Rețele de socializare

Moldova

Neglijența medicilor sau nepăsarea mamei. De ce a murit un copil născut prematur la Strășeni

O femeie din Strășeni acuză medicii de la maternitatea din raion că nu ar fi întreprins toate măsurile pentru a-i salva bebelușul de la deces. Mai mult, aceștia l-ar fi scăpat pe jos și ar fi refuzat să o transfere la o maternitate de nivel terțiar, deși sarcina era prematură, iar copilul avea nevoie de condiții speciale pentru a fi salvat.

Publicat

Femeia a născut la 26 de săptămâni. Ea este convinsă că bebelușul ei ar fi putut fi salvat, dacă medicii ar fi decis transportarea ei la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, unde urma să nască prin cezariană. Administrația spitalului din Strășeni infirmă acuzațiile și spune că o va chema în instanță pe pacientă pentru calomnie.

Tamara Negură, este originară din satul Pănășești, raionul Strășeni. Inițial, femeia a făcut public cazul pe o rețea de socializare. Ulterior, a povestit pentru Sănătate INFO că a ajuns la maternitatea din raion pe 6 iunie, după ce acasă s-a simțit rău, acuzând dureri abdominale mai multe ore la rând. Tamara spune că nu intenționa să nască la Strășeni, dar a fost nevoită să ajung acolo din cauza durerilor. Acolo ar fi implorat medicii să o transfere de urgență la Chișinău la Institutul Mamei și Copilului. Femeia declară că a insistat asupra acestui fapt având în vedere că era în doar 26 de săptămâni de gestație și știa că maternitatea din raion nu este dotată cu echipamente speciale care i-ar fi putut salva pruncul.

De asemenea, Tamara afirmă că medici i-au indus travaliul, deoarece când a venit la spital nu avea apele rupte. Femeia susține că nu ar fi avut nicio pretenție față de Spitalul raional Strășeni, dacă ar fi fost transferată la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, unde sunt spitalizate femeile cu sarcini problematice.


Potrivit Tamarei, medicii ar fi refuzat însă să o transfere, motivând că micuțul avea doar 10 la sută șanse de supraviețuire, dar și din cauză că nașterea deja începuse. Astfel, exista riscul ca femeia să nască pe drum. Mai mult, Tamara Negură acuză moașele că i-ar fi scăpat copilul pe jos, dar i-au spus că ar fi scăpat un clește.

La rândul lor, medicii din Strășeni spun că au respectat protocolul clinic privind nașterea prematură și că au făcut tot posibilul ca să salveze micuțul.

Contactat de Sănătate INFO, directorul Spitalului raional Strășeni, Iurie Topor, a declarat că instituția a lansat o anchetă internă pe marginea acestui caz și că după finalizarea ei, Tamara Negură cel mai probabil va fi acționată în judecată pentru calomnie.


La fel, administrația a cerut și Ministerului Sănătății să fie înființată o comisie de specialitate care urmează să stabilească cât de corect au acționat medicii din Secția Ginecologie a spitalului în acest caz.

„Aceasta este o provocare făcută de cineva special. Copilul s-a născut la 25-26 de săptămâni. Medicii au venit special pentru naștere. Un medic a venit cu propria mașină din marginea Chișinăului. Pe loc erau doi doctori ginecologi, un reanimatolog și un neonatolog”, a declarat pentru Sănătate INFO directorul Spitalului, Iurie Topor.

Potrivit managerului instituției, femeia a ajuns la maternitate la ora 22:00, iar la 22.45 a născut. Totodată, femeia nu a fost transportată la Chișinău, pentru că avea uterul deschis pentru naștere. Copilul, spune Iurie Topor, s-a născut viu, dar nu putea să respire. Ulterior acesta se contrazice și spune că fătul s-a născut mort, iar reanimatologul a încercat, totuși, să-l resusciteze, deși protocolul nu prevede acest lucru.


„Copilul s-a născut mort. Conform protocolului, medicul reanimatolog nu trebuia să întreprindă anumite măsuri de resuscitare. Medicul a încercat anumite măsuri de resuscitare, care au durat jumătate de oră. Copilul nu a putut să respire de sine stătător”, a declarat Iurie Topor.

Atât Tamara Negură, cât și instituția așteaptă acum rezultatele expertizei medico-legale.


Medicul de familie din satul Pănășești, Petru Glavan povestește însă că pe 6 iunie femeia ar fi muncit fizic, iar când a ajuns la maternitatea din raion avea cervixul dilatat 4 centimetri, ceea ce însemna că începuse faza activă a travaliului.

Glavan spune că știe toate aceste detalii, deoarece a participat la ședința comisiei interne a Spitalului raional din Strășeni la care s-a discutat cazul. Medicul de familie mai spune că doctorii din Strășeni s-au consultat cu cei de la Institutul Mamei și Copilului pentru a afla dacă pot sau nu să transporte gravida. Aceștia ar fi spus că riscul pentru viață este mare atât pentru mamă, cât și pentru făt, care și așa avea șanse minime de supraviețuire.

„Tamara Negură crede că luptă pentru dreptate, însă nu este așa. Ea a născut un copil cu greutatea de 800 de grame. Șansele de supraviețuire a acestor nou-născuți sunt de 10% în condiții tehnologice avansate. Doar 5% dintre ei ajung să se dezvolte normal, ceilalți prezintă dezabilitate mintală și fizică”, a explicat medicul de familie din Pănășești.

Tamara Negură contrazice însă declarațiile doctorului. Potrivit ei, obstetricianul-ginecolog, care a examinat-o, i-ar fi spus că uterul este deschis 2 centimetri și deci ea nu se afla în faza activă a travaliului. Mai mult, femeia afirmă că medicii i-au indus travaliul și că ar fi stat în spital două ore până a născut.

„Acești copii cresc în aparate la Chișinău. Inima copilului meu bătea”, s-a arătat convinsă Tamara Negură. Femeia spune că pruncul a fost pus pe o masă alături de mama, iar medicii ar fi confirmat că inima bate.

„Cel mai tare m-a enervat că ei au scăpat copilul și mi-au spus că a căzut un clește pe jos. M-au făcut proastă”, s-a indignat femeia.

Totodată, medicul ginecolog, Andrei Zosim de la Centrul Medicilor de Familie din Strășeni a declarat pentru Sănătate INFO că Tamara Negură a fost la ecografie la 12 de săptămâni de gestație. Atunci ar fi atenționat-o că sarcina este dificilă și că trebuie să fie mai prudentă. După aceasta, femeia nu s-a mai prezentat la o altă consultație.

„I-am făcut un plan foarte bun, și i-am ținut și o lecție despre pericole, pentru că ea a mai avut pierderi. Dumneaei nu este disciplinată. Urma să facă ecografie și să se prezinte la 12 săptămâni. Ea a făcut ecografia și nu s-a mai prezentat. Ea nu a îndeplinit nicio recomandare”, a declarat Andrei Zosim.

Tamara spune că nu a mai mers la ginecolog, pentru că acesta i-ar fi dat de înțeles că a doua consultație va fi cu plată și că s-ar fi încredințat spuselor medicului care i-a făcut ecografie, care ar fi asigurat-o că sarcina decurge normal.

Medicul Zosim subliniază însă medicul de la ecografie nu este specialistul potrivit, care să spună dacă sarcina decurge sau nu normal. Din acest motiv, Tamara ar fi trebuit să meargă cu rezultatele ecografiei la ginecolog, care are competența să pună diagnosticul. Medicul a mai spus că femeia, într-adevăr, trebuia să nască prin cezariană la Institutul Mamei și Copilului și că i-ar fi sugerat femeii că ar fi bine să meargă la Institut pentru a fi consultată de specialiști și pentru a i se face un cerclaj de col uterin pentru păstrarea sarcinii (procedură chirurgicală prin care cervixul este cusut).

„Ea urma să nască prin cezariană în termen, în mod planic, după toate investigațiile și procedurile de rigoare”, a subliniat medicul, adăugând că femeia suferă de „boala avortivă”.

Mai mult, medicul afirmă că nou-născuții la 26 de săptămâni în Republica Moldova nu au nicio șansă de a supraviețui. „Fătul avea șanse de supraviețuire doar după 28 de săptămâni cu condiția de a fi luate mai multe măsuri. Ea a născut precipitat, deci nicio șansă”, a explicat medicul.

Medicul este contrazis însă de Neli Revenco, vicedirector la Institul Mamei și Copilului. Aceasta a explicat pentru Sănătate INFO că în Republica Moldova feții au șanse să fie salvați de la 22 de săptămâni și cu greutatea de 500 de grame.

„La 26 de săptămâni copilul nu e făt, ci nou-născut. Institutul Mamei și a Copilului are secția de terapie intensivă și reanimare a nou-născuților care are deja performanțe mari în îngrijirea acestor copii. Rata de supraviețuire a copiilor născuți după 22 de săptămâni este în creștere”, a precizat Neli Revenco.

Neli Revenco a mai precizat că din 2008, Republica Moldova are un concept de regionalizare a serviciilor perinatologice, unde scrie clar care sunt pașii pe care trebuie să-i facă medicii din raioane în asemenea situații.

„În cazul dat, când femeia era la 26 de săptămâni gestație și nu erau alte anomalii de dezvoltare intrauterină, iar sarcina a fost deja în declanșare, ea urma să fie imediat transferată al Institutul Mamei și Copilului pentru acordarea asistenței medicale specializate”, a precizat Neli Revenco.

Potrivit specialistei, există și protocol clinic național care prevede acest lucru.

Între timp, cazul Tamarei Negură a ajuns și în vizorul Ministerului Sănătății, care a creat o comisie pe 3 iulie. Rezultatele acesteia urmează să fie prezentate pe 17 iulie, când va finaliza ancheta.

sanatateinfo.md

 

 

Moldova

Tânăr spulberat pe zebră, în capitală: Șoferul a abandonat victima și a dispărut.

Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovit în plin de o mașină, în timp ce traversa regulamentar bulevardul Grigore Vieru din Capitală. Accidentul a avut loc în amiaza zilei de 7 iulie, pe o trecere de pietoni dirijată de semafor.

Publicat

Potrivit poliției, victima traversa strada pe culoarea verde, când o mașină condusă de un bărbat l-a izbit violent. Imaginile surprinse de o cameră de bord arată că, imediat după impact, șoferul a frânat pentru câteva secunde… dar în loc să coboare sau să ofere ajutor, a ales să fugă de la fața locului.

Tânărul a fost preluat de o ambulanță și transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Oamenii legii au deschis o anchetă în cadrul căreia urmează sa stabilească circumstanțele producerii accidentului și să-l identifice pe șoferul responsabil de acesta.


Autoritățile reamintesc că părăsirea locului accidentului este o faptă penală gravă, iar șoferul riscă pușcărie, în funcție de evoluția stării victimei.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Hoț reținut în capitală: Individul ar fi furat dintr-o locuință genți și monede rare.

Un bărbat în vârstă de 43 de ani, cetățean străin, a fost prins de polițiști fiind suspectat că ar fi pătruns fără drept într-un apartament din sectorul Centru al Chișinăului și ar fi sustras mai multe bunuri de valoare. Printre acestea se numără genți, monede rare și o medalie, prejudiciul cauzat proprietarului ridicându-se la peste 9 mii de lei.

Publicat

Investigațiile efectuate de ofițerii Inspectoratului de Poliție Centru au dus la identificarea și reținerea suspectului. În timpul unei percheziții autorizate, oamenii legii au găsit o parte din monedele furate.

Potrivit legislației, persoanele vinovate de astfel de infracțiuni riscă până la 4 ani de închisoare.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele cazului și pentru a verifica dacă bărbatul este implicat și în alte furturi din Chișinău.



Citește mai departe

Moldova

Intervenție fulger la Botanica: O mașină a fost cuprinsă de flăcări în parcarea unui centru comercial.

Seară cu foc și fum în sectorul Botanica al capitalei! Un automobil a fost mistuit de flăcări în parcarea unui centru comercial de pe bulevardul Decebal. Incidentul s-a produs pe 5 iulie, în jurul orei 17:46, moment în care mai mulți martori au sunat la 112. Până la sosirea pompierilor, mai mulți șoferi aflați în parcare au încercat să domolească flăcările cu ajutorul stingătoarelor.

Publicat

Două echipaje de salvatori au ajuns în scurt timp la fața locului și au intervenit prompt pentru a opri extinderea focului. Incendiul a fost lichidat în mai puțin de cinci minute, însă flăcările au distrus aproximativ 50 la sută din automobile.

Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. Cauza exactă a izbucnirii incendiului urmează să fie stabilită de specialiști.


Citește mai departe

topul săptămânii