Rețele de socializare

Moldova

Mai mulți pușcăriași au obținut, prin escrocherie, bani de la sute de cetățeni

În rezultatul investigațiilor efectuate de către ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații, Direcției de Poliție a mun. Chișinău și Inspectoratelor de Poliție Rîșcani și Ciocana ale IGP a fost documentată activitatea infracțională a trei grupări create din persoane deținute care, în complicitate cu persoane recent eliberate din instituțiile penitenciare, precum și rude ale acestora, au clonat mai multe profiluri de pe rețelele de socializare „Odnoklassniki” și ”Facebook”, cu date de identitate, fotografii şi alte informații ale altor persoane, după care expediau contactelor profilului fals, mesaje electronice ce aveau conținut înșelător, cu solicitarea sumelor bănești de la 3000 lei până la 1.500 de euro sau dolari.

Publicat

De menționat faptul că persoanele deținute contactau șoferii serviciilor de maxi-taxi în vederea recepționării de către aceștia a mijloacelor bănești de la victime, chiar daca deținerea telefoanelor mobile este interzisă în instituțiile penitenciare.

Totodată, pe lângă solicitările de mijloace bănești sub diferite pretexte ascunse, deținuții au clonat mai multe profiluri a mesageriilor instantanee menționate mai sus și analizând locul de baștină a persoanelor din lista de contacte a profilului clonat, solicitau transferarea mijloacelor bănești pe cardurile bancare ale victimelor, pentru ca ultimii să transmită banii rudelor apropiate ale persoanelor a căror fotografie și date de identitate erau folosite de deținuți.

La fel, o alta schemă a deținuților menționați constă în faptul că ultimii contactează diferite persoane care au plasat anunțuri de comercializare a bunurilor pe diferite platforme de anunțuri, precum și pe rețelele de socializare, menționând că la moment se află peste hotarele Republicii Moldova sau într-un oraș mai îndepărtat, solicitând de la victime datele cardului bancar pentru a transmite un avans pentru cumpărarea bunului.


Odată ce victimele ofereau datele cardului și anume doar numărul integral al cardului bancar, format din 16 cifre, și parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card, toate mijloacele bănești erau expediate pe cardurile complicilor aflați la libertate.

Pentru săvârșirea faptelor menționate, persoanele suspecte riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 15 ani.

În acest context, poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:


• Nu divulgaţi nimănui informaţiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, inclusiv codul de securitate primit prin SMS;

• nu transmiteţi cardul persoanelor terţe, nu lăsaţi cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine;

• nu transmiteţi nimănui mijloace bănești prin intermediul persoanelor terțe necunoscute;


• contactați direct persoana care Vă solicită să le transferați careva mijloace bănești sub diferite pretexte;

• solicitați ajutorul Poliției când aveți suspecții în legătură cu activitatea unei persoane.


Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Figurine de colecție, la vamă. Un moldovean riscă să fie cercetat penal pentru contrabandă cu articole din porțelan.

Riscă să fie cercetat penal pentru contrabandă cu bunuri de colecție. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani, care a fost prins de oamenii legii cu bunurile ascunse și nedeclarate în vehicul.

Publicat

Mai exact, în după-amiaza de 9 aprilie, la punctul vamal Leușeni, s-a prezentat, penru formalitățile de control, un moldoven la volanul unui autocar. Acesta se deplasa din Marea Britanie spre Republica Moldova. Luat la întrebări, conaționalul a comunicat autorității vamale că transportă bagaje neînsoțite, menționând că toate bunurile sunt indicate în declarație. Cu toate acestea, în cadrul controlului vamal, în cala autocarului au fost depistate, în cutii de carton, 24 de articole din porțelan și figurine de colecție, nedeclarate. Potrivit Serviciului Vamal, bunurile erau însoțite de certificate autentice. Acum, valoarea lotului urmează a fi stabilită, însă, potrivit investigațiilor preliminare, prețul unui singur articol variază între 1.000 și 2.500 de euro. Bunurile au fost ridicate, iar investigațiile pe caz continuă. Menționăm că, potrivit legislației în vigoare, dacă valoarea bunurilor transportate depășește suma de 400.000 de lei, fapta se califică ca infracțiune de contrabandă, iar persoana culpabilă de asemena infracțiune riscă peseapsă penală. Dacă vorbim de persoane fzice, acesta riscă amendă în mărime de până la 150.000 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani. De asemenea, persoana juridică se pedepsește cu amendă de până la 300.000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.


Citește mai departe

Moldova

Polițist, cercetat pentru șpagă. Omul legii ar fi pretins 1000 euro în schimbul unui permis de conducere.

Un polițist de patrulare din nordul țării este cercetat pentru trafic de influență. Acesta este bănuit că ar fi pretins mijloace financiare ilicite de la o persoană pentru a o ajuta să-și perfecteze permisul auto de categoria „C”.

Publicat

Polițistul este bănuit că ar fi pretins 1000 de euro, iar în schimb ar fi promis că îi poate influența pe angajații Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto Bălți. Mai exact, omul legii i-ar putea determina pe aceștia să adopte o decizie favorabilă în vederea promovării examenului de conducător auto la proba teoretică și practică pentru categoria „C”, cu ulterioara perfectare și eliberare a permisului de conducere.
În baza informațiilor acumulate, în dimineața de 10 aprilie ofițerii CNA au descins cu percheziții în locuința, dar și în automobilul polițistului. Bărbatul și-a recunoscut vina și în prezent este cercetat în stare de libertate. Potrivit legislației în vigoare, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Intervenție de urgență a salvatorilor. O femeie a căzut într-o fântană adâncă de 6 metri, la Talmaza.

Intervenție de urgență a pompierilor din Ștefan Vodă însoțite de imagini și informații care vă pot afecta emoțional. O femeie în vârstă de 69 de ani a căzut într-o fântână adâncă de circa 6 metri.

Publicat

Incidentul s-a întâmplat în seara de 9 aprilie în gospodăria femeii din satul Talmaza. Nu se cunosc circumstanțele exacte în care victima s-a prăbușit în fântană, cert este că în interiorul acesteia era o suprafață de circa 50 cm de apă, iar femeia a scăpat cu viață, dar și cu mai multe leziuni. La fața locului au intervenit un echipaj de salvatori și cu ajutorul echipamentului specializat au reușit să extragă femeia la suprafață.
Femeia a fost scoasă în mai puțin de 10 minute, fiind în stare conștientă și a fost asistată medical la fața locului. Pentru că în cădere s-a rănit a fost transportată cu o ambulanță la spital, unde va fi supusă mai multor investigații medicale.
În ultimele 24 de ore, salvatorii și pompierii au intervenit în 33 de situații de risc.


Citește mai departe

topul săptămânii