Moldova
Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări, destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni
Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală, în cadrul Operaţiunii „Ziua Z”, au destructurat un grup infracţional care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi.

În data de 16 mai a.c. au fost desfăşurate 12 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, la care au participat poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
Monitorizarea membrilor grupării şi modus – operandi
În urma unor activităţi informativ-operative, desfăşurate în perioada noiembrie 2016 – mai 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. – Birourile de Operaţiuni Speciale Iaşi şi Vaslui, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup, care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări din R. Moldova.
În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea unei grupări infracţionale care acţiona în mod constant şi ofensiv pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin achiziţionarea de cantităţi însemnate de ţigarete de la cetăţeni moldoveni si, ulterior, introducerea lor ilegală în ţară, peste râul Prut. Gruparea le colecta, transporta, depozita şi comercializa prin intermediari sau direct, în scopul obţinerii de beneficii financiare.
Astfel, urmare a activităţilor specifice desfăşurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigaţii şi supravegheri informativ-operative, au fost identificaţi membrii grupului infracţional organizat, format din cetăţeni români şi moldoveni, iar până la acest moment, din actele existente la dosar, s-a conturat implicarea următoarelor persoane, pe nivele:
-V.B., cetăţean din Republica Moldova, identificat ca fiind coordonatorul grupului infracţional organizat, cel care acţiona pe teritoriul Republicii Moldova, responsabil cu achiziţionarea cantităţilor de ţigări şi organizarea trecerii acestora peste râul Prut.
Nivelul al doilea era constituit din cetăţenii români A.N., E.S. şi M.A.,persoane beneficiare ale cantităţilor de ţigări, pe care le achiziţionau de la V.B., în urma înţelegerii prealabile, şi le distribuiau mai departe pe piaţa neagră din judeţul Iaşi, urmărind obţinerea ilicită de beneficii financiare.
Nivelul al treilea era reprezentat de cetăţeanul român V.M., persoană responsabilă cu asigurarea traseelor de deplasare prin efectuarea de verificări în vederea depistării eventualelor patrule de poliţie, care ar fi putut pune în pericol succesul operaţiunilor de preluare şi transport a cantităţilor de ţigări provenite din contrabandă.
Nivelul al patrulea era constituit din opt persoane, cu cetăţenie română şi R. Moldova, care acţionau pentru organizarea şi comiterea actelor de contrabandă.
Nivelul al cincilea era constituit din nouă persoane care primeau coletele cu ţigări, după ce erau trecute peste râul Prut, din R. Moldova, ulterior le transportau către beneficiari.
În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, a fost confiscată cantitatea de 651.740 ţigarete, în valoare totală de aproximativ 488.805 lei.
Percheziţiile
Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 16 mai a.c., când poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală, în cadrul Operaţiunii „Ziua Z”,, împreună cu lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, au desfăşurat 12 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, fiind identificate persoanele suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 7.940 ţigarete (397 pachete cu ţigarete), de diferite mărci, în valoare totală de 5.955 lei (1.278 euro), diferite sume de bani (21.400 lei, 230 euro, 112 dolari), 13 telefoane mobile de diferite mărci, 10 cartele SIM, 2 carduri stocare memorie, cutii cu petarde, patru autovehicule în valoare totală de 102.054 lei (36.100 Euro), precum şi diferite înscrisuri utile cauzei.
În cauză, sunt efectuate cercetări față de 24 persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi contrabandă în formă continuată. Totodată, faţă de patru membri ai grupării, procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi au dispus măsura ,,controlului judiciar pentru o perioada de 60 zile”.
Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.
Facem menţiunea că faptele sunt analizate prin raportare la dispoziţiile din Codul de procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovaţie.
Moldova
A băut cât pentru șapte și a pornit la drum: șofer prins în Budești cu o alcoolemie uriașă de 1,06 mg/l
Un bărbat de 46 de ani, cetățean străin, a fost prins de poliție conducând un Audi cu o concentrație de 1,06 mg/l alcool în aerul expirat – de șapte ori peste limita legală admisă, care este de doar 0,15 mg/l.

