Rețele de socializare

Moldova

Pandora, tehnologia prin care se pot fura mașini de lux în 30 de secunde. Schema este utilizată și de moldoveni

Dotați cu tehnologie, hoții au pus la punct o nouă metodă și reușesc să fure mașini de zeci sau sute de mii de euro. Cu ajutorul unui dispozitiv numit Pandora scanează cheia autoturismului prin ușa casei, fără că proprietarul să aibă habar.

Publicat

Generează astfel o dublură și dispar în 30 de secunde, cu tot cu autoturismul de lux. Astfel de lovituri sunt tot mai dese și în România, după ce în Anglia polițiștii vorbesc deja despre un fenomen.

Imaginile surprinse în Marea Britanie de camera de supraveghere a unui imobil arată cum în 30 de secunde un individ mascat reușește cu un dispozitiv să copieze semnalul dat de cheia unui autoturism de lux și să pornească mașina parcată în fața casei, transmite Stirileprotv.RO.

Dispozitivul folosit se numește Pandora și costă pe piața neagră 10.000 de euro. Pandora poate deschide mașinile de lux indiferent de anul de producție, spun experții auto.


În câteva secunde, creează practic o dublură a cheii originale prin copierea datelor necesare și astfel hoții deschid și pornesc mașina. Apoi dispar. Metoda de furt cu Pandora a fost denumită „jaf în 30 de secunde” sau ”relay atack”.

Comisar șef Adrian Tudose, șef Serviciu Furturi Auto București: ”Este necesară o specializare a infractorilor pentru că sunt dispozitive care trebuie utilizate într-un anume fel, sunt două dispozitive conectate, cu unul se citește informația de pe cheie, iar celălalt stă în apropierea mașinii și astfel se deschide și motorul pornește”.

Și la noi au apărut grupări de hoți care folosesc asemenea dispozitive. Din cauza lor Ada, o tânără de 24 de ani din Capitală, a rămas fără bolidul parcat în fața casei.


Ada, proprietar mașină: „Era exact parcată în locul în care o puneam de obicei și când am ieșit dimineața cu câinele mașina nu mai era. Tata fusese întrebat în ziua respectivă insistent de cineva cu un Logan alb date despre mașină și cred că atunci au copiat cheia, au interceptat semnalul ei ca dimineață să nu o mai găsim. Cinci mașini au fost furate în aceeași noapte”.

Autoturismul a fost găsit rapid pentru că hoții nu apucaseră să plece din țară. Ajunseseră doar până la Ploiești.

În țară, spun anchetatorii, folosesc această metodă grupări albanezo-române sau din Republica Moldova. Hoții de mașini își cumpără dispozitivele de ultimă generația de pe piața neagră din Albania și Ucraina. Iar mașinile pe care le fură le duc de obicei în Georgia, Belarus, Serbia și Ucraina.


În Anglia, de pildă, pentru anumite mărci de autoturisme, companiile de asigurări cer elemente suplimentare de siguranță atunci când întocmesc o poliță de asigurare facultativă. Iar unii vânzători de autoturisme de lux menționează această vulnerabilitate în broșura mașinii.

Ada, victimă: ”Dacă aș sta acolo pentru tipul ăsta de mașină mi-ar spune că am nevoie ca să îmi facă poliță de garaj suplimentar cu sistem de alarmă și cameră. Din fericire, la noi încă se fac asigurări”.


Până acum, polițiștii de la Furturi Auto din București au recuperat mai multe autoturisme și au prins două grupări de hoți care acționau cu dispozitive Pandora.

Dacă infractorii apucă să scoată mașinile din țară, acestea sunt găsite și recuperate mai greu pentru că adesea noii proprietari sunt din lumea interlopă. Șterg seriile de sașiu și reușesc să păstreze autoturismele furate.

Pentru că recepționarea semnalului se poate face și prin ușa casei iar tehnologia utilizata are rază de până la 1 km, specialiștii spun că în afara de asigurarea autoturismului în caz de furt o altă metodă de protecție ar fi și păstrarea cheilor în locuri cât mai îndepărtate de ușa de la intrare, protejate de o husă sau o cutie de aluminiu.

În România sunt 19 importatori de mărci auto cărora Știrile PROTV le-au solicitat puncte de vedere cu privire la această vulnerabilitate.

Până acum doi dintre ei ne-au dat asigurări că au fost luate măsuri pentru împiedicarea acestui tip de furt prin actualizarea sistemului astfel încât infractorii să nu mai aibă acces la datele cheilor.

Moldova

Furau „din gura” pacienților: Trei angajate de la un Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități, prinse cu produsele alimentare în geantă

Prinse cu mâncarea pacienților în geantă. Trei angajate de la Centrul de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bădiceni, Soroca, au fost prinse în timp ce furau mâncarea destinată beneficiarilor.

Publicat

Totul a ieșit la iveală în urma unui control inopinat, pus la cale de către directorul instituției, scrie presa locală.

Astfel, directorul a găsit în gențile angajatelor de la bucătărie, mai multe produse alimentare, crupe, carne, dulciuri și conserve.

Bunurile au fost restituite, iar pe acest caz administrația instituției a pornit o anchetă de serviciu.


De menționat că două dintre angajatele cu pricina lucrează de ani buni în cadrul instituției, iar cealaltă a fost recent angajată.


Citește mai departe

Moldova

Militar ucrainean, ajutat de doi polițiști de frontieră să ajungă ilegal în Moldova. Ar fi plătit 10.000 de dolari

Un militar ucrainean a plătit 10.000 de dolari americani ca să ajungă ilegal în țara noastră. Acesta a fost ajutat de 4 suspecți, doi dintre care sunt polițiști de frontieră.

Publicat

Potrivit oamenilor legii, militarul de 21 de ani, a transmis banii ceruți de membrii grupului în trei tranșe. Astfel, el a transferat mai întâi 2000 de dolari pe contul unuia din membrii grupului, după care alte 3.500 de dolari i-a înmânat altui suspect originar din regiunea transnistreană, cu care s-a întâlnit la Odesa.

Cea de-a treia tranșă, de 4.500 de dolari a oferit-o deja după ce a ajuns în Moldova, traversând ilegal frontiera de est a țării. Până la frontiera moldo-ucraineană, militarul a fost ghidat de cei doi civili, iar trecerea propriu-zisă a hotarului a fost asigurată de polițiștii de frontieră.

În prezent, unul dintre civili este reținut, urmând ca PCCOCS să ceară pentru el mandat de arest, iar polițiștii de frontieră sunt cercetați în libertate. Acțiunile de urmărire penală continuă, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei.



Citește mai departe

Moldova

„Iubire” cu sila: Un individ și-a șantajat fosta iubită cu imagini intime, pentru a păstra relația

Un bărbat a încercat să-și păstreze relația cu fosta iubită, așa că a recurs la un gest extrem.

Publicat

Acesta ar fi amenințat femeia cu răspândirea mai multor imagini intime cu aceasta, filmate fără acordul ei în timpul actelor sexuale de până atunci.

Bărbatul de 26 de ani, din Strășeni, a fost reținut de ofițerii de investigații și este suspectat că ar fi constrâns  tânăra de 34 de ani să nu întrerupă relația închegată. Individul ar fi șantajat-o cu răspândirea secvențelor filmate în timpul actelor sexuale de până atunci, fără acordul femeii.

După mai multe amenințări, suspectul a trecut la fapte și a transmis mai multe imagini cu conotație sexuală fostului soț al femeii.


Constrângerile au început în luna iulie 2023 și în cele din urmă, victima a depus o plângere la poliție pe numele fostului iubit. Acesta a fost reținut, iar în timpul perchezițiilor a fost ridicat telefonul suspectului care conține mai multe imagini intime.

Urmărirea penală continuă.


Citește mai departe

topul săptămânii