele de intervenție se apropiau de apartament, tânărul s-ar fi aruncat de la etajul patru. A supraviețuit căderii, însă a fost transportat de urgență la spital cu multiple traumatisme.

Poliția a inițiat un proces penal pentru omor și investighează toate circumstanțele acestei tragedii.


Citește mai departe

Moldova

Cinci persoane rănite într-un grav accident, la Edineț. Un șofer a ieșit la depășire fără să se asigure

Impact frontal la Edineț, soldat cu cinci persoane rănite. Un șofer a intrat pe contrasens și a provocat un accident grav în apropiere de satul Ruseni.

Publicat

Accidentul s-a produs în această dimineață, în jurul orei 07:50, pe un drum din apropierea satului Ruseni, raionul Edineț. Două automobile s-au ciocnit frontal, iar cinci persoane, cu vârste între 15 și 50 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit Poliției, un bărbat de 47 de ani, aflat la volanul unui automobil Nissan Almera, a ieșit la depășire fără să se asigure și a intrat pe contrasens, izbindu-se violent de un BMW condus de o femeie de 36 de ani. În urma coliziunii, atât șoferul vinovat, cât și pasagerul său – un bărbat de 46 de ani – au fost răniți. De asemenea, șoferița din BMW și doi pasageri ai săi, o fată de 15 ani și un băiat de 18 ani, au suferit traumatisme.


La fața locului au intervenit trei echipe ale Serviciului de Asistență Medicală Urgentă din cadrul SAMU Edineț. Prima ambulanță a ajuns în doar câteva minute și a început trierea victimelor, fiind solicitat sprijin suplimentar din cauza numărului mare de răniți. După stabilizarea parametrilor vitali, toate cele cinci persoane au fost transportate asistat la Spitalul Raional Edineț pentru îngrijiri specializate.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.


Citește mai departe

topul săptămânii