Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Aproape 400 de cazuri de suicid, înregistrate în Republica Moldova într-un an. Atenționările specialiștilor

Moartea violentă a maestrului Iurie Sadovnic, dar şi sinuciderea de aseară a unei tinere de 25 de ani readuce în atenţia publică un fenomen social îngrijorător. Potrivit statisticilor, doar anul trecut au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid în Republica Moldova. Depresia, lipsa prietenilor, alcoolul sau drogurile, dar mai ales indiferenţa societăţii sunt o parte dintre cauzele care au dus la adevărate tragedii.

Publicat

Experţii spun că multe sinucideri ar putea fi evitate dacă s-ar face la fel de mult înainte de nenorocire, pe cât se vorbeşte şi se comenteată după aceea, transmite TvrMoldova.MD

Apropiaţii lui Iurie Sadovnic au mărturisit că artistul era deprimat dar nimeni nu i-a venit în ajutor cu prea mare folos. Îndiferent de ce scrie într-un bilet de adio, sinuciderea rămâne un mister ce va fi îngropat odată cu victima. Aşa s-a întâmplat şi cu tînăra de 25 de ani, din Chişinău, care şi-a pus capăt vieţii aseară. Poliţia spune că a lăsăt un bilet de adio în care şi-a cerut iertare de la cei dragi. Psihologii cred că suferea de o depresie accentuate. Fata avea maim ult preocupări virtuale, şi locuia într-un apartament închiriat impreună cu prietenul ei.

NATALIA STATI, ofiţer de presă, Poliţia Capitalei: „Din discuţiile cu vecinii careva certuri scanduluri nu au fost auzite din apartament în care închiria. Totodată, în apartament depistat un bileţel cu adio în care-şi cere scuze de la cei apropiaţi. A fost pornit un process penal în stabilirea circumstanţelor”.


IRINA NOVAC, psiholog: „Analizând profilul, văzând o tânără atât de frumoasă, ea nu încerca decât s-a mascheze suferinţa ei şi să se convingă singură pe ea că e fericită, în realitatea nu era fericită de fapt suferea şi se vedea suferinţa ei. Ea de fapt se temea să arate nefericirea ei. În spate stă întotdeauna o suferinţă psihologică, mai târziu cei din jur încep să discute că de fapt am văzut-o de mai multe ori plâgând”.

Specialiştii spun că depresia este boala secolului 21 iar un impact major îl au reţele sociale care afişează fals o viaţă ideală.

ECATERINA MOGA, specialist: „Viaţa ideală este discutabilă şi nu trebuie să fie raportată la prin comparaţie la altcineva, este important să avem fixat un scop al vieţii şi să lucrăm la scopul vieţii. Este important să filtrăm ceea ce vedem pe social media. Pentru că reclama frumoasă nu vorbeşte despre ce este în interior de durata şi fix”.


Frica de a părea vulnerabili îi face pe unii oamenii să trăiască aşa fară de a cere ajutorul. În timp, se simt tot mai abandonaţi şi fără valoare. Suicidul este pentru unii capătul drumului.

ECATERINA MOGA, specialist: „Ceea ce este important ca noi să fim atenţi la oameni din jurul nostru, sau dacă noi ne confruntăm cu astfel de situaţii să depăşim acest stereotip de frică de a merge la un specialist. Eu-ul real cine sun eu de fapt, cum aş visa cum aş visa ca vreau să fiu şi eu-ul social cum ma percep oamenii. Atunci când există descripanţa mare oamului ajunge în impas”.

Anul trecut, din cele 398 de cazuri de suicid, 328 au fost bărbaţi şi 70 de femei. 185 de fapte au fost comise de persoane singure.


Există o linie verde de prevenire a suicidului, un serviciu gratuit destinat tuturor celor care se simt deprimaţi, sunt la un pas de suicid sau îşi fac griji pentru un prieten sau o rudă apropiată. Semnele de avertizare la care trebuie să fim atenţi la cei din jur includ: discuţiile despre sinucidere, retragerea din viaţa socială şi dorinţa de a fi lăsat singur, pierderea interesului pentru activităţile zilnice, faţă de muncă, şcoală sau societate. Prevenţia suicidului rămâne o provocare globală iar Republica Moldova se află în topul ţărilor cu rata de suicid înaltă.


Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii