Rețele de socializare

Moldova

Cea mai mare primă obținută de un polițist pentru amenzile aplicate a fost de aproape 60 de mii de lei pentru un trimestru. MAI vrea să le limiteze

Primele obținute de polițiști pentru amenzile aplicate vor fi plafonate, iar unii agenți constatatori nu vor mai putea beneficia de ele. Potrivit unui proiect de lege, agenţii constatatori vor putea primi în calitate de stimulare financiară, sume care să nu depăşească trei salarii medii lunare pe economie realizate în anul precedent.

Publicat

Ministerului Afacerilor Interne (MAI) susține că pe parcursul primului semestru a anului curent, în baza datelor Sistemului informațional automatizat de evidență a contravențiilor, gestionat de către Serviciul tehnologii informaționale al MAI, de către agenții constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliției au fost aplicate amenzi în sumă totală de 137.333.610 lei, fiind încasate venituri la bugetul de stat în sumă de 54.037.193 lei.

Pentru achitarea stimulării financiare pentru anul 2018, Inspectoratului General al Poliției i-a fost alocată suma de 38.200.000 lei, fiind valorificați 16.616.436 lei, inclusiv – 3.107.138 lei constituie suma contribuției asigurărilor sociale obligatorii în cuantum de 23%, virată la veniturile Fondului social de stat.

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, suma amenzilor aplicate s-a majorat cu 28.896.660 lei, sau cu 21 la sută, iar suma amenzilor achitate a înregistrat o creștere în mărime de 5.700.418 lei.


Totodată, în urma unei analize s-a constatat că printre agenții constatatori care au beneficiat de cele mai mari stimulări financiare sunt angajații Poliției din cadrul Centrului unic de monitorizare şi coordonare al Inspectoratului naţional de patrulare (CUMC), ale căror prime sunt în creștere stabilă.

Astfel, în trimestrul I, suma încasată de către 21 angajați ai CUMC a constituit 340.300 lei sau 6% din suma totală alocată în acea perioadă, (din care 24.481 lei suma maximă revenită unui angajat şi 3.150 lei suma minimă). În trimestrului II, suma încasată de către 24 angajați a constituit 744.918 lei sau 10% din suma totală alocată în acea perioadă, (din care 59.781 lei, suma maximă revenită unui angajat şi 4.718 lei, suma minimă).

Asta chiar dacă documentarea contravenţiilor de către angajații Poliției din cadrul CUMC are loc prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere ”Controlul traficului” și aceștia dedică în mediu 2-3 minute pentru întocmirea procesului-verbal. În aceste situații nu este necesară întreprinderea anumitor acțiuni procesuale pentru demonstrarea vinovăției contravenientului în comparație cu eforturile și complexitatea cauzelor contravenționale desfășurate de alți agenți constatatori ai Poliției și riscurilor la care se supun aceștia. MAI susține că această inechitatea socială generează un val de nemulțumiri și reacții negative în interiorul efectivului polițienesc.


Din aceste considerente se intenționează excluderea contravenţiilor documentate prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere ”Controlul traficului” din categoria celor care cad sub incidenţa articolul 212 din Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.

Noile prevederi ar putea intra în vigoare începând cu 1 octombrie, adică din al patrulea trimestru al anului.

bizlaw.md


Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii