Rețele de socializare

Moldova

Minor cu dizabilități, bătut și violat în Penitenciarul 13: Ce a decis CEDO

La 8 ani după ce a fost maltratat și violat în detenție în Penitenciarul 13, în timp ce era minor, astăzi CEDO i-a făcut dreptate.

Publicat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza unui minor maltratat și violat în detenție, constatând rea-credință în acțiunile procurorului și instanței de judecată în legătură cu aplicarea măsurii preventive de arest. Cauza se referă la reținerea și plasarea în detenție a unui minor cu dizabilitate mintală împreună cu alte persoane acuzate de infracțiuni grave, unde ulterior a fost maltratat și violat, transmite jurnal.md

Totul s-a întâmplat în 2012, pe când victima avea 17 ani. În august 2012, minorul a fost reținut, fiind suspectat de omor și de o serie de alte infracțiuni, și plasat în detenție preventivă pentru 30 de zile. Acesta s-a aflat în detenție preventivă patru luni, termenul maxim prevăzut de lege pentru reținerea unui minor, fiind eliberat la 9 decembrie 2012 și reținut în mai puțin de o oră în aceiași zi, în legătură cu aceleași fapte în raport cu care a fost aplicată măsura preventivă pentru prima dată.

Primele patru luni, minorul le-a petrecut într-o celulă cu alți cinci deținuți, acuzați de infracțiuni grave, precum omor, unul dintre aceștia fiind condamnat pentru violul unei minore.


La începutul lunii octombrie 2012, personalul penitenciarului a observat urme vizibile de violență pe corpul minorului, acestea fiind confirmate de către medicul instituției. Situația s-a repetat o săptămână mai târziu, cu toate acestea adolescentul a negat că ar fi fost maltratat de către ceilalți deținuți.

Totuși, ulterior a recunoscut că a fost maltratat și violat. O plângere oficială a fost depusă pe 19 octombrie 2012, cu toate acestea o cauză penală nu a fost deschisă, pe motivul lipsei de probe.

Examinând cauza, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea art. 3 din Convenție sub aspect material și procedural, în condițiile în care autoritățile au eșuat în a preveni maltratarea în penitenciar prin plasarea minorului cu tulburări mintale aflat în detenție preventivă, în celula cu infractori violenți, plus reacție insuficientă a personalului penitenciarului și organului de urmărire penală la prezența pe corpul reclamantului a leziunilor cauzate pe durata detenției.


De asemenea, Curtea a constatat că urmărirea penală privind acuzațiile de maltratare și viol de către colegii de celulă a fost ineficientă, administrația penitenciarului nu a reacționat sub nicio formă și nu a contribuit la investigarea faptelor (justificarea a fost lipsa unei plângeri formale din partea reclamantului), chiar dacă gardienii penitenciarului cunoșteau faptul că reclamantul a fost maltratat și violat. Nu în ultimul rând, reclamantul a fost examinat medical tardiv, fapt ce a făcut această examinare inutilă.

Ce ține de legalitatea detenției, Curtea a constatat violarea art. 5.1 din Convenție, deoarece procurorul care a condus urmărirea penală în cazul legat de acuzarea reclamantului a separat artificial acuzațiile înaintate acestuia (chiar dacă reprezentau o faptă unică) pentru prelungirea detenției preventive peste limita legală de 4 luni. Măsura preventivă a fost aplicată de judecătorul de instrucție și menținută de instanța de recurs. Prin urmare, CtEDO a constatat că procurorul și instanțele naționale au acționat cu rea credință.

În rezultat, Curtea a dispus încasarea sumei de 15.000 de Euro în calitate de prejudicii morale pentru reclamant, și 1.500 de Euro în calitate de costuri și cheltuieli.


„Acest caz subliniază lipsa unor proceduri de protecție și investigare eficiente a situațiilor de maltratare sau viol a persoanelor minore în detenție și scoate în evidență indiferența și tolerarea de către conducerii penitenciarului 13 din acea perioadă față de astfel de situații. În premieră, Curtea constată rea credința autorităților în procesul de aplicare și prelungire a măsurii preventive pentru a eluda termenele procedurale de menținere în arest a unei persoanei, permise de legislația națională. Acest fenomen încă este pe larg răspândit în cazurile moldovenești și aplicat pe larg de procurori, pentru a evita eliberarea persoanelor din arest la expirarea termenului maxim prevăzut de lege de 12 luni în care persoana se poate afla în arest preventiv”, a comentat avocatul Asociației Promo-LEX, Vieru Vadim.

Advertisement

Moldova

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii: A fost recunoscut vinovat de două omoruri și 13 tâlhării

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii, fiind acuzat de două omoruri și 13 tâlhării.

Publicat

Crimele au fost comise încă în perioada anilor 1999-2024, însă acuzatul a reușit timp de 18 ani să se eschiveze de răspundere. Totuși, în toamna anului 2023, acesta a fost reținut, ulterior extrădat din Bulgaria. Potrivit materialelor, tâlhăriile au fost săvârșite asupra băncilor, încasatorilor, contabilității întreprinderilor și instituțiilor și persoanelor fizice. În unul dintre cazuri, învinuitul, împreună cu alți 2 complici, fiind înarmați cu pistoale și topoare au reușit să sustragă 625 de oi de la o fermă.

În cadrul unui alt atac tâlhăresc comis asupra angajaților unei bănci, învinuitul a reușit să obțină 133 519 lei. Prejudiciul total cauzat prin tâlhării se ridică la peste 1.000.000 de lei.

În ceea ce privește omorurile, în unul dintre cazuri acuzatul ar fi împușcat în cap o autoritate criminală din Comrat, din răzbunare.


În cel de-al doilea caz, omorât a fost un șofer de ambulanță de la Comrat, care a opus rezistență în timpul unui atac tâlhăresc asupra personalului din cadrul contabilității Centrului de medicină Urgentă din regiune.

Sentința a fost emisă de Judecătoria Comrat.


Citește mai departe

Moldova

Crimă macabre în raionul Anenii Noi: Un bărbat de 67 de ani și-ar fi ucis fiul, iar apoi ar fi produs o deflagrație în casă

Crimă macabre în raionul Anenii Noi. Un bărbat de 67 de ani și-ar fi ucis fiul, iar apoi ar fi incendiat casa.

Publicat

Totul a avut loc în dimineața de 01 mai, în satul Todirești, iar poliția a fost chemată de către vecinii care ar fi auzit o explozie puternică.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Anenii Noi, Mariana Didenco, la fața locului, oamenii legii au depistat în curtea gospodăriei unde s-a întâmplat totul corpul neînsuflețit al bărbatului de 38 de ani, cu două plăgi.

Preliminar, polițiștii au stabilit că tatăl acestuia, în vârstă de 67 de ani și-ar fi omorât feciorul, după care ar fi produs o deflagrație în locuință.


Suspectul a fost dus la spitalul raional, cu diverse arsuri pe suprafața corpului. Tot poliția anunță că victima se afla la evidența medicului psihiatru și locuia doar împreună cu tatăl.

Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Omorul fetei însărcinate de la Orhei. Noi detalii de la Procuratură: Învinuitul este acuzat inclusiv de viol

Publicat

În cazul de omor de la Orhei al tinerei însărcinate, procurorii au înaintat un nou capăt de acuzare învinuitului. Și anume: violență sexuală cu agravanta de „infracțiune din motive de prejudecată, sau de gen”. Despre acest lucru a anunțat procurorul din Secția Protecția drepturilor copiilor din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Gornea, scrie Deschide.MD.

Potrivit acuzatorului de stat, această nouă învinuire a fost adusă în urma expertizei medico-legale efectuate.

„Cu referire la cazul tragic soldat cu decesul femeii din Orhei, Procuratura vrea să dea asigurări că vor fi întreprinse toate acțiunile de urmărire penală necesare în vederea cercetării sub toate aspectele complete și obiective a circumstanțelor cauzei, colectarea probatoriului în vederea stabilirii vinovăției făptuitorului, tragerea la răspundere penală și aplicarea pedepsei proporționale faptei comise.


În context, în baza rezultatelor expertizei judiciare care au fost efectuate, inclusiv cea medico-legală, va fi completată învinuirea și sub aspectul comiterii infracțiunii de violență sexuală. Or, la moment, presupusul agresor a fost pus sub învinuire în baza infracțiunilor de răpire a persoanei și a omorului intenționat, cu trei agravante: „asupra unei femei gravide”, „comitere cu o deosebită cruzime” și „în scopul ascunderii altei infracțiuni”.

La fel, în rezultatele investigării și acțiunilor de urmărire penală, va fi investigată fapta și sub aspectul stabilirii motivului de gen, respectiv, imputarea unei alte agravante „infracțiuni din motive de prejudecată, sau de gen”. Pentru că acest caz denotă că nu este altceva decât o infracțiune, ce reprezintă violență bazată pe gen, infracțiune comisă asupra unei femei deoarece este femeie și este mai vulnerabilă”, a declarat procurorul în cadrul audierilor desfășurate astăzi la Parlament.

Pe marginea acestui caz, Mariana Gornea a specificat că în cazurile de violență domestică, statul trebuie să vină cu un răspuns prompt. Ea a dat asigurări că Procuratura Generală monitorizează și investighează cazurile de violență în familie.


Amintim, că principalul suspect în cazul Anei-Maria, Gheorghe Cotorobai, a fost anterior învinuit de procurori pentru cauzele de răpire și omorul unei femei gravide. Corpul neînsuflețit al tinerei a fost depistat pe 20 aprilie, într-o fâșie forestieră din extravilanul satului Chițcanii Vechi, Telenești, la 21 de kilometri distanță de domiciliul persoanei arestate. Potrivit informațiilor apărute în presă, tânără a fost torturată, inclusiv supusă violenței sexuale, iar decesul ar fi survenit în urma unui traumatism cranio-cerebral deschis.

Citește mai departe

topul săptămânii