Rețele de socializare

Moldova

Doi polițiști au refuzat 20 000 de lei mită, oferită de un șofer ca să nu fie documentat contravențional

Un bărbat de 53 de ani, locuitor al satului Molovata, r-l Dubăsari, este cercetat penal după ce a încercat să mituiască doi polițiști de patrulare.

Publicat

La 16 aprilie,  pe traseul național Chișinău-Hîncești-Cimișlia,  în orașul Cimișlia,   un echipaj  al Inspectoratului Național de Securitate Publică, aflându-se în exercitarea atribuțiile de serviciu, au stopat un automobil de marca ”Audi 100” .  La solicitarea de a prezenta actele, șoferul  nu deținea revizia tehnică și polița de asigurare obligatorie, fapt pentru care i s-a întocmit un proces verbal.

Totodată, polițiștilor li s-a părut suspectă o pungă aflată pe bancheta din spate, fiind plină cu pachete de tigări. Ca urmare a verificării mașinii, polițiștii au depistat trei genți pline cu pachete de țigări fără careva acte de proveniență.

Astfel,  pentru nu a fi documentat contravențional, șoferul  a propus polițiștilor mijloace bănești  în sumă de 20 000 de lei.


Oamenii legii au refuzat tentativa de mituire și au avertizat repetat șoferul cu privire la răspunderea penală de care este pasibil în legătură cu acțiunile sale, însă șoferul a insistat.

Toate acțiunile ilegale ale acestuia au fost înregistrate, iar la fața locului a fost solicitat grupul operativ de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliție  Cimișlia.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art.325  Cod Penal (corupere activă), iar bărbatul riscă până la șase ani de închisoare sau amendă de la 100 000 până la 200 000 lei.


Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, bănuitul  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția nevinovăției.

Menționăm că de la începutul anului 2021 au fost înregistrate 21 cazuri de corupere denunțate de către angajații IGP, drept urmare fiind intentate mai multe cauze penale în privința cetățenilor.

Poliția Republicii Moldova  îndemnă cetățenii să manifeste responsabilitate și să evite implicarea în orice activitate ilegală.


Moldova

/VIDEO/ Haos pe drumurile din Orhei: Șoferi băuți, minori la volan și tentative de mituire a polițiștilor.

Volanul, alcoolul și lipsa permisului – o triadă periculoasă pe care unii șoferi au ales să o testeze. În doar 24 de ore, polițiștii din Orhei au intervenit în mai multe cazuri grave de încălcare a legislației rutiere.

Publicat

Unul dintre cele mai alarmante cazuri a fost înregistrat în satul Pohrebeni, unde o femeie de 29 de ani, fără permis de conducere, a fost prinsă conducând un ATV neînmatriculat, având în brațe un copil de doar trei ani. Mai mult, pentru a evita sancțiunile, aceasta a încercat să mituiască polițiștii cu 1000 de lei. Tentativa de corupere a fost imediat documentată, iar femeia este cercetată penal.
Alte cazuri grave au fost înregistrate în zonă: un bărbat de 41 de ani a fost depistat conducând sub influența alcoolului, cu o concentrație de 0,68 mg/l în aerul expirat, iar un alt șofer a fost prins cu o concentrație și mai mare – 0,86 mg/l.
Seria incidentelor a continuat în satul Podgoreni. Acolo, un tânăr de 23 de ani, aflat în stare de ebrietate, a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un magazin local, după care a părăsit locul accidentului.
Autoritățile au fost nevoite să intervină și în satele Sirota și Trebujeni, unde motocicliștii fie circulau cu vehicule neînmatriculate, fie au refuzat să oprească la somația poliției, fugind și abandonând vehiculele în locuri dificile.
Toate autoturismele implicate au fost ridicate, iar șoferii vor fi trași la răspundere conform legii.
De la începutul anului, Inspectoratul de Poliție Orhei a deschis 77 de dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului și a aplicat 61 de sancțiuni contravenționale. Totodată, au fost înregistrate 13 cazuri de tentativă de mită către polițiști.
Poliția reamintește că astfel de acțiuni vor continua, iar încălcările vor fi sancționate conform prevederilor legale.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/Tâlhărie în toiul zilei: Trei indivizi au atacat un tânăr și l-au deposedat de bani și telefon.

Au atacat, au amenințat cu un obiect ascuțit și au fugit cu banii și telefonul victimei. Trei bărbați din capitală, cu vârste de 28, 49 și 55 de ani, au fost reținuți de polițiștii din sectorul Rîșcani, după ce ar fi comis o tâlhărie într-o fâșie forestieră.

Publicat

Potrivit oamenilor legii, indivizii s-ar fi apropiat de un tânăr de 19 ani, l-au îmbrâncit și l-au amenințat, apoi l-au deposedat de aproape 8.000 de lei și de telefonul mobil. După atac,

cei trei au dispărut în grabă, sperând că nu vor fi prinși.

Dar intervenția rapidă a poliției a dus la identificarea și reținerea suspecților în scurt timp. Aceștia au fost reținuți pentru 72 de ore, iar bunurile furate au fost recuperate integral și restituite victimei.


Cei trei sunt cercetați penal pentru tâlhărie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 10 ani de închisoare.

Poliția continuă ancheta pentru a stabili toate detaliile acestui caz.


Citește mai departe

Moldova

Gelozie dusă la extrem: O femeie de afaceri, condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat asasinarea amantei soțului.

Răzbunare extremă, pusă la cale cu sânge rece. O femeie de afaceri din Bălți, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnată la 10 ani de închisoare, după ce ar fi angajat un fost deținut să asasineze presupusa amantă a soțului ei, în schimbul sumei de 5.000 de euro.

Publicat

Totul a început la sfârșitul anului 2020, când femeia a aflat că partenerul ei ar avea o relație extraconjugală cu o fostă colegă de clasă, în vârstă de 67 de ani, care locuiește în Chișinău. Orbită de gelozie, a angajat mai întâi un detectiv particular, apoi a reușit – prin înșelăciune – să obțină adresa rivalei de la o colaboratoare a organelor de drept.

Cu informațiile în mână, a contactat un bărbat eliberat recent din închisoare, condamnat anterior pentru omor, și i-a cerut să comită crima. Planul era ca totul să pară un jaf.

Cei doi comunicau prin bilețele scrise de mână, care erau arse după fiecare citire, tocmai pentru a nu lăsa urme. Doar că fostul deținut a alertat autoritățile, iar poliția a organizat o simulare a crimei, cu fotografii false ale victimei.


Femeia a fost reținută exact în momentul în care a transferat prima tranșă din suma promisă – 2.500 de euro.

Judecătoria Bălți a condamnat-o la 10 ani de închisoare într-un penitenciar pentru femei. Până la pronunțarea definitivă a sentinței, ea beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii