Rețele de socializare

Moldova

Zeci de localități din R.Moldova, fără energie electrică din cauza hoților de ulei de transformator

Mai multe localități din R. Moldova au rămas fără energie electrică, după ce din transformatoarele de forță ce alimentează cu energie electrică consumatorii a fost sustras uleiul dielectric.

Publicat

Potrivit unui comunicat al ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, acțiunile infracționale de distrugere intenționată a instalațiilor electrice cu scopul sustragerii ilicite a uleiului dielectric din transformatoarele de forță ce alimentează cu energie electrică consumatorii, au luat o amploare îngrijorătoare, punând în grav pericol de incendii și de insecuritate electrică zeci de localități din aria de deservire, transmite deschide.md

Comania susține că, de la începutul anului în curs au fost săvârșite 24 furturi de ulei dielectric în urma cărora a fost afectat un număr considerabil de consumatori din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Cantemir, Vulcănești, Ciadîr-Lunga, Telenești și Cahul, cu un prejudiciu material cauzat total de circa 400 de mii de lei.

Cel mai recent caz a avut loc pe data de 8 septembrie, curent, în localitatea Șofranovca din raionul Cantemir, unde persoane neidentificate deocamdată de către organele de drept au distrus mecanismul de blocare și au extras uleiul din rezervorul transformatorului. Formațiunea de intervenție operativă a întreprinderii care a constatat deteriorarea instalației a solicitat intervenția poliției pentru a documenta cazul și a demara acțiunile de investigație. În urma furtului uleiului, transformatorul ce a lucrat un timp în regim avariat a ieșit din funcție, fiind necesară înlocuirea lui. Astfel, întreprinderea a suportat doar în acest caz un prejudiciu de 15 mii 348 de lei, care include costul lucrărilor de reparație și de înlocuire a transformatorului deteriorat, inclusiv costul uleiului furat.


În localitatea Șofranovca pe 19 iunie, curent, din același Post de transformare (PT) a mai fost furat uleiul dielectric. Și în alte localități acest fenomen infracțional are loc cu o periodicitate alarmantă. Pe hartă și în tabela incluse mai jos sunt prezentate datele statistice și localizarea tuturor cazurilor de furt din instalațiile electrice, săvârșite de la începutul anului curent.

Pe toate aceste cazuri ÎCS „Premier Energy Distribution” SA a depus la organele de poliție cererile respective pentru identificarea făptașilor și atragerea acestora la răspundere administrativă și penală.

Aceste acțiuni, în primul rând, au un impact negativ direct asupra a sute de persoane care rămân în mod avariat fără energie electrică, dar riscă și producerea unor incendii de pe urma salturilor de tensiune generate de instalațiile defectate de hoți. Ei suportă prejudicii materiale și incomodități in urma deteriorării instalațiilor electrice și absenței energiei.


ÎCS „Premier Energy Distribution” SA notează că, pentru a fura uleiul hoții utilizează diferite instrumente de perforat metalul atât mecanice, cât și electrice, care pot provoca un risc major de electrocutare pentru persoanele care intervin. Ei produc inevitabil zgomot, ce poate atrage atenția localnicilor, care nu trebuie să fie indiferenți, deoarece hoții le cauzează probleme grave în primul rând lor. De asemenea, un alt indiciu al intervenției hoților este lipsa salopetelor și a căștilor de protecție marcate cu logotipul companiei, utilizarea unor unități de transport particulare și acțiunile lor suspecte și neprofesioniste, teama de a fi văzuți de cineva.

Totodată, aceste acțiuni cauzează un prejudiciu considerabil întreprinderii de distribuție, care este nevoită să aloce resurse suplimentare considerabile pentru reparația instalațiilor distruse, iar acestea sunt reflectate ulterior în tariful de distribuie, ceea ce în final constituie un cost adițional pentru toți consumatorii de energie.

Pentru a contracara acest fenomen infracțional cu grave consecințe pentru populație și agenții economici, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită implicarea activă a autorităților publice raionale, a primarilor de localități și a organelor de poliție, care au atribuții și pârghii legale pentru identificarea și atragerea la răspundere a infractorilor.


Compania de distribuție a energiei electrice, roagă, în acest context, persoanele care locuiesc în preajma transformatoarelor electrice, paznicii diferitor agenți economici, trecătorii sau conductorii auto, să manifeste atenție și atunci când observă să descurajeze intervențiile străinilor in instalațiile electrice prin avertismente de chemare a poliției. În cazul când cunosc sau suspectă cazuri de furt de ulei dielectric din transformatoare sau alte intervenții neautorizate în instalațiile electrice să apeleze poliția la 112 sau să ne contacteze la numerele de încredere 022 43 11 11 sau 022 43 19 50. De asemenea pot să scrie pe adresa de email corupt@premierenergy.md

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii