Moldova
/FOTO/ Acțiuni de braconaj în zonele de Sud și Centru, contracarate
Angajații IPM în perioada din 21 până în 23 ianuarie au efectuat o razie în vederea contracarării braconajului cinegetic și piscicol în zona de sud și centru a Țării.

În rezultatul acestei razii s-au întocmit șapte procese-verbale, fiind aplicate amenzi contravenționale în sumă de 4100 de lei, iar prejudiciile cauzate mediului constituie 8.190 lei. Au fost ridicate cincisprezece jupuitoare, o armă pneumatică pentru vânătoarea subacvatică și trei undițe.
Astfel, două persoane care efectuau pescuitul cu undițele în râul Nistru fără permis li s-au întocmit procese-verbale cu privire la contravenție în art. 114 alin. (1) din Codul Contravenţional, fiindu-le aplicate amenzi în mărime a câte 600 de lei fiecăruia.
Patru persoane, care efectuau pescuitul tot în râul Nistru, în extravilanul or. Vadul lui Vodă, utilizând în mod ilegal jupuitoare, au fost sancționate cu amenzi de la 500,0 până la 600,0 lei, în baza art. 114 alin. (1) din Codul Contravenţional pentru încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole și a regulilor de pescuit. Uneltele interzise pentru pescuit în calitate de corp delict au fost ridicate. La una din aceste persoane a fost depistate patru exemplare de pești de specia mreană comună, pentru care urmează să recupereze prejudiciile cauzate resurselor biologice acvatice în valoare de 8 190,0 lei.
La 23.01.2021, în fâșia de protecție a fluviului Nistru, în extravilanul satului Ustia, raionul Dubăsari a fost depistată o persoană cu echipament pentru efectuarea vânătorii subacvatice, inclusiv armă pneumatică cu săgeată destinată pentru înțeparea peștelui. Pe cazul dat, pentru încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole și a regulilor de pescuit, cetățeanului i s-a întocmit proces-verbal în temeiul art. 114 alin. (1) din Codul Contravenţional, fiindu-i aplicată o amendă contravențională de 12 u.c. (600,0 lei). A fost ridicată și unealta interzisă pentru pescuit.
Sculele de pescuit ridicate, conform prevederilor pct. 19 din Anexa nr. 1 a Legii nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura au fost transmise pentru păstrare la depozitul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.
Moldova
Luptă cu flăcările contracronometru: Timp de 11 ore pompierii lichidat un incendiu de vegetație, la Căușeni.
Nivel sporit de intervenție și mobilizare în forță în raionul Căușeni. După aproape jumătate de zi de muncă intensă, pompierii au reușit să lichideze un incendiu de proporții care a izbucnit în după-amiaza zilei de 27 iulie, în localitatea Ciuflești.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat în jurul orei 14:00. Potrivit informațiilor preliminare, focul a cuprins o suprafață extinsă de miriște și vegetație uscată, amenințând să se răspândească rapid din cauza vântului și temperaturilor ridicate.
Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că flăcările se îndreptau rapid spre zona forestieră și spre mai multe gospodării. Pentru gestionarea intervenției a fost activat nivelul sporit de alertă și a fost constituit un stat major operațional.
În total, la intervenție au fost implicate 11 autospeciale și 37 de pompieri IGSU, alături de 15 unități de tehnică specializată și 25 de angajați din cadrul autorităților locale.
Focarul a fost localizat în jurul orei 17:30, iar eforturile susținute au continuat până la ora 1:00 a zilei de 28 iulie, când incendiul a fost lichidat complet.
Potrivit IGSU pagubele sunt considerabile: au ars circa 25 de hectare de teren, 3 locuințe părăsite și aproximativ 300 de baloți de paie. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Cauza exactă a izbucnirii incendiului urmează să fie stabilită de specialiști.
În contextul riscului crescut de incendii, pompierii îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare. Potrivit IGSU, de la începutul anului 2025 au fost înregistrate 3.154 de incendii de vegetație uscată, care au afectat peste 3.672 de hectare de teren la nivel național. În situații de urgență, cetățenii sunt rugați să apeleze imediat Serviciul 112.
Moldova
Dublă tragedie pe trasee: Trei morți și mai mulți răniți în două accidente cumplite.
Weekend marcat de tragedii pe drumurile din țară. Două accidente rutiere grave, petrecute la un interval de doar 24 de ore, au curmat trei vieți și au trimis mai mulți oameni în spital.

