Rețele de socializare

Moldova

Zeci de telefoane mobile, cartele, alcool şi droguri, introduse ilegal în penitenciarul din Lipcani: fenomenul a ajuns în vizorul procurorilor

Procuratura raionului Briceni a iniţiat o cauză penală pe faptul “transmiterii ilegale a obiectelor interzise persoanelor deţinute” în penitenciarul nr.2 din Lipcani.

Publicat

Procesul penal a fost iniţiat după ce, în cadrul percheziţiilor efectuate pe 14 martie 2018 în mai multe ascunzişuri, dar şi asupra deţinuţilor penitenciarului au fost depistate şi ridicate mai multe obiecte interzise, inclusiv: 34 de telefoane mobile, 10 cartele SIM, 15 acumulatoare şi 41 de încărcătoare pentru telefoane mobile, 47 litri de băutură alcoolică ”basamac”, 16 seturi de cărţi de joc, 103 lei, modem WiFi – 2 bucăţi, 8 căşti pentru telefon mobil, 490 de fişe pentru ”poker”, 50 litri de materie primă pentru prepararea băuturii alcoolice ”braga”, 7 pacheţele cu substanţe susceptibile a fi stupefiante.

Obiectele nepermise au fost transmise deţinuţilor de la Lipcani în mod sistematic, tăinuite fiind de la control, iar procurorii au temeiuri de a bănui că acest lucru a fost posibil cu implicarea angajaţilor Penitenciarului nr.2 Lipcani. În prezent, se efectuează acţiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanţelor cazului, identificării persoanelor implicate şi tragerii lor la răspundere penală. Pentru asemenea acţiuni, legislaţia prevede amendă de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Menţionăm că, recent, pentru acţiuni similare de trasnmitere a obiectelor interzise deţinuţilor din Lipcani, două persoane au fost deja condamnate.


În primul caz, persoana a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni închisoare, cu executare, după ce, în decursul anului trecut a comis trei episoade de transmitere a obiectelor interzise, prin aruncarea coletelor peste edificiul de pază al instituţiei de detenţie, în care se aflau telefoane mobile şi droguri în proporţii mari.

În celălat caz, persoana a fost condamnată la o amendă penală de 25 mii de lei, după ce, în toamna anului trecut, a încercat să-i transmită unui deţinut al penitenciarului un telefon mobil şi droguri, ascunse într-o cratiţă cu brânză.
De asemenea, procurorii au finalizat şi expediat în judecată o cauză penală de învinuire a unui deţinut al Penitenciarului din Lipcani, care pe 18 noiembrie 2017, a manifestat un comportamnet agresiv la cerinţa unui angajat al închisorii de a se linişi, aplicîndu-i unui gardian o lovitură cu pumnul în faţă. Pentru nesupunerea prin violenţă cerinţelor administraţiei, condamnatul riscă pînă la 5 ani închisoare.

De notat că, după intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, a fost exclusă competenţa procurorilor în domeniul monitorizării respectării legislaţiei în activitatea organelor de stat, inclusiv a locurilor de detenţie, aceasta fiind prerogativa exclusivă a organelor de resort, iar în cazul respectiv – al Departamentului Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei. Intervenţia procurorilor are loc doar în cazul apariţiei unor informaţii despre comiterea unor infracţiuni.


PROCURATURA.MD

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Ar fi comandat asasinarea fostului soț. O femeie din Cahul oferea 20.000 de euro ca bărbatul cărui îi jurase cândva iubire „să nu mai fie”

Ar fi comandat asasinarea fostului soț. O femeie de 50 de ani din Cahul riscă ani grei de pușcărie pentru că a încercat să organizeze un omor.

Publicat

Potrivit oamenilor legii, la început de aprilie, suspecta  a început să caute prin diverse metode un executor al planului ei, oferind în schimb 20.000 de euro.

La începutul acestei săptămâni, ea ar fi găsit un asasin, însă, femeia nu știa că de fapt, a dat peste un agent sub acoperire. Conform planului, fostul soț urma să fie otrăvit, iar în acest scop femeia  a transmis executorului un recipient cu substanță toxică.

Totodată, ea l-a informat pe agent privind ora, numărul de înmatriculare al mașinii și itinerarul cu șanse maxime de asasinare a fostului soț.


Pentru ca femeia să nu-și dea seama că este „ajutată” de fapt de un polițist sub acoperire, a fost înscenată moartea fostului soț, iar femeia a fost reținută în flagrant în momentul când transmitea banii executorului.

Bănuita este reținută pe un termen de 72 de ani, iar la ea acasă au fost efectuate percheziții, de unde au fost ridicate înscrisuri de ciornă, bani folosiți la pregătirea omorului, precum și telefoane mobile cu probe ale comiterii infracțiunii. Investigațiile continuă, iar procurorii PCCOCS au cerut judecătoriei Ciocana arestul preventiv al bănuitei.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii