Rețele de socializare

Moldova

Fost Procuror General deferit justiției pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a dosarului în privința unui fost Procuror General, a patru funcționari din cadrul Procuraturii Generale și a doi agenți economici, aceștia fiind acuzați de depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz de serviciu, cu cauzarea de daune în proporţii considerabile intereselor publice, acțiuni soldate cu urmări grave, infracțiuni prevăzute de 328 alin.(3) lit.b) și d) și art.335 alin (1) din Codul penal.

Publicat

În fapt, demnitarul, în complicitate cu membrii grupului de lucru format în acest scop, a inițiat procedurile de achiziție a unui imobil nefinisat și viciat, pentru dislocarea subdiviziunilor Procuraturii Generale, ignorând constatările și recomandările formulate în raportul de expertiză al Centrului Republican de Cercetări și Reglementări în Construcții „CERCON” în privința acestuia, fără a examina posibilitatea optimizării amplasării subdiviziunilor Procuraturii Generale într-un edificiu deja construit și funcțional.

În plus, contrar concluziilor experţilor, în lipsa documentaţiei de proiect de reconstrucție, reparație și finalizare a lucrărilor, verificate şi autorizate în modul stabilit, fără organizarea unei licitații publice, în lipsa examinării de către ambele părți totale și complete a caracteristicilor acestui bun imobil, inclusiv fără identificarea viciilor fundamentale care afectează potențialul de utilizare a acestuia, a încheiat contract de vânzare-cumpărare a imobilului menționat, la o sumă mai mare decât a fost evaluat conform Raportului de expertiză contabilă.

Ulterior, figurantul, în calitate de ordonator principal de credite al Procuraturii Generale la acel moment, contrar legislației în vigoare, a încheiat un contract de antrepriză cu un agent economic în vederea reconstrucției imobilului procurat,fiind achiziționate servicii și materiale de construcție la un preț majorat față de cel al pieții și executate lucrări în lipsa devizului de cheltuieli.


Drept urmare, pentru procurarea și reconstrucția imobilului, suma achitată de către Procuratura Generală din mijloacele bugetare, în perioada 2006-2009, a constituit 24.103.600 lei., blocul nefiind finalizat nici până astăzi, acestea reprezentând daune materiale în proporții deosebit de mari cauzate bugetului de stat.
Menționăm că, au fost puse sub sechestru bunuri ale învinuiților în valoare de peste 17 milioane lei, iar de către Ministerul Finanțelor a fost înaintată o acțiune civilă în valoare de peste 24 milioane lei, în vederea reparării prejudiciului cauzat.

Figuranții pe dosar nu își recunosc vina, iar dacă instanța îi va găsi vinovați, riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, cu recuperarea cheltuielilor judiciare de peste 28 mii de lei.

PROCURATURA.MD


Ediție TV

Au exploata o femeie cu dizabilități timp de 16 ani: Un bunic, un fiu și un nepot reținuți de polițiștii moldoveni și români

A fost exploatată timp de 16 ani. Polițiștii moldoveni, cu suportul colegilor din România au demascat activitatea a trei bărbați din Nisporeni, bunic, tată și nepot, care au impus începând cu anul 2008 și până în prezent, o femeie cu dizabilități să cerșească în diverse țări.

Publicat

Victima are 43 de ani, și așa cum avea doi copii de crescut, situația materială fiind extremă, bunicul, care are acum 63 de ani, a convins-o să meargă la cerșit în afara Moldovei. De-la lungul anilor, schema a fost preluată de feciorul acestuia, de 42 de ani, iar ulterior – de nepot în vârstă de 21 de ani.

Primul reținut a fost feciorul pe teritoriul județului Suceava din România. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. Ulterior, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni.

Cercetările arată că în toți acești ani victima a fost exploatată în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia.


Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu o pancartă pe care scria: „Oameni buni, ajutați-mă să adun bani pentru protezarea picioarelor.”

Ca să evite investigații pentru trafic de persoane, un membru de familie al bănuiților s-a căsătorit fictiv cu victima. Investigațiile continuă.

 


Citește mai departe

Moldova

Viețile pasagerilor – în pericol! Un șofer de autobuz urban prins băut la volanul vehiculului de rută

Strigător la cer. Un șofer de autobuz urban a fost depistat la volan în stare de ebrietate.

Publicat

S-a întâmplat în data de 23 aprilie, în jurul orei 13.00, pe una din străzile capitalei. Un echipaj de poliție care monitoriza traficul rutier în zonă ar fi observat manevrele periculoase efectuate de șofer în trafic, așa că au oprit autocarul.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 62 de ani, iar în autobuz erau și mai mulți pasageri. Simțind miros de alcool, polițiștii au decis să-l supună pe conducător etilotestului, iar rezultatele au fost de 0.47 mg/l alcool în aerul expirat.

La fața locului a fost chemat în scurt timp un alt șofer, care a transportat pasagerii în siguranță la destinație, iar conducătorul băut s-a ales cu dosar penal. Cazul este documentat de IP Ciocana.



Citește mai departe

Moldova

Psihotrope din Franța ajungeau în pușcăriile din Moldova: Schemă prin care sute de pastile „Subutex” urmau să ajungă în penitenciar

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Botanica, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica, au demascat o schemă de introducere ilegală a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, documentată timp de trei luni.

Publicat

În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că drogurile erau introduse în țară prin intermediul autocarelor de pe ruta Paris-Chișinău, fiind camuflate în coletele transportate din Franța spre Republica Moldova.

Miercuri, 24 aprilie curent, ofițerii de investigație în comun cu agenții de patrulare ai INSP, pe traseul Otaci-Dondușeni, au reținut în flagrant un bărbat de 31 de ani, în timp ce se deplasa cu o Skoda Octavia.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au depistat și ridicat o cantitate mare de pastile de tip „Subutex” în valoare totală de aproximativ 200 000 de lei.


În cadrul documentării s-a stabilit că drogurile urmau a fi introduse ilegal în Penitenciarul nr. 9 „Pruncul” din mun. Chișinău.

Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanelor implicate în activitatea ilicită.


Citește mai departe

topul săptămânii