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră, pe traseul din comuna Budești, unde angajații Secției Escortă și Misiuni Speciale din cadrul INSP au tras pe dreapta autoturismul condus de bărbat. Testarea alcoolscopică a confirmat bănuielile agenților: șoferul era într-o stare avansată de ebrietate.
Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal. Potrivit legii, el riscă o amendă de până la 125 000 de lei sau între 1 și 3 ani de închisoare, cu anularea permisului de conducere.
Poliția reamintește tuturor participanților la trafic: alcoolul și volanul nu fac casă bună. Un moment de inconștiență poate duce la tragedii ireversibile.
Moldova
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
O femeie de 42 de ani, împreună cu soțul său de 41 de ani și fiul acesteia de 18 ani, sunt cercetați penal pentru escrocherie, după ce ar fi deposedat un bărbat din raionul Sîngerei de 293.000 de lei.

Cazul este investigat de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților BPDS „Fulger”. Potrivit anchetei, suspecții ar fi obținut banii prin abuz de încredere, promițând victimei că, prin ritualuri și vrăji, îl vor ajuta să recâștige dragostea unei femei.
Pentru a spori credibilitatea în fața bărbatului, femeia ar fi recurs la practici oculte bizare și periculoase, folosind inclusiv reptile și păsări în ritualuri.
Ancheta a mai scos la iveală că femeia era condamnată anterior la 7 ani de închisoare pentru infracțiuni similare și se afla în căutare națională, ascunzându-se într-un apartament din Chișinău.
Cei trei au fost reținuți, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe numele lor au fost emise mandate de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 5 ani de închisoare.
Moldova
Motociclete de colecție legalizate cu acte false – Angajați ai ASP, vizați într-un dosar de fals și corupție
Agenția Servicii Publice, în vizorul anchetatorilor! Mai mulți angajați, printre care și un șef din cadrul instituției, sunt suspectați că ar fi legalizat fraudulos motociclete și automobile de colecție, folosind documente false.

Potrivit procurorilor, funcționarii ar fi emis acte confirmative cu date false privind proprietatea și caracteristicile tehnice ale unor vehicule de epocă, multe dintre ele cu valoare ridicată pe piața internațională. Actele ar fi permis modificarea istoricului mașinilor și motocicletelor, legalizând astfel introducerea lor în circuitul legal, deși proveniența și foștii proprietari figurau fictiv în documente.
La perchezițiile făcute în data de 20 mai, la domiciliile, automobilele și birourile angajaților vizați, anchetatorii au găsit probe relevante pentru dosar. Surpriza a venit însă dintr-un subsol – unde au fost descoperite 6 motociclete vechi, restaurate cu grijă, toate vizate în cadrul anchetei. Cazul este încadrat la falsificarea și utilizarea de documente oficiale, iar prejudiciul adus circuitului legal de înmatriculare este în curs de evaluare.
Anchetatorii spun că beneficiarii finali ai vehiculelor erau atât din țară, cât și din străinătate, unde aceste mijloace de transport pot fi vândute la prețuri de colecție. În prezent, suspecții sunt cercetați în stare de libertate. Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate și a numărului exact de vehicule introduse ilegal în sistem.
-
Moldova6 zile în urmă
Accident mortal, în Chișinău: O femeie a fost tamponată în plin de o mașină, pe Viaduct
-
Moldova5 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova5 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
Moldova6 zile în urmă
Tragedii în lanț, la Florești: Un tată ar fi murit de mâna propriei fiice, iar un alt bărbat s-ar fi strangulat.
-
Moldova21 de ore în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
În căutare5 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova2 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Doi moldoveni, judecați în Germania: Aceștia ar fi aruncat în aer 10 bancomate din care au furat 250 de mii de euro.