Rețele de socializare

Moldova

Răsturnare de situație! Dosarul carabinierului Vitalie Tătaru, acuzat de omor intenţionat la Elizaveta, reexaminat

Publicat

Răsturnare de situaţie în cazul carabinierului Vitalie Tătaru, acuzat de omorul unui tânăr din satul Elizaveta. Pentru că l-a ameninţat cu moartea pe unchiul victimei, Curtea de Apel Bălţi l-a condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, de trei ori mai mult decât a dictat iniţial Judecătoria Bălţi, scrie Canal2.

Acum Curtea reexaminează dosarul lui Tătaru pentru omor intenţionat.

Între timp, Consiliul Superior al Magistraturii a condamnat public injuriile fostului primar de Bălţi la adresa magistraţilor.


Renato Usatîi i-a ameninţat pe judecători, pentru greşeli de procedură, care au permis eliberarea lui Tătaru, după un an de arest preventiv.
Totuşi, potrivit membrilor CSM, Usatîi are dreptul la liberă exprimare.

„La toţi care au fost implicaţi în acest proces, le-au rămas zile numărate. Eu vreau să vă spun, stimaţi judecători, că eu voi deveni cel mai mare duşman al vostru. Voi sunteţi „bespridelishishi” şi credeţi numai în bancnote şi „kuliok”. Pentru voi, nenorociţilor şi nemernicilor, eu voi fi cel mai mare duşman.”

Renato Usatîi a făcut aceste declaraţii în ziua de 6 iulie 2021, când Curtea de Apel Bălţi a anulat decizia de condamnare a lui Vitalie Tătaru la 17 ani de închisoare, pentru asasinarea tânărului Simion Botnari, şi a trimis dosarul la reexaminare la Judecătoria Bălţi, pe motiv că prima instanţă a schimbat membrii completului de judecată în timpul procesului, ceea ce contravine legii. În consecinţă, s-a reluat examinarea dosarului de la zero, chiar dacă din momentul săvârşirii omorului trecuse aproape un an şi jumătate. Mai mult, inculpatul nu putea fi ţinut în continuare în arest preventiv şi a fost eliberat în noaptea de 22 iulie.


După 18 ore de libertate, timp în care a fost păzit de poliţişti la domiciliu, Vitalie Tataru a ajuns din nou după gratii, aşa cum procurorii au obţinut o sentinţă de condamnare în dosarul pentru ameninţarea cu moartea. Atunci el a fost încătuşat chiar în sala de judecată.

Trei dintre judecătorii care au făcut parte din completul de judecată au depus o sesizare la CSM, prin care au reclamat limbajul folosit de Usatîi şi au cerut să se ia atitudine. În timp ce Inspecţia judiciară a cerut sesizarea organelor de drept în privinţa ameninţărilor lansate de politician, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au declarat inadmisibilă cererea celor trei magistraţi. Chiar dacă a condamnat public limbajul licențios folosit la adresa judecătorilor, CSM a constatat că Renato Usatîi are dreptul la libera exprimare. Informaţia ne-a fost confirmată de preşedintele interimar al instituţiei, Dorel Musteaţă.

Anterior, Procuratura Generală s-a sesizat în cazul magistraţilor care ar fi admis acele încălcări de procedură judiciară, iar procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a înaintat la CSM proceduri disciplinare în privința a opt judecători, care au examinat dosarul lui Vitalie Tataru. Este vorba despre cinci magistraţi de la Judecătoria Bălţi şi trei de la Curtea de Apel Bălţi. Atunci Procuratura Generală anunţa că urmează să fie verificată şi legalitatea acţiunilor procurorilor în cadrul unor proceduri disciplinare. Preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, ne-a spus că nu există o finalitate în privinţa sesizărilor lui Stoianoglo, care continuă să fie examinată de către Inspecţia judiciară. Potrivit ofiţerului de presă al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, în urma verificărilor s-a constatat că judecătorii sunt cei care au dus la tergiversarea acestui dosar. Iar preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, ne-a declarat că CSP nu a înregistrat abateri disciplinare pe numele procurorilor.


Între timp, avocatul familiei victimei ne-a spus că dosarul în care Tătaru este acuzat de omor intenţionat se află abia la etapa de audiere repetată a martorilor la Judecătoria Bălţi. Surse din cadrul sistemului judecătoresc ne-au explicat că, în cazul în care Curtea de Apel Bălţi nu accepta argumentele Procuraturii de circumscripţie Bălţi privind necesitatea înăspririi sentinţei pentru ameninţarea cu moartea, exista riscul ca Vitalie Tătaru să fie pus din nou în libertate la 21 decembrie, când urma să-şi ispăşească pedeapsa de 5 luni de puşcărie, stabilită iniţial de prima instanţă. Potrivit aceloraşi surse, există puţine şanse ca până la sfârşitul anului Judecătoria Bălţi să reuşească să emită o sentinţă repetată de condamnare pentru omor, iar autorităţile nu ar mai fi avut bază legală să-l ţină pe inculpat după gratii. L-am contactat pentru o reacţie în acest sens pe judecătorul de instrucţie responsabil de relaţii cu mass-media din cadrul Judecătoriei Bălţi, Stanislav Sorbalo, iar acesta ne-a spus că nu se poate expune dacă până la finele anului va fi sau nu o sentinţă pentru inculpat.

„La etapa actuală, când dosarul se află în examinare nu pot să mă expun despre acţiunile instanţei de judecată, aşteptăm sentinţa.”


În ceea ce priveşte completul de magistraţi care ar fi admis încălcări de procedură care au permis ulterior eliberarea lui Tătaru, Sorbalo a declarat că hotărârea care îi vizează pe magistraţi va fi examinată în data de 5 noiembrie, în cadrul Colegiului disciplinar al CSM.

„Deja Colegiul disciplinar urmează să se stabilească toate circumstanţele, de către cine a fost modificată componenţa, de câte ori, nu am dreptul acum să vin cu unele calificative.”

Ofiţerul Inspectoratului General de Carabinieri, Vitalie Tătaru, l-a împuşcat mortal pe Simion Botnari, un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălţi. Tragedia s-a produs în noaptea de 13 ianuarie 2020. Victima ar fi încercat să intervină într-un conflict apărut între vărul său şi atacator. Vitalie Tataru şi-a recunoscut anterior vina în comiterea asasinatului, dar s-a declarat nevinovat în dosarul de ameninţare cu moartea a unchiului victimei.

Moldova

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii: A fost recunoscut vinovat de două omoruri și 13 tâlhării

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii, fiind acuzat de două omoruri și 13 tâlhării.

Publicat

Crimele au fost comise încă în perioada anilor 1999-2024, însă acuzatul a reușit timp de 18 ani să se eschiveze de răspundere. Totuși, în toamna anului 2023, acesta a fost reținut, ulterior extrădat din Bulgaria. Potrivit materialelor, tâlhăriile au fost săvârșite asupra băncilor, încasatorilor, contabilității întreprinderilor și instituțiilor și persoanelor fizice. În unul dintre cazuri, învinuitul, împreună cu alți 2 complici, fiind înarmați cu pistoale și topoare au reușit să sustragă 625 de oi de la o fermă.

În cadrul unui alt atac tâlhăresc comis asupra angajaților unei bănci, învinuitul a reușit să obțină 133 519 lei. Prejudiciul total cauzat prin tâlhării se ridică la peste 1.000.000 de lei.

În ceea ce privește omorurile, în unul dintre cazuri acuzatul ar fi împușcat în cap o autoritate criminală din Comrat, din răzbunare.


În cel de-al doilea caz, omorât a fost un șofer de ambulanță de la Comrat, care a opus rezistență în timpul unui atac tâlhăresc asupra personalului din cadrul contabilității Centrului de medicină Urgentă din regiune.

Sentința a fost emisă de Judecătoria Comrat.


Citește mai departe

Moldova

Crimă macabre în raionul Anenii Noi: Un bărbat de 67 de ani și-ar fi ucis fiul, iar apoi ar fi produs o deflagrație în casă

Crimă macabre în raionul Anenii Noi. Un bărbat de 67 de ani și-ar fi ucis fiul, iar apoi ar fi incendiat casa.

Publicat

Totul a avut loc în dimineața de 01 mai, în satul Todirești, iar poliția a fost chemată de către vecinii care ar fi auzit o explozie puternică.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Anenii Noi, Mariana Didenco, la fața locului, oamenii legii au depistat în curtea gospodăriei unde s-a întâmplat totul corpul neînsuflețit al bărbatului de 38 de ani, cu două plăgi.

Preliminar, polițiștii au stabilit că tatăl acestuia, în vârstă de 67 de ani și-ar fi omorât feciorul, după care ar fi produs o deflagrație în locuință.


Suspectul a fost dus la spitalul raional, cu diverse arsuri pe suprafața corpului. Tot poliția anunță că victima se afla la evidența medicului psihiatru și locuia doar împreună cu tatăl.

Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Omorul fetei însărcinate de la Orhei. Noi detalii de la Procuratură: Învinuitul este acuzat inclusiv de viol

Publicat

În cazul de omor de la Orhei al tinerei însărcinate, procurorii au înaintat un nou capăt de acuzare învinuitului. Și anume: violență sexuală cu agravanta de „infracțiune din motive de prejudecată, sau de gen”. Despre acest lucru a anunțat procurorul din Secția Protecția drepturilor copiilor din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Gornea, scrie Deschide.MD.

Potrivit acuzatorului de stat, această nouă învinuire a fost adusă în urma expertizei medico-legale efectuate.

„Cu referire la cazul tragic soldat cu decesul femeii din Orhei, Procuratura vrea să dea asigurări că vor fi întreprinse toate acțiunile de urmărire penală necesare în vederea cercetării sub toate aspectele complete și obiective a circumstanțelor cauzei, colectarea probatoriului în vederea stabilirii vinovăției făptuitorului, tragerea la răspundere penală și aplicarea pedepsei proporționale faptei comise.


În context, în baza rezultatelor expertizei judiciare care au fost efectuate, inclusiv cea medico-legală, va fi completată învinuirea și sub aspectul comiterii infracțiunii de violență sexuală. Or, la moment, presupusul agresor a fost pus sub învinuire în baza infracțiunilor de răpire a persoanei și a omorului intenționat, cu trei agravante: „asupra unei femei gravide”, „comitere cu o deosebită cruzime” și „în scopul ascunderii altei infracțiuni”.

La fel, în rezultatele investigării și acțiunilor de urmărire penală, va fi investigată fapta și sub aspectul stabilirii motivului de gen, respectiv, imputarea unei alte agravante „infracțiuni din motive de prejudecată, sau de gen”. Pentru că acest caz denotă că nu este altceva decât o infracțiune, ce reprezintă violență bazată pe gen, infracțiune comisă asupra unei femei deoarece este femeie și este mai vulnerabilă”, a declarat procurorul în cadrul audierilor desfășurate astăzi la Parlament.

Pe marginea acestui caz, Mariana Gornea a specificat că în cazurile de violență domestică, statul trebuie să vină cu un răspuns prompt. Ea a dat asigurări că Procuratura Generală monitorizează și investighează cazurile de violență în familie.


Amintim, că principalul suspect în cazul Anei-Maria, Gheorghe Cotorobai, a fost anterior învinuit de procurori pentru cauzele de răpire și omorul unei femei gravide. Corpul neînsuflețit al tinerei a fost depistat pe 20 aprilie, într-o fâșie forestieră din extravilanul satului Chițcanii Vechi, Telenești, la 21 de kilometri distanță de domiciliul persoanei arestate. Potrivit informațiilor apărute în presă, tânără a fost torturată, inclusiv supusă violenței sexuale, iar decesul ar fi survenit în urma unui traumatism cranio-cerebral deschis.

Citește mai departe

topul săptămânii