Rețele de socializare

Moldova

Atenție, șoferi! Ce trebuie să faceți în cazul în care ați primit o scrisoare în privința unei încălcări rutiere

Majoritatea șoferilor au primit o dată, cel puțin, o scrisoare acasă din partea Inspectoratului Național de Patrulare, în privința încălcărilor Regulamentului circulației rutiere. Însă, ce trebuie să facem când avem o asemenea înștiințare din partea poliției fie că a fost trimisă cu aviz de recomandare, fie printr-o scrisoare simplă? Ce riscăm în cazul în care ignorăm scrisorile de la poliție?

Publicat

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Național de Patrulare, scrisorile la domiciliul șoferilor se trimit în cazul în care au fost surprinși încălcând Regulamentul circulației rutiere de către camerele video, de către automobilele capcană ale poliției și în baza sesizărilor altor cetățeni etc.

Astfel, în cazul în care un șofer primește o asemenea scrisoare acasă, acesta este obligat să se prezinte la Centrul Unic de Monitorizare a Traficului, atunci când încălcarea a fost surprinsă de camerele video sau la oricare subdiviziune a poliției din raza domiciliului său. Prezentându-se la poliție, șoferului i se întocmește un proces-verbal cu privire la contravenție. Dacă este vorba de o încălcare surprinsă de camerele video se face proces-verbal electronic, iar dacă contravenția a fost documentată în baza materialelor (mașini capcană, sesizări etc.), se întocmește un proces-verbal în scris.

La fel, reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare au precizat că scrisorile în privința contravențiilor se expediază în adresa proprietarului autovehiculului. Totuși, sunt cazuri când la volan, în momentul comiterii contravenției, nu s-a aflat proprietarul, ci o altă persoană căreia i-a fost încredințat autovehicului. În acest caz, proprietarul trebuie să se prezinte la poliție și să ofere datele persoanei care a condus autovehiculul. În această situație se întocmește o nouă înștiințare care este trimisă în adresa persoanei care se afla la volan în momentul comiterii încălcării.


Important este faptul că, în cazul în care proprietarul autovehiculului oferă date eronate, acesta riscă o sancțiune în baza art. 234 din Codul contravențional. Acesta spune că necomunicarea de către proprietarul sau mandatarul (utilizatorul) vehiculului, la solicitarea poliţiei, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat conducerea sau comunicarea cu bună ştiinţă de date eronate privind identitatea acestei persoane, se sancţionează cu amendă de la 1.350 la 1.500 de lei aplicată persoanei fizice sau de la 2.250 de lei la 3.000 de lei aplicată persoanei juridice.

În cazul în care șoferul, care a primit o înștiințare în privința unei contravenții, decide să o ignore și să nu se prezinte la poliție trebuie să știe că riscă o nouă sancțiune. Mai exact, în cazul scrisorilor trimise cu aviz de recomandare, pe care șoferii le ignoră, se generează un nou proces-verbal. La fel, dacă șoferul se eschivează să se prezinte la poliție, acesta poate fi ”prins” atunci când agenții de patrulare instalează filtre în trafic. În baza numărului de înmatriculare, poliția vede ce încălcări au fost comise și întocmesc procese-verbale pe loc.

În cazul în care șoferul primește o scrisoare simplă, adică fără aviz de recomandare, și nu se prezintă la poliție, se întocmește nouă înștiințare care este trimisă și în adresa subdiviziunii de poliție care se află în raza domiciliului șoferului, care întreprinde măsuri pentru a identifica conducătorul.


Este important să cunoașteți că, deși anterior șoferilor nu li se permitea ieșirea din țară în cazul în care aveau asemenea scrisori trimise și nu se prezentau la poliție, în prezent acest lucru nu se mai întâmplă. Se interzice traversarea frontierei în cazul în care șoferul nu și-a achitat amenzile și există o decizie a unui executor judecătoresc în acest sens.

Amintim că, contravențiile rutiere se prescriu în 12 luni de la data comiterii contravenției. Anterior, acest termen era de trei luni.

bizlaw.md


Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

topul săptămânii