Rețele de socializare

Moldova

Agresorii familiali ar putea fi obligați să poarte o brățară electronică ca să fie monitorizați 24/24

Agresorii familiali ar putea fi monitorizați electronic. Monitorizarea se va face prin intermediul unei brățări, instalată la mâna sau la piciorul agresorului, imediat după pronunțarea de către judecător a ordonanței de protecție. Un proiect de modificare a mai multor acte legislative a fost avizat astăzi de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Publicat

În vederea asigurării respectării măsurilor de protecție vor fi expediate organului de probațiune spre executare ordonanțele de protecție, dacă se aplică monitorizarea electronică a agresorului, bănuitului, învinuitului sau inculpatului de comiterea faptelor de violență în familie, transmite cotidianul.md

Totodată, și victima sau membrii familiei acesteia pot purta un sistem electronic de supraveghere, de tipul unui telefon GSM de mici dimensiuni, care să permită verificarea respectării obligaţiei agresorului.

Monitorizarea electronică va putea fi aplicată şi condamnaților care se deplasează fără escortă sau însoţire şi celor care se deplasează pe o durată scurtă de timp în afara penitenciarului, precum și persoanelor cărora le este aplicată o măsura preventivă cu stabilirea anumitor obligaţii sau restricţii, persoanelor bănuite, învinuite, inculpate de comiterea faptelor de violență în familie.


Cheltuielile pentru cumpărarea brățărilor sunt estimate la circa 1,8 milioane de lei și urmează a fi acoperite din bugetul Inspectoratului Național de Probațiune sau din surse financiare ale partenerilor de dezvoltare.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Menționăm că, potrivit datelor statistice, în 2019, instanțele judecătorești au emis 710 ordonanțe de protecție a victimelor, dintre care 422 de ordonanțe de protecție au fost respectate, ceea ce constituie 59%, iar 288 de ordonanțe au fost încălcate de către agresori (41%). În anul 2018, au fost înregistrate la nivel național 2 655 de cazuri de comportament violent în familie. Din cele 998 de infracțiuni comise, 30 au fost omoruri, 90 de infracțiuni de violență în familie, 39 de violuri, 24 de cazuri de acțiuni violente cu caracter sexual, agresori fiind 908 bărbați și 90 de femei.


Advertisement

Moldova

Tamponare violentă pe traseul R-2. Un bărbat a ajuns la spital.

Un bărbat de 69 de ani a fost transportat de urgență la spital, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită din spate de un alt automobil, pe traseul R-2, în apropierea localității Todirești, raionul Anenii Noi.

Publicat

Totul s-a întâmplat în dimineața de 25 iulie, în jurul orei 5:40, când victima, aflată la volanul unui microbuz, ar fi încetinit pentru a vira la stânga. În acel moment, un alt vehicul, condus de un tânăr de 28 de ani, a izbit microbuzul în plin, din spate.

Ambii șoferi au fost testați alcoolscopic, însă rezultatele au fost negative.

Poliția investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs coliziunea.


Спросить ChatGPT


Citește mai departe

Moldova

Accidente în lanț, la Sîngerei: Un camion s-a izbit de un podeț, iar o mașină- de un pilon electric.

Două accidente rutiere soldtate cu persoane traumatizate în mai puțin de opt ore, în raionul Sîngerei. Un camion a derapat și a lovit un podeț pe traseul din apropierea satului Bilicenii Vechi, iar dimineața, un copil de doar două luni a fost rănit într-un alt accident produs în satul Grigorăuca.

Publicat

Primul incident a avut loc în noaptea de 24 spre 25 iulie, în jurul orei 00:54. Potrivit informațiilor preliminare, un bărbat de 64 de ani, aflat la volanul unui autocamion, ar fi pierdut controlul volanului din cauza unei defecțiuni tehnice. Vehiculul a derapat și s-a izbit de un podeț de pe marginea drumului.
Șoferul a fost transportat la Spitalul Raional Sîngerei pentru îngrijiri medicale. Rezultatul testului alcoolscopic a fost negativ.
Câteva ore mai târziu, în dimineața de 25 iulie, în jurul orei 07:15, un alt accident a fost înregistrat în localitatea Grigorăuca. Un bărbat de 57 de ani, conducând un automobil din direcția Chișinău–Bălți, a pierdut controlul și s-a izbit violent de un pilon de iluminat public.
În mașină se aflau și o femeie cu un bebeluș de doar două luni. În urma impactului, fetița, care se afla în brațele mamei sale, a suferit traumatisme și a fost transportat de urgență la spital.
Și în acest caz, rezultatul testării alcoolscopice a fost negativ.
Poliția desfășoară în continuare cercetări pentru a stabili toate circumstanțele și cauzele celor două accidente.
De menționat că, în data de 24 iulie, pe același traseu din localitatea Grigorăuca, s-a produs un alt accident periculos. Șoferul unei camionete nu ar fi ținut cont de distanța optimă dintre automobile, nu ar fi reușit să frâneze la timp și ar fi tamponat cu putere din spate o mașină care oprise în fața unei treceri pentru pietoni. Din fericire, de această data nimeni nu a fost rănit, coliziunea soldându-se doar cu pagube materiale. Poliția cercetează cazul.



Citește mai departe

Moldova

Evacuare de urgență, la Ungheni: Arhiva spitalului din oraș a fost cuprinsă de flăcări.

26 de persoane au fost evacuate de urgență după ce un incendiu a izbucnit în subsolul Spitalului Raional din Ungheni. Un nor dens de fum a fost observat în dimineața zilei de 25 iulie, în jurul orei 10:30, iar martorii au alertat imediat Serviciul 112.

Publicat

La fața locului au intervenit rapid trei echipaje de pompieri și salvatori. Flăcările au cuprins arhiva spitalului, situată în subsolul clădirii. Pentru a preveni intoxicațiile cu produse de ardere, pompierii au evacuat personalul și pacienții aflați în zonele apropiate.

Intervenția a fost promptă, iar victime nu au fost raportate victime.

Cauza izbucnirii flăcărilor și toate circumstanțele producerii acestuia urmează să fie stabilite de specialiști.


Citește mai departe

topul săptămânii