Moldova
Patru acte falsificate, descoperite de polițiștii de frontieră de la PTF Sculeni. Patru șoferi riscă pedeapsă
Trei permise de conducere și o carte de identitate falsificate au fost descoperite de către polițiștii de frontieră din Sculeni. Cercetați sunt patru șoferi, cetățeni moldoveni, cu vârste cuprinse între 24 și 37 de ani.

Primul caz s-a înregistrat în noaptea de 26 spre 27 august curent. Pe sensul de ieșire din Republica Moldova s-a prezentat la controlul de frontieră o familie din raionul Criuleni ce se deplasa spre Franța. Pentru legitimare șoferul a prezentat un permis de conducere pe numele său, cu însemnele autorității competente din Ucraina. Documentul prezenta semne vizibile de falsificare. La audieri, cetățeanul a relatat că deși a depus cererea pentru obținerea legală a actului, într-un final a apelat la un intermediar care contra sumei de 180 de euro l-ar fi ridicat în locul său.
Alte două incidente s-au înregistrat la data de 28 august curent. Doi conaționali au fost identificați că dețineau asupra lor acte falsificate. De asemenea, aceștia erau în calitate de șoferi și au fost deconspirați în urma unor controale suplimentare. Primul act, un permis de conducere polonez a fost descoperit în cotiera autoturismului, iar o carte de identitate românească – în portmoneul personal al celui de-al doilea bărbat. Posesorul permisului de conducere a declarat că l-a perfectat în Polonia, după ce s-a înscris la o școală specializată. Toate formalitățile l-au costat 750 euro. Cel de-al doilea conațional și-a argumentat fapta că a apelat la un intermediar, contra sumei de 200 de euro. A avut nevoie de acest document pentru a se putea angaja mai ușor la serviciu în străinătate.
Un alt permis de conducere cu însemnele autorității din Republica Moldova a fost descoperit ieri, 31 august, asupra unui șofer din Chișinău. În timpul verificărilor actelor de călătorie polițiștii de frontieră au observat că documentul nu întrunește condițiile unui act autentic. Audiat, bărbatul de 34 de ani a recunoscut că l-a obținut prin intermediari, în timp ce se afla la muncă în Marea Britanie.
Angajații punctului de trecere a frontierei Sculeni au ridicat actele și le-au transmis către laboratorul criminalistic din cadrul IGPF pentru stabilirea legalității documentelor. În dependență de rezultate se va face încadrarea juridică a faptelor și atragerea la răspundere a persoanelor.
Moldova
Scandal la „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”: Fostul director ar fi adus prejudicii financiare considerabile instituției.
Scandal la „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” din Chișinău. Un fost director al instituției ar fi implicat într-o schemă de corupție bazate pe contracte fictive și lucrări inexistente. Totul s-ar fi întâmplat în decursul a doi ani, din 2023 și până în aprilie 2025.

Potrivit datelor publicate de CNA, în perioada în care a ocupat funcția de director, bărbatul ar fi semnat contracte fictive de întreținere pentru utilaje multifuncționale care nu fuseseră niciodată puse în funcțiune. În pofida acestui fapt, utilajele au fost „deservite” în acte, iar lucrările neefectuate au fost raportate ca fiind finalizate, provocând pierderi financiare considerabile bugetului întreprinderii municipale.
Urmărirea penală continuă, iar perchezițiile efectuate în mai multe locații din capitală au scopul de a stabili toate circumstanțele și de a identifica persoanele implicate în această schemă ilegală. La moment, fostul director riscă acuzații de abuz de serviciu și implicare în fapte de corupție.
Moldova
Scandal uriaș la Vamă: Doi șefi și un broker, reținuți pentru mită de peste 40.000 de dolari
Scandal de corupție în cadrul Serviciului Vamal al RM: După ce ieri, 21 mai, șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal — au fost reținuți de ofițerii CNA și procurori, astăzi, lista a fost completată cu încă un nume sonor — șeful Postului Vamal Intern Căușeni, plasat în izolator pentru 72 de ore.

Este vorba despre șeful Postului Vamal Intern Căușeni, reținut pentru 72 de ore, care figurează în același dosar cu șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal. Reținerea celor doi din urmă a avut loc în după-amiaza zilei de 21 mai.
Cei trei sunt bănuiți că, în complicitate cu alte persoane a căror identitate nu a fost încă dezvăluită, ar fi pretins și primit mită în sumă de peste 40 de mii de dolari, în mai multe tranșe.
Potrivit informațiilor preliminare ale anchetei, banii ar fi fost destinați facilitării trecerii frontierei pentru mărfuri destinate regiunii transnistrene.
În urma perchezițiilor, ofițerii CNA au ridicat mai multe documente și sume de bani în diferite valute, valoarea totală estimată fiind de circa 1,1 milioane de lei.
CNA a anunțat că va reveni cu detalii suplimentare pe parcursul anchetei.
Drept reacție, șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a declarat că instituția pe care o conduce nu tolerează faptele de corupție și colaborează deplin cu autoritățile în anchetele în curs. De asemenea, au fost inițiate și anchete interne pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.
Moldova
/VIDEO/ Călăuze și migranți, prinși la graniță. Ultimii încercau să ajungă ilegal în Uniunea Europeană.
O nouă rețea de trafic de migranți din Asia a fost descoperită la granița de stat a Republicii Moldova. Polițiștii de frontieră au reținut patru persoane- două călăuze și doi migranți, care încercau cu orice preț să ajungă în Uniunea Europeană.

Cazul a avut loc în apropiere de satul Frăsinești din raionul Ungheni. Patrulele Poliției de Frontieră au observat două persoane suspecte care se aflau în apropierea frontierei moldo-române.
Luați la întrebări, cei doi- cetățeni din Sri Lanka, de 31 și 42 de ani, nu aveau documente justificative pentru a se afla în zonă.
Au urmat mai multe investigații în cadrul cărora au fost descoperite și călăuzele, implicate în schemă. Este vorba despre doi cetățeni români, care au fost găsiți în timp ce se ascundeau într-o pădure din preajma localității Costuleni, raionul Ungheni. În imediata lor apropiere, autoritățile au găsit un vehicul cu numere de înmatriculare italiene și 8 plăci de polistiren, folosite pentru traversarea înot a râului Prut.
Românii urmau să fie plătiți cu câte 2.500 de euro fiecare pentru a facilita trecerea ilegală a frontierei. În urma acțiunii, autoritățile au emis mandate de arest preventiv pentru cei doi, pentru o perioadă de 30 de zile, iar vehiculul implicat a fost confiscat.
Pentru organizarea migrației ilegale, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea între 5 și 12 ani și amenzi de la 300 de mii până la 400 de mii de lei.
-
Moldova7 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova2 zile în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
Moldova6 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
În căutare6 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova4 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldova2 zile în urmă
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
-
Moldova3 zile în urmă
Copilă luată cu ambulanța de lângă Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”, după ce a căzut de la înălțime
-
Moldova7 zile în urmă
Alertă: Trei deținuți au evadat din Penitenciarul nr. 8 – Bender. Unul dintre ei, încă de negăsit