Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Dosarul meciurilor trucate: Unsprezece persoane bănuite, dintre care patru reţinute de CNA

Unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia naţională.

Publicat

Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor.

Concret, la data de 15.07.2020, în Registrul de evidență a sesizărilor cu privire la infracțiuni al Centrului Naţional Anticorupţie, au fost înregistrate acțiunile pretins ilegale de încurajare, instruire şi influențare a jucătorilor cluburilor sportive în vederea producerii unui efect viciat asupra meciurilor de fotbal. Potrivit materialelor procesului penal, începând cu perioada anului 2017, mai mulţi antrenori, agenți ai sportivilor, proprietari de cluburi sportive şi persoane din conducerea Federației Moldovenești de Fotbal ar fi influenţat jucătorii cluburilor sportive să acţioneze de o manieră viciată pentru a obţine scorurile agreate cu persoane interesate. Astfel, în schimbul unor beneficii, favoruri sau recompense financiare, fotbaliștii erau instruiți să aibă un anumit comportament în timpul jocului, la ce scor exact să piardă sau să câştige, aceste rezultate fiind deja cunoscute la casele de pariuri.

În urma investigațiilor, au fost identificate multiple pariuri suspecte, condiționate de mersul meciului, care nu corespundeau cotelor de pariuri reale, adeverindu-se faptul manipulării permanente a meciurilor de fotbal din Republica Moldova cu implicarea acelorași formațiuni sportive. Din cele expuse, se constată o activitate continuă a cluburilor sportive în manipularea rezultatelor meciurilor, acțiunile cărora subminează integritatea sportului, etica sportivă şi compromite caracterul echitabil și imprevizibil al competiției sportive, valori care constituie obiectul Convenției Consiliului Europei privind manipularea în competițiile sportive, ratificată de Republica Moldova prin legea nr. 285/2018.


Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000 – 20.000 €, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 – prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600 000€.

Pe data de 7 decembrie, CNA, în comun cu procurorii anticorupţie şi reprezentanţii EUROPOL au descins cu percheziţii la persoanele vizate în anchetă, printre care președinți de cluburi sportive, antrenori, jucători ai echipelor naţionale de fotbal. În urma acţiunilor de urmărire penală, din cele 11 persoane bănuite, 4 au fost reţinute pentru 72 de ore şi plasate în izolatorul CNA, iar 2 persoane urmând a fi anunțate în căutare. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă penală în mărime de până la 5000 de unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 4 la 7 ani.

Notăm că cercetările în acest caz sunt în derulare pentru identificarea intregii rețele și a membrilor acesteia.


Amintim că, acum 5 ani, CNA şi procurorii anticorupţie au gestionat un alt caz de anvergură privind darea de mită către unii responsabili din cadrul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. În acel caz, era vorba despre tentative de influenţare a unor jucători ai selecţionatei de tineret a Moldovei ca să piardă meciul de fotbal care urma să fie disputat cu echipa analogică a Regatului Belgian. Dosarul a fost expediat, în iulie 2015, în judecată.


Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Escrocherie de nivel transfrontalier, dată în vileag. Patru call-centre – „puricate”.

Operațiune tranfrontalieră soldată cu 6 rețineri, patru call-centre deconspirate și circa 30 de percheziții. Acțiunile au fost desfășurate în cadrul investigațiilor pe un dosar de escrocherie de proporții. În cadrul acestora au fost implicate forțele speciale din cadrul Direcției de investigații din Moldova și România, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu suportul EUROPOL.

Publicat

Urmare a colaborării a fost anihilată o schemă de promovare frauduloasă a suplimentelor alimentare neautorizate, de proveniență incertă, inclusiv expirate, dintre care unele aduse din Odesa, Ucraina. Conform poliției, sub coordonarea unor cetățeni străini, operatorii telefonici se prezentau fals ca reprezentanți ai companiilor farmaceutice atunci când contactau persoane din Europa, ca să le convingă să cumpere aceste suplimente neatestate sau produse similare, inclusiv de slăbire, prin folosirea unor tehnici de manipulare prestabilite. În acest scop, bănuiții speculau în principal cu posibilitatea tratării anumitor boli precum diabet zaharat, cancer sau psoriazis și convingeau clienții să renunțe la tratamentele prescrise de medici, pentru ca să le înlocuiască cu suplimente fantomă. Schema de escrocherie avea la bază și anumite pagini de internet, precum și publicitate care promovau aceste produse. Odată ce clienții cădeau în plasă și le cumpărau produsele, acestea erau livrate prin companii de curierat.
Prin urmare, autoritățile de drept atât din Moldova cât și Româna, au fost reținute șase persoane, trei bărbați și trei femei, inclusiv administratori, cu vârste cuprinse între 24 și 49 de ani. Au fost desfășurate 28 de percheziții în patru centre de apel din Chișinău, unde activează peste 80 de persoane.
Totodată, oamenii legii au stabilit că o parte din operatorii telefonici sunt în Rusia, fapt care indică asupra unei rețele transfrontaliere bine organizate, cu ramificații în mai multe state. Urmare a perchezițiilor, din oficiile din Chișinău, oamenii legii au ridicat telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, acte contabile, contracte, copii ale diferitor acte, inclusiv acte de identitate, servere, registrator video, blocuri de sistem, calculatoare, laptopuri, stick-uri, harduri, dar și alte dispozitive de stocare a informației. Totodată, la domiciliul suspecților au fost depistate și ridicate acte, laptopuri, telefoane mobile, stick-uri USB, înscrisuri de ciornă, carnete cu notițe relevante activității infracționale, aproape 200 de mii de lei, peste 15.000 de dolari, 2.000 hrivne, liste cu comenzile livrate, cutii cu suplimente naturiste contrafăcute, pachete și sigile destinate ambalării comenzilor, sac de tuburi goale destinate ambalării.
În continuare, se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în schema infracțională, rolurile fiecăruia, efectuarea altor percheziții domiciliare cu ulterioara reținere a șefilor de echipe, dar și citarea operatorilor pentru audieri în calitate de bănuiți. De asemenea, urmează să fie stabilite toate persoanelor care au fost înșelate de aceste grupuri infracționale și stabilirea prejudiciului cauzat.


Citește mai departe

Moldova

Accident terifiant, la Florești. Un moment de neatenție a dus la moartea unui om și rănirea altor patru persoane.

Un moment de neatenție a dus la moartea unui om și rănirea altor patru persoane. Un accident terifiant s-a produs în nodul țării. Totul s-a întâmplat în ziua de 17 aprilie pe traseu între localitățile Cenușa și Vărvăreuca din raionul Florești.

Publicat

Oamenii legii au fost sesizați prin intermediul unui apel la serviciul unic 112 prin care s-a comunicat despre un impact violent soldat cu victime. La fața locului au fost îndreptate de urgență serviciile specializate. Ajunși, polițiștii au stabilit că accidentul rutier s-a produs între două vehicule. Conform imformațiilor oferite de forțele de ordine, totul s-ar fi întâmplat după ce un șofer de 61 de ani, deplasându-se la volanul unii microbuz pe un drum secundar, ajuns la intersecție cu drum prioritar nu ar fi cedat trecerea regulamentară unui automobil condus de un bărbat de 58 de ani. Astfel, cele două vehicule au intrat într-o coliziune violentă, mașina fiind proiectată într-un stâlp de electricitate. În consecință, pasagerul de 59 de ani din microbuz a suferit leziuni icompatibile cu viața. Acesta a fost declarat decedat la fața locului. Alte patru persoane, șoferul microbuzului, șoferul automobilului, dar și pasagerii acestuia, un bărbat de 38 de ani și fiul acestuia de 8 ani au suferit traumatisme grave fiind preluați de medicii interveniți la locul tragediei și transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Pe caz, de către polițiști a fost demarată o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul terifiant.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat a murit, după ce s-ar fi aruncat sub roțile unei mașini, la Comrat.

Accident fatal în sudul țării. Un bărbat și-a pierdut viața, după ce s-ar fi aruncat sub roțile unei mașini. Impactul mortal s-a produs în seara de 16 aprilie, în municipiul Comrat.

Publicat

Potrivit poliției, la volanul mașinii se afla un bărbat de 26 de ani. Acesta se deplasa pe o stradă din oraș, iar la un moment dat a tamponat un bărbat de 71 de ani. Pietonul intenționat s-ar fi aruncat în fața mașinii, spun oamenii legii.
Impactul a fost devastator pentru victimă, aceasta murind pe loc.
Poliția mai spune că șoferul, aflat în stare de șoc, nu a putut fi testat cu etilotestul, fiindu-i prelevate probele biologice.
Oamenii legii investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.


Citește mai departe

topul săptămânii