Rețele de socializare

Sociale

Incendiul în satul Tomai

Incendiul a avut loc în satul Tomai. Unde un hambar cu hrană pentru animale a luat foc.

Incendiul a avut loc în după-amiaza zilei de 16 octombrie.

Apelul către serviciul de urgență 112 a fost făcut în după amiaza zilei.


La sosire, pompierii au descoperit că alimentele brute destinate pentru animale au fost înghițite de flăcări.

Datorită intervenției la timp a salvatorilor și a pompierilor din localitatea Tomai și Ceadir-Lunga, focarul a fost localizat cât mai curând posibil, împiedicând răspândirea ulterioară a focului.

Focul a fost localizat, fără a avea cineva de suferit. Cauza incendiului urmează a fi stabilită.

Salvatorii solicită locuitorilor să elibereze spațiul dintre clădiri de frunziș, resturi și deșeuri. Conform recomandărilor la DSE al Găgăuziei,  îmbogățirea campfirei, incinerarea și ambalarea deșeurilor sunt strict interzise.

gagauzinfo.md

Citește mai departe
Advertisement

Sociale

Schemă cu droguri deconspirată de poliție

Ofițerii Direcției Antidrog, cu suportul colegilor de la Centrul de Analiză a Informațiilor a Inspectoratul Național de Investigații, ofițerii de urmărire penală a Direcției de Poliție a mun.

Chișinău și procurorii Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, pe parcursul a 3 luni de zile, au documentat activitatea criminală a unui grup de persoane care au pus în aplicare o schemă infracțională de comercializare a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin aplicații electronice de comunicare.

În rezultatul investigațiilor au fost reținute opt persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani,  locuitori ai municipiului Chișinău și raionului  Căușeni, doi dintre ei  fiind studenți la o instituție de învățământ superior din capitală, doi anterior au fost condamnați pentru furt și conducerea în stare de ebrietate a mijlocului de transport.


Aceștia, au creat o schemă prin care au distribuit rolurile, unii camuflau drogurile în spații cu acces public, alții prin intermediul unei aplicații speciale de comunicare propuneau ofertele. Achitarea pentru droguri se solicita să fie efectuată prin intermediul terminalelor electronice de plată.

Astfel, suspecții  au creat două magazine online unde plasau informații despre tipurile de droguri și prețurile pentru anumite cantități, metodele de achitare și primire a drogurilor. Doar utilizatorii de încredere erau admiși în aceste grupuri închise, fiind limitat accesul persoanelor terțe.

Cumpărătorul primea rechizitele unui cont electronic de plată unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul expedia prin aplicația de comunicare electronică administratorului fotografia cu  bonului fiscal. Apoi, cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia se identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu se vedeau, iar mesajele acestora erau șterse.

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că, în perioada anului 2018, de către acest grup au fost comercializate droguri în sumă de peste 1 300 000 lei, iar în scopul camuflării activității criminale au fost utilizate mai multe conturi bancare precum și portmonee electronice de plată.

În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliul persoanelor reținute, polițiștii au depistat și ridicat mai multe tipuri de droguri, printre care pastile Ecstasy, marijuană, etnobotanice, precum și carduri bancare pe numele diferitor persoane, mijloace bănești, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, cântare electronice, trei arme pneumatice deținute ilegal, dar și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

De asemenea, au fost identificate peste 20 de adrese, locații cu droguri ascunse, iar ca urmare a cercetării la fața locului au fost depistate și ridicate mai multe doze de droguri.

Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, ulterior le-a fost aplicată măsura preventivă sub forma de arest pe un termen de 30 de zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții  riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

echipa.md

 

Citește mai departe

Sociale

Verificările demarate de Poliția Capitalei și echipajele mixte continuă

Conform activităților proactive demarate de Poliția Capitalei la compartimentul prevenirea şi combaterea criminalității, consumul şi traficul de droguri, actele de huliganism, precum şi infracțiunile patrimoniale, polițiștii sectorului Buiucani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău de comun cu angajații Brigăzii de Poliţie cu Destinație Specială ,,Fulger” a IGP au descins verificări în localurile de agrement, baruri, cafenele, cluburi şi magazine alimentare cu regim de activitate prelungit care au o pondere mai ridicată în comiterea delictelor.

Polițiștii au verificat 21 de unități economice, unde s-au dus discuții cu administratorii localurilor de agrement și vizitatorii acestora au fost petrecute discuții în vederea neadmiterii abaterilor de la cadrul normativ legal.
Totodată în cadrul verificărilor, polițiștii au depistat că angajata magazinului alimentar din str. Alba Iulia, a comercializat băuturi alcoolice după orele 22:00, fără eliberarea bonului fiscal. În cadrul documentării forțele de ordine au constatat că cumpărătoarea este minoră de 16 ani.

Cazul dat este examinat prin prisma articolului 286 Codul Contravențional, agentul economic riscă să fie sancționat cu amendă de la 1 500 de lei la 5000 de lei.
Totodată pe strada I. Creangă, bărbat care fiind în stare de ebrietate și dădea dovadă de un comportament neadecvat, observând forțele de ordine a încercat să fugă. Bărbatul a fost reținut de polițiști cu suportul angajaților BPDS “Fulger”, fiind condus la inspectorat pentru documentare.


Individul s-a dovedit a fi locuitor a capitalei, în vârstă de 30 de ani, în privința căruia a fost întocmit proces- verbal în baza art.354 Codul Contravențional.

echipa.md

Citește mai departe

Sociale

Arsenal de muniţii lichidat în raionul Hânceşti

Geniștii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat un arsenal de muniții, descoperit în vecinătatea satului Mingir, raionul Hînceşti.

Potrivit șefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, echipa de deminare a unității a fost solicitată luni, 19 noiembrie, de administrația locală să intervină pe un câmp arabil din apropierea localității, unde un cetățean a descoperit câteva obiecte explozive neidentificate.

Grupul de geniști, condus de plutonierul Eugen Axenti, a cercetat terenul, unde a depistat 66 de bombe de la aruncător, calibru 120 mm.


La finalizarea lucrărilor, militarii au determinat că obiectele explozive erau de producție sovietică şi datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

„Munițiile s-au aflat în sol timp de peste 70 de ani şi prezentau pericol pentru viață. Obiectele au fost preluate şi distruse într-un loc sigur, în condiții de maximă securitate”, a menționat plutonierul Axenti.

De menționat că în cele 11 luni ale anului curent, geniștii Armatei Naționale au dezamorsat 382 de obiecte explozive pe întreg teritoriul țării.

Ministerul Apărării atenționează că în zonele în care există sau se presupune existenta unor muniții, cetățenii sunt rugați să anunțe autoritățile locale.

În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea munițiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață, demontarea focoaselor sau altor componente.

Citește mai departe

topul săptămânii