Moldova
/FOTO/ Certificate sanitare pentru carne, cumpărate de către vânzători de la angajați ANSA
Mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. Cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie.

Potrivit investigaţiilor, care s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni, angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit. Din imaginile video şi înregistrările obţinute de investigatori, urmare monitorizării, rezultă că funcţionarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admiţând produse de proastă calitate spre vânzare şi punând în pericol siguranţa alimentară a cetăţenilor.
La modul concret, dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei per unitate, atunci mita pentru permisiunea de a o comercializa se ridica până la câteva sute de lei, în funcţie de calitatea mărfii. În cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita valora nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate. Mărimea mitei însă se ridica de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieţei ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate. Astfel, un agent economic care furniza pe piaţă între 30-40 de carcase urma să plătească drept taxă de protecţie câteva mii de lei, la fiecare partidă. Din documentările, operate timp de trei luni, se estimează o sumă, pretinsă drept mită, de circa 100 000 de lei – bani care au fost calculaţi luând ca bază înregistrările obţinute de anchetatori. Suma reală, însă, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare.
În urma percheziţiilor din această dimineaţă, au fost reţinuţi 5 persoane, între care 3 medici veterinari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi 2 agenţi economici. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile acestora, în birourile de serviciu şi automobile, dar şi în halele din Piaţa centrală a municipiului Chişinău.
Menţionăm că, procurorii conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a 43 de dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Legislaţia în vigoare prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.
Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii defintive şi irevocabile de judecată.
Moldova
Pericol la gunoiști: Peste 650 de incendii au izbucnit în mai puțin de o lună.
Foc, flăcări și nori de fum otrăvitor. Așa arată tot mai multe gropi de gunoi din Moldova, care se aprind una după alta în ultimele săptămâni. De la începutul lunii iulie, autoritățile au înregistrat peste 650 de incendii la poligoane de deșeuri. În total, au fost mistuite aproximativ 115 hectare de teren.

Potrivit unui comunicat IGSU, canicula, lipsa măsurilor de protecție și descompunerea deșeurilor creează adevărate bombe cu ceas. În urma acestor procese are loc producerea de metan, ce reprezintă un gaz inflamabil, și care, se poate aprinde cu ușurință.
Autoritățile dau vina pe lipsa de supraveghere, dar și pe gestionarii iresponsabili ai acestor terenuri. În multe cazuri, focul ar fi fost pus intenționat, mai ales în gropile de gunoi ilegale, care nu sunt monitorizate.
Pe lângă distrugerile provocate, incendiile de la poligoane generează și un fum dens și toxic, care afectează grav calitatea aerului și pune în pericol sănătatea oamenilor. Zonele locuite din apropierea gropilor de gunoi sunt cele mai expuse.
Pentru a preveni aceste incendii, experții recomandă acoperirea deșeurilor cu pământ sau argilă, pentru a limita accesul oxigenului și a reduce riscul de autoaprindere. Totodată, se cere o supraveghere strictă a poligoanelor, în special a celor neautorizate.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a intensificat în ultimele luni acțiunile de informare. Peste 106 mii de persoane au fost instruite, iar aproape 4 mii de administratori de terenuri cu deșeuri au fost atenționați. În paralel, au fost organizate peste 150 de ședințe ale consiliilor locale și aplicate 253 de sancțiuni contravenționale.
Moldova
Accident cu urmări fatale,la Anenii Noi: O tânără a murit, iar un bărbat se află în stare gravă la spital.
Accident fatal în apropiere de localitatea Calfa din raionul Anenii Noi. O tânără de 24 de ani a murit pe loc, iar un bărbat a ajuns în stare critică la spital, după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.

Tragedia s-a produs în jurul orei 3:00, în noaptea de 23 iulie. Potrivit informațiilor preliminare oferite de poliție, un șofer de 48 de ani ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers. Mașina a ieșit de pe traseu și s-a izbit violent de un copac aflat pe acostament.
Impactul a fost atât de puternic, încât pasagera din dreapta, o tânără de doar 24 de ani, nu a avut nicio șansă. Medicii sosiți la fața locului nu au putut decât să constate decesul. Șoferul, în schimb, a fost preluat de ambulanță și transportat de urgență la spital, cu multiple traumatisme.
În imaginea făcută publică de oamenii legii se poate vedea că în urma coliziunii, mașina a fost practică ruptă în bucăți.
Poliția din Anenii Noi a deschis un proces penal pentru a stabili toate împrejurările în care s-a produs accidentul. Urmează să fie analizate inclusiv viteza de deplasare, condițiile din trafic și dacă bărbatul se afla sau nu sub influența alcoolului.
Moldova
Condamnat la 9 ani de închisoare: Un tânăr ar fi ucis cu deosebită cruzime un consătean, la Nisporeni.
Un tânăr de doar 18 ani din Nisporeni va petrece următorii 9 ani după gratii, după ce a fost recunoscut vinovat de omorul unui bărbat în vârstă de 63 de ani. Sentința a fost pronunțată recent de magistrații Judecătoriei Ungheni, sediul Nisporeni.

Potrivit procurorilor, tragedia s-a produs în seara zilei de 26 martie curent. Inculpatul ar fi pătruns în locuința victimei pentru a-i cere țigări, însă între cei doi ar fi izbucnit un conflict spontan. În urma altercației, tânărul l-ar fi lovit pe bărbat cu pumnii și cu o foarfecă, acțiuni ce au dus la decesul victimei. Potrivit actelor de acuzare, crima a fost comisă cu o deosebită cruzime.
În fața instanței, inculpatul și-a recunoscut integral fapta. Totodată, judecătorii au obligat tânărul să achite succesorului victimei un prejudiciu moral în valoare de un milion de lei.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.
-
Moldova7 zile în urmă
Crimă în Chișinău. O profesoară al unui liceu, ucisă cu sânge rece de către fiul său
-
Moldova3 zile în urmă
Tragedii în lanț, la scăldat: Doi copii și un tânăr s-au înecat în apele din țară, într-o singură zi.
-
Moldova3 zile în urmă
S-a tamponat cu un tren: O șoferiță nu s-ar fi asigurat și a intrat în coliziune cu garnitura.
-
Moldova4 zile în urmă
/VIDEO/ Comportamentul a dat-o de gol: O tânără, prinsă cu 2 kilograme de marijuana.
-
Moldova4 zile în urmă
Ar fi pierdut controlul volanului: Șoferiță rănită, după ce s-a răsturnat cu mașina într-un șanț, la Rîșcani.
-
Moldova7 zile în urmă
Drumuri blocate, mașini împotmolite și copaci doborâți: ploi torențiale au făcut ravagii în Chișinău și în mai multe localități
-
Moldova4 zile în urmă
Accident fatal la Drochia: Doi oameni au murit, după ce s-au izbit cu mașina de un transformator electric.
-
Moldova3 zile în urmă
Troleibuz implicat în accident: Opt persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.