Primul accident s-a produs în dimineața zilei de 26 iulie, în jurul orei 07:00, în apropierea localității Sagaidac, din raionul Cimișlia.
Potrivit poliției, două microbuze s-au ciocnit frontal, după ce un tânăr de 22 de ani, care conducea cu viteză excesivă, ar fi intrat pe contrasens. Impactul a fost devastator: o tânără de doar 20 de ani, pasageră în microbuzul condus de acesta, a murit pe loc.
La fața locului au intervenit patru ambulanțe pentru a acorda asistență medicală victimelor. Din nefericire, medicii nu au putut decât să constate decesul tinerei. Totodată, ambii șoferi, dar și doi minori de 15 și 17 ani, au fost transportați de urgență la spital, în stare critică. Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate detaliile tragediei.
Al doilea accident a avut loc în seara zilei de 27 iulie, în satul Rădulenii Vechi, raionul Florești. Un bărbat de 31 de ani, aflat la volanul unui vehicul înmatriculat în străinătate, ar fi pierdut controlul volanului chiar la intrarea în localitate. Mașina a derapat de pe carosabil, s-a răsturnat și s-a izbit violent de un pilon electric. Impactul a fost fatal atât pentru șoferul de 31 de ani, cât și pentru pasagera sa, o tânără de doar 21 de ani. Ambii au murit pe loc, înainte de sosirea echipajelor de salvare.
Poliția investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului.
Moldova
Un șofer de autocar a murit la volan, în raionul Sîngerei. Ar fi suferit un stop cardio-respirator.
Sfârșit cumplit pentru un bărbat de 48 de ani din raionul Sîngerei. Acesta și-a pierdut viața în timp ce se afla la volanul unui autocar, după ce ar fi suferit un stop cardio-respirator. Tragedia s-a produs în după amiaza de 26 iulie, în apropiere de satul Octeabriscoe, din raionul Sîngerei.

Potrivit poliției, șoferul conducea un autocar fără pasageri la bord, pe direcția municipiul Bălți – orașul Sîngerei. La un moment dat, bărbatului i s-ar fi făcut rău, iar vehiculul a derapat de pe carosabil, oprindu-se în afara drumului.
Mai mulți martori ocular a celor întâmplate au sărit în ajutorul șoferului și au sunat imediat la 112, însă echipajul medical ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul
conducătorului auto. Potrivit datelor preliminare acesta ar fi decedat din cauza unui stop cardio-respirator. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost transportat la centrul de medicină legală pentru stabilirea cauzei exacte a morții.
Polițiștii din Sîngerei continuă cercetările pentru a clarifica toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.
-
Moldova3 zile în urmă
Ziua accidentelor, la nord: Trei persoane rănite și șase mașini făcute zob, în urma unor coliziuni grave.
-
Moldova6 zile în urmă
Tragedii în lanț, la scăldat: Doi copii și un tânăr s-au înecat în apele din țară, într-o singură zi.
-
Moldova6 zile în urmă
S-a tamponat cu un tren: O șoferiță nu s-ar fi asigurat și a intrat în coliziune cu garnitura.
-
Moldova5 ore în urmă
Un șofer de autocar a murit la volan, în raionul Sîngerei. Ar fi suferit un stop cardio-respirator.
-
Moldova5 ore în urmă
Dublă tragedie pe trasee: Trei morți și mai mulți răniți în două accidente cumplite.
-
Moldova3 zile în urmă
Accidente în lanț, la Sîngerei: Un camion s-a izbit de un podeț, iar o mașină- de un pilon electric.
-
Moldova3 ore în urmă
Luptă cu flăcările contracronometru: Timp de 11 ore pompierii lichidat un incendiu de vegetație, la Căușeni.
-
Moldova6 zile în urmă
Troleibuz implicat în accident: Opt persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.