Rețele de socializare

Moldova

Polițiștii au identificat noi membri ai grupării infracționale internaționale specializate în spălare de bani

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului a Inspectoratul Național de Investigații, procurorii Procuraturii Anticorupție, cu suportul și în colaborare cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, au identificat și neutralizat alți patru membri ai grupului infracțional organizat de talie internațională, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari, înșelăciune, fraudă informatică, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor false, care își desfășurau activitatea ilegală infracțională pe teritoriul mai multor state.

Publicat

Cei patru bărbați au vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, doi dintre ei fiind din raionul Strășeni, iar alții doi din regiunea Transnistreană.

Anterior, în luna februarie curent, în cadrul aceleiași cauze penale pornite în iunie 2020, a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova, unul din membrii grupului, care era un bărbat de 48 de ani, locuitor al municipiului Chișinău.

Conturile bancare utilizate de membrii grupării erau deschise în Republica Moldova, România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania și altele, gruparea fiind cunoscută pe piața spălării banilor din Europa.


În perioada anilor 2018-2020, în conturile bancare, deschise pe numele mai multor persoane în entitățile bancare din Republica Moldova au fost identificate tranzacții suspecte, manifestate prin recepționarea în aceste conturi a unor sume impunătoare din conturile din străinătate, care ulterior erau retrase prin intermediul bancomatelor din țările europene.

Astfel, au fost identificați mai mulți membri ai grupului infracțional organizat, care racolau persoane din Republica Moldova convingându-le să-și deschidă pe numele lor, mai multe conturi la diferite bănci din Republica Moldova și din străinătate.

Titularii conturilor erau dintre persoanele fără posibilități financiare iar pentru deschiderea acestora primeau între 50 și 100 de euro, folosind acte de identitate reale sau false, oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.


Astfel, în perioada menționată, pe conturile acestor persoane au fost recepționate mijloace bănești în sumă totală de circa 7 milioane de euro, care ulterior au fost ridicate în numerar, în ziua transferului sau în zilele imediat următoare, de alți membri ai grupului infracțional organizat la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie, etc.

Ulterior, în cadrul unui grup comun de lucru cu autoritățile din România s-a stabilit, că mijloacele bănești parvenite pe conturile bancare deschise în entitățile din Republica Moldova, provin din activități infracționale de înșelăciune și fraude informatice de la victime din statele europene, în special din Spania.

De regulă victimele erau reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor publice sau instituțiilor de interes public. Modalitatea de săvârșire a înșelăciunii și a fraudei informatice era realizată prin inducerea în eroare a angajaților acestor instituții.


Astfel, membrii grupării contactau telefonic reprezentantul instituției și își atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor, iar în cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plățile aferente facturilor scadente și viitoare. La scurt timp după finalizarea discuției telefonice, instituția primea un mesaj pe e-mail, care conținea o adresă și datele de contact ale furnizorului și prin care se solicita efectuarea plăților într-un alt cont bancar, decât cel utilizat de obicei.

După recepționarea banilor în conturile bancare ale intermediarilor, un alt membru al grupării, redirecționa sumele de bani în alte conturi bancare, fiind mai apoi retrase în numerar de la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie și alte state europene.


Până în prezent au fost efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală, totodată fiind aplicat sechestru pe mijloace bănești în sumă de 120 000 de euro.

În continuare, procurorii și polițiștii desfășoară acțiuni comune cu organele de drept ale altor state europene, în vederea stabilirii și documentării tuturor membrilor grupării infracționale internaționale și atragerii la răspundere penală a acestora, precum și recuperării prejudiciului cauzat, ca rezultat al infracțiunilor comise.

Conform legislației penale persoanele vinovate, riscă pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o anumită perioadă.

Precizăm, